Компанія Tesla Inc вперше захищатиме себе в суді від звинувачень у тому, що збій в роботі її функції Autopilot призвів до смерті. Ймовірно, це стане серйозною перевіркою тверджень Ілона Маска про технологію, пише Reuters.

Йдеться про два судові процеси. Перший із них запланований на середину вересня в суді штату Каліфорнія. Це – цивільний позив, який стосується аварії Model 3 в 2019 році. За звинуваченнями, через систему автопілота авто з’їхало з шосе на схід від Лос-Анджелеса на швидкості 65 миль/год, врізалося в пальму та спалахнуло. І все це за лічені секунди.

В тій аварії власник авто Майки Лі загинув, а двоє його пасажирів отримали серйозні поранення, зокрема й 8-річний хлопчик. Позивачі звинувачують Tesla в тому, що компанія знала про несправність автопілоту та інших систем безпеки, коли продавала машину.

Другий судовий процес призначено на початок жовтня в суді штату Флорида. Він стосується аварії 2019 року, яка сталася на північ від Маямі. Тоді Model 3 власника Стівена Баннера потрапила під причіп вантажівки, яка виїхала на дорогу. Згідно з позовом дружини Стівена Баннера, який загинув у тому інциденті, автопілот не зміг зробити щось, щоб уникнути зіткнення.

Між тим, Tesla заперечує свою відповідальність за обидві аварії та заявляє про водійську помилку. В компанії запевняють, що автопілот є безпечним, коли його контролює людина. У судових документах Tesla акцентувала, що водії повинні звертати увагу на дорогу і тримати руки на кермі.

Раніше повідомлялося, що Національна адміністрація безпеки дорожнього руху США (NHTSA) перевіряє повідомлення про те, що автомобілі Tesla Model 3 і Model Y 2023 року випуску мають проблеми з кермом. Адміністрація отримала 12 скарг, у яких водії повідомили про втрату контролю над кермом та гідропідсилювачем керма під  час руху авто. За результатами розслідування можуть постраждати приблизно 280 тис. автомобілів.