Федеральна комісія зі зв’язку США (FCC) наклала перший в історії штраф на компанію, яка порушила правила боротьби з космічним сміттям. Про це повідомляє The Guardian із посиланням на комісію.

Йдеться про американського провайдера супутникового телебачення Dish Network, який не зміг забезпечити належне зведення з орбіти супутника EchoStar-7. Тепер має сплатити штраф у розмірі $150 тис.

«Оскільки супутникові операції стають все більш поширеними, а космічна економіка прискорюється, ми повинні бути впевнені, що оператори дотримуються своїх зобов’язань», – пояснили в комісії зі зв’язку.

Тут також додали, що ухвалене рішення є проривним. Воно дає чітке розуміння того, що FCC має повноваження і можливості для забезпечення дотримання правил щодо космічного сміття.

У 2002 році Dish запустила супутник EchoStar-7 на геостаціонарну орбіту. Після завершення експлуатації апарата компанія мусила підняти його на вищу на 300 км орбіту. Згідно із цим планом, там він не мав становити небезпеки для інших активних супутників.

Але у 2022 році компанія дійшла висновку, що через брак палива вона не зможе відправити супутник до місця призначення. Зрештою EchoStar-7 опинився лише на 122 км вище геостаціонарної орбіти, що значно менше безпечного показника.