У компанії Meta можуть виникнути проблеми через нещодавнє запровадження платної підписки без реклами у Facebook та Instagram для користувачів Європейського Союзу. Про це повідомляє Reuters.

Компанія оголосила про цей сервіс минулого місяця. Вартість підписки складає близько 9,99 євро на місяць в інтернеті або 12,99 євро на iOS та Android. Підписка буде доступна для людей віком від 18 років у ЄС, ЄЕЗ та Швейцарії.

Її запровадження назвали способом, який дозволить Meta уникнути конфліктів з європейськими регуляторами у питаннях щодо конфіденційності даних, оскільки реклама в соцмережах ґрунтується на аналізі даних користувачів.

Разом із платним сервісом Meta зберігає також безплатний доступ до своїх платформ для людей, які не бажають платити за підписку без реклами.

Але такі дії компанії подобаються не всім. Адвокаційна група NOYB подала до Австрійського органу захисту даних (Austrian Data Protection Authority) скаргу через платну підписку Meta. Тут не згодні з концепцією Meta та прирівнюють сервіс до плати за забезпечення приватності.

«Законодавство ЄС вимагає, щоб згода була справжнім вільним волевиявленням користувача. Всупереч цьому закону, Meta стягує «плату за конфіденційність» у розмірі до 250 євро на рік, якщо хтось наважується скористатися своїм фундаментальним правом на захист даних», – заявили в NOYB.

Також у NOYB розкритикували вартість послуги та попередили, якщо компанії зійде це з рук, то конкуренти незабаром почнуть наслідувати її приклад.

З огляду на це, група закликає австрійський орган розпочати прискорений процес, щоб зупинити дії Meta, а також накласти на компанію штраф. Скаргу, ймовірно, передадуть до ірландського наглядового органу із захисту даних, який стежить за діяльністю Meta.