2022 рік був більш ніж вдалим для державних космічних агенцій та приватних космічних компаній різних країн, він був рекордним. У 2022 році було здійснено 178 вдалих запусків (не враховуючи суборбітальних), що на чверть більше ніж у 2021 р., коли було здійснено 135 вдалих стартів.

Перше місце за кількістю запусків тримає США – 84 вдалих старти (61 з них – ракети-носії SpaceX), другий Китай – 62 вдалих запуски (минулого року Китай несподівано вирвався на перше місце), третя Росія з усього лише 22 запусками (один з яких насправді був невдалий, але росіяни цього не визнають). На 4 та 5 місці Європейська космічна агенція ESA та Індія – по 4 вдалих запуски.

Підсумки 2022 космічного року

Якщо брати статистику запусків по родинах ракет-носіїв, то вона така:

  • Falcon (США) – 61;
  • Long March (Китай) – 53;
  • Р-7 (Росія) – 19;
  • Electron (Нова Зеландія/США) – 9;
  • Atlas (США) – 7.

Так, російський «Союз-2», який літає з 2006 року, входить до родини ракет-носіїв Р-7, легендарної «Сімки», сконструйованої на базі міжконтинентальної балістичної ракети Р-7 видатними українськими вченими Сергієм Корольовим та Валентином Глушком ще у… 1953-57 рр. Сучасний, нарешті цифровий «Союз-2.1в» (2014) – це глибока модернізація тої самої «Сімки».

Підсумки 2022 космічного року

Цього року до клубу космічних держав, у якому станом на зараз лише 11 країн, доєдналася Південна Корея, яка 21 червня 2022 р. запустила перший власний супутник на власній ракеті-носії з власного космодрому. Цікаво, що Північна Корея запустила перший власний супутник ще 10 років тому, 12 грудня 2012 р. Колись до цього космічного клубу входила й Україна.

Серед інших вагомих космічних здобутків 2022 року слід назвати:

Підсумки 2022 космічного року

Російсько-українська війна суттєво вплинула на космічну галузь, особливо на російську. Запуски «Союзів» з французького космодрому Куру були припинені. Декілька запусків «Союзів» з космодрому Байконур скасовані, у тому числі 6 запусків спостереження компанії OneWeb. Астронавт Скотт Келлі розпочав власний хрестовий похід проти Росії та повернув їм медаль за космічний політ. Запуск російсько-європейської марсіанської місії ExoMars 2022 скасований, співпраця ESA і «Роскосмоса» по місіях Луна-25, 26, 27 припинена. Німецькі компоненти російсько-німецького телескопа eROSITA відключені. Росія припинила постачання ракетних двигунів в США і технічний супровід тих двигунів, які вже є у NASA. Нестача українських літаків Ан-124 призвела до побоювання щодо затримки деяких космічних місій. І таке інше.

В підсумку частка Росії на космічному ринку впала до 12%. Це найменший відсоток в історії радянської/російської космонавтики. Події з «Союз МС-22» і інші халепи, в які регулярно потрапляє Роскосмос, дозволяють сподіватися, що російська космонавтика доживає останні роки. І це добре.

Щодо інших країн, то як ми вже сказали на початку, 2022 р. був дуже вдалий для досліджень та підкорення космосу. Сподіваємось, 2023 р. буде не гірше. З прийдешнім Новим роком вас, шановні читачі!