Згідно зі слайдом, оприлюдненим під час федерального антимонопольного процесу проти Google, компанія заплатила у 2021 році $26,3 млрд за те, щоб стати пошуковою системою за замовчуванням у смартфонах та веббраузерах. Про це сповіщає CNBC.

Міністерство юстиції США та коаліція генеральних прокурорів стверджували у цій справі, що Google незаконно зберіг свою монополію у загальному пошуку, використовуючи своє домінування, щоб заблокувати конкурентам доступ до ключових каналів розповсюдження, таких як веббраузер Safari від Apple. Оприлюднена цифра є більш детальним поглядом на те, скільки Google платить партнерам, включаючи Apple, щоб бути пошуковою системою за умовчанням для їхніх продуктів.

$26,3 млрд – це загальна сума виплат, але Apple, ймовірно, є найбільшим одержувачем вигоди. Раніше агентство Bernstein підрахувало, що у 2023 р. Google може заплатити Apple $19 млрд, щоб залишитися пошуковою системою за замовченням на їхніх пристроях.

«Кожен рік Google платить мільярди доларів дистриб’юторам, включаючи виробників популярних пристроїв, таких як Apple, LG, Motorola та Samsung; основним операторам бездротового зв’язку в США, таким як AT&T, T-Mobile та Verizon; і розробникам браузерів, таких як Mozilla, Opera і UCWeb, щоб забезпечити статус за замовчуванням для своєї пошукової системи та, у багатьох випадках, спеціально заборонити контрагентам мати справу з конкурентами Google», – йдеться у скарзі Міністерства юстиції США.

На це Google стверджує, що користувачі все ще можуть змінити пошукову систему за замовчуванням кількома кліками.

Згідно зі слайдом під назвою «Google Search+ Margins» показаним у суді, який в основному стосується пошукового бізнесу Google, дохід цього підрозділу у 2021 році склав понад $146 млрд, тоді як частка витрат на придбання трафіку становила понад $26 млрд.

Цей слайд також містив цифри за інші роки, починаючи з 2014 р., коли Google зарахувала дохід у розмірі приблизно $47 млрд для підрозділу пошуку та заплатила близько $7,1 млрд за статус пошуковика за замовченням. Це означає, що з 2014 по 2021 рік дохід від Search+ зріс приблизно втричі, а частина витрат на придбання трафіку зросла майже в чотири рази.