Російське космічне агентство скасувало вихід у відкритий космос двох космонавтів у зв’язку з витоком охолоджуючої рідини з корабля «Союз МС-22». Витік було виявлено саме під час підготовки до семигодинної позакорабельної активності.

Скоріш за все, стався пробій системи терморегулювання корабля, яка підтримує необхідні для екіпажу температуру/вологість. Існує ймовірність забруднення зовнішньої поверхні МКС тосолом, що може вплинути на електричні конектори, зовнішні прилади, ілюмінатори, оптику, датчики та сонячні батареї.

На космічному кораблі «Союз МС-22» позаштатна ситуація. Він тече і забруднює МКС

«Роскосмос» та NASA разом працюють над вирішенням цієї нештатної ситуацієї. Наразі російські космонавти дистанційно оглядають місце можливої пробоїни за допомогою камер маніпулятора European Robotic Arm (ERA).

Союз МС-22

Найцікавіше питання полягає у тому, чи зможе «Союз МС-22» з ушкодженою системою терморегулювання виконати безпечну посадку. Серед варіантів рішення – локалізація та усунення пошкодження на орбіті, або екстрена посадка корабля без екіпажу та запуск порожнього «Союза МС» йому на заміну. На крайній випадок доведеться просити про допомогу Ілона Маска.

«Союз МС-22» стартував до МКС 21 вересня 2022 р., а його повернення на Землю було заплановано на 18 березня 2023 р. У складі екіпажу двоє росіян – Сергій Прокоп’єв та Дмитро Петелін, та астронавт NASA Франсіско Рубіо. Ще одна росіянка, Анна Кікіна, прибула на МКС 5 жовтня 2022 р. у складі місії SpaceX Crew-5.