General Atomics продовжує натякати власному уряду, що готовий постачати важкі розвідувально-ударні БПЛА MQ-9 Reaper в Україну. Вперше компанія заговорила про це ще у листопаді 2022 р., а зараз пропанує відразу два MQ-9 Reaper усього за долар (один долар США!). Про це пише The Wall Street Journal. Але звісно ж, є нюанси.

Щоб отримати БПЛА усього за $1, Україна має заплатити близько $10 млн за підготовку та доставку дронів та близько $8 млн за технічне обслуговування та підтримку. Пропозиція включатиме наземну станцію керування БПЛА, яку можна розгорнути в будь-якій точці, й навіть не в Україні.

Два БПЛА MQ-9 Reaper усього за долар, але є нюанси

У будь-якому разі це дуже непогана пропозиція, тому що цінник на нові MQ-9 Reaper, які в базовому варіанті коштували у 2007 р. близько $10 млн, сягнув зараз аж $32 млн за найновіші версії БПЛА.

Начебто цю пропозицію виконавчий директор General Atomics Лінден Блю зробив військовому аташе України у Вашингтоні ще минулого тижня. Але… уряди США та України ніяк не коментують цю інформацію, а без погодження з Пентагоном постачання будь-якої американської зброї просто неможливо.

«Ми віримо, що Україна потребує можливості, які надає Reaper, і потребує їх найближчим часом. General Atomics обговорювала потреби українських збройних сил з урядом країни протягом багатьох місяців і продовжує підтримувати Україну будь-яким можливим способом», – каже речник General Atomics Марк Брінклі, але не коментує чутки про можливу угоду.

Що ж, будемо сподіватися, що «Ні» президента Байдена з приводу винищувачів F-16 перетвориться на «Так!» щодо БПЛА MQ-9 Reaper. Звісно ж, це зовсім інші літальні апарати з іншими функціями, але, як то кажуть, важко розгойдатися, далі буде легше.

Два БПЛА MQ-9 Reaper усього за долар, але є нюанси

Характеристики General Atomics MQ-9 Reaper
Екіпаж – 2 на наземній станції
Довжина – 11 м
Розмах крил – 20 м
Висота – 3,81 м
Вага порожнього – 2 223 кг
Максимальна злітна вага – 4 760 кг
Вага палива – 1 800 кг
Вантажопідйомність – 1 700 кг
Силова установка – 1 × турбогвинтовий Honeywell TPE331-10
Потужність – 900 к.с. (671 кВт)
Максимальна швидкість – 482 км/год
Крейсерська швидкість – 313 км/год
Дальність – 1 900 км
Витривалість – 14 годин
Максимальна експлуатаційна стеля – 15 420 м
Робоча висота – 7 500 м