Черговий рік поспіль TikTok виявився додатком, яким діти та підлітки користуються найчастіше протягом дня, навіть більше за YouTube. Згідно з дослідженням використання застосунків дітьми та підлітками у всьому світі e 2022 році, молодша аудиторія (від 4 до 18 років) почала в середньому дивитися більше TikTok, ніж YouTube, і показники TikTok продовжують зростати.

У червні 2020 року TikTok вперше обігнав YouTube: згідно з новими даними виробника програмного забезпечення для батьківського контролю Qustodio, діти проводять в TikTok в середньому 82 хвилини на день порівняно з 75 хвилинами в YouTube.

За даними компанії, минулого року розрив між цими двома показниками збільшився, оскільки у 2022 році середньоденне використання дітьми TikTok зросло до 107 хвилин, що на 60% більше, ніж час, який вони витрачали на перегляд відеоконтенту на YouTube (67 хвилин).

TikTok не тільки очолив середньоденне використання інших відеододатків, таких як Netflix (48 хвилин) і Disney+ (40 хвилин), але й випередив інші соціальні додатки, включаючи Snapchat (72 хвилини), Instagram (45 хвилин), Facebook (20 хвилин), Pinterest (16 хвилин) і Twitter (10 хвилин), серед аудиторії віком до 18 років.

TikTok випереджає YouTube у щорічному дослідженні використання додатків дітьми та підлітками

Поки США намагаються заборонити TikTok в університетських містечках та в уряді, відеоконтент додатка, що викликає звикання, переглядали в середньому 113 хвилин на день на цьому ринку, порівняно з 77 хвилинами на день на YouTube, 52 хвилинами на Netflix, 90 хвилинами на Snapchat і 20 хвилинами на Pinterest.

Проте є і хороші новини для YouTube. Дослідження показало, що середній щоденний час, проведений в YouTube, збільшився на 20% порівняно з минулим роком, досягнувши 67 хвилин — це найвищий показник відтоді, як Qustodio почала звітувати про річні тенденції.

Минулого року YouTube також здобув значну частку світового ринку, оскільки у 2022 році 63% дітей у всьому світі користувалися цим сервісом. У звіті також, зазначено, що 60% дітей у США дивляться YouTube, порівняно з 67% у Великій Британії, 73% в Іспанії та 58% в Австралії. Другим за популярністю відеосервісом став Netflix, з 39% популярності серед дітей у всьому світі.

Загалом, у 2022 році дітям до 18 років вдалося збільшити перегляд відеоконтенту на 18%, в середньому проводячи 45 хвилин щодня на таких сервісах, як YouTube, Netflix, Disney+, Prime Video та інші.

Серед інших переможців – Netflix та Amazon Prime Video, популярність яких зросла на 7% та 10% відповідно. Але з точки зору середньоденної кількості витрачених хвилин, Prime Video впав на 15% в порівнянні з 2021 роком, до 34 хвилин. На стільки ж відсотків скоротився Disney+, знизившись з 47 хвилин в день до 40 хвилин у 2022 році. Twitch також постраждав минулого року: лише 11% підлітків до 18 років підключалися до нього порівняно з 16% у 2021 році.

TikTok випереджає YouTube у щорічному дослідженні використання додатків дітьми та підлітками

Зростання популярності TikTok серед молодого покоління змусило гігантів Big Tech боротися з цією загрозою за допомогою власних короткометражних відео. YouTube Shorts – це рішення YouTube для розв’язання цієї проблеми. Цього місяця Google повідомив, що Shorts перетнув позначку в 50 мільярдів щоденних переглядів. Instagram, звісно, намагався впровадити Reels у свій досвід — і отримав певну негативну реакцію на зміни. Керівник Instagram Адам Моссері навіть визнав на початку цього року, що платформа нав’язує користувачам «занадто багато відео».

Не зрозуміло, чи окупилося таке вбудовування роликів в Instagram для молодої аудиторії. Згідно з аналізом Qustodio, додаток випав з п’ятірки найпопулярніших соціальних мереж у США, Великій Британії та Австралії серед користувачів віком до 18 років. Однак він все ще посідає 5 місце у світі, поступаючись TikTok, Facebook (38% дітей користуються ним у всьому світі), Snapchat та Pinterest.

Хоча компанія-розробник програмного забезпечення вирішила проаналізувати Roblox серед інших відеоігор, варто також зазначити, що ця гра є своєрідною соціальною мережею — і надзвичайно популярним місцем серед дітей у всьому світі. Ігрова платформа була популярною серед 59% дітей у всьому світі, а середній щоденний час, проведений у ній, зріс на 4% порівняно з минулим роком і склав 180 хвилин. Це більше, ніж у будь-якої іншої гри, включаючи гру №2, Minecraft (зростання на 37% до 48 хвилин), Clash Royale, Brawl Stars, Clash of Clans та What Would You Choose.

TikTok випереджає YouTube у щорічному дослідженні використання додатків дітьми та підлітками

У повному звіті Qustodio також проаналізовано інші тенденції у сфері додатків, зокрема зростання популярності Twitter на 7% у всьому світі, що також призвело до того, що у 2022 році він вперше з’явився у списку найбільш заблокованих батьками застосунків у світі. Звіт також заглибився у використання освітніх додатків, де Google Classroom лідирує на шкільних пристроях, а Duolingo залишається найпопулярнішим застосунком на персональних пристроях. Крім того, у звіті розглядаються питання комунікації, де WhatsApp і Discord витіснили Messages як найпопулярніший спосіб спілкування з друзями, хоча в Zoom щодня витрачається більше хвилин.