Згідно з інформацією видання LaTribune, французька оборонна компанія Turgis & Gaillard підписала з українським підприємством «Антонов» угоду про виробництво важких розвідувально-ударних БПЛА Aarok. Угода була підписана під час візиту до Києва міністра оборони Франції Себастьяна Лекорню 28 вересня 2023 р.

Gaillard ASA 1204 AAROK, який у французьких ЗМІ називають не інакше як «БПЛА класу Reaper» через схожість характеристик, був розроблений невеликою компанією Turgis & Gaillard та презентований під час Паризького авіасалону влітку 2023 р.

Це середньовисотний БПЛА з великою тривалістю польоту. Час перебування у повітрі – 24 години, максимальна швидкість – 463 км/год, робоча висота – 9 150 м, корисне навантаження – 2,9 т, з яких 1,5 т може припадати на зброю, до якої можуть входити високоточні модульні бомби AASM Hammer від французької Safran (аналог американських JDAM) з дальністю до 35 км.

Розвідувально-ударні БПЛА Turgis & Gaillard Aarok будуть виробляти в Україні

Як зазначила президентка та засновниця Turgis & Gaillard Фанні Тюржі, Aarok «має злетіти в Україні наступного [2024] року». Пані Тюржі також підкреслила, що Aarok, який випускатиме «Антонов», не піде на експорт, БПЛА призначається лише для потреб ЗСУ.

Ну що ж, якщо MQ-9 Reaper нам так і не надають, то можливо, французький аналог Reaper – це досить непоганий варіант.