Астронавт і колишній капітан Військово-морських сил США Скотт Джозеф Келлі продав свій перший арт-проєкт як NFT, а отримані кошти, $500 тисяч, передав на машини швидкої допомоги та генератори для українців. Келлі відомий також своїми влучними саркастичними коментарями під публікаціями чиновників і пропагандистів країни-окупанта у соцмережах.

У жовтні астронавт став амбасадором фандрейзингової платформи United24 для допомоги Україні, він опікується напрямом «Медична допомога».

До України прибув «зоряний амбассадор» - астронавт США Скотт Джозеф Келлі

Серед зірок-амбасадорів United24 — спортсмени Андрій Шевченко, Еліна Світоліна та Олександр Усик, креативний директор Balenciaga Демна, американські актори Лієв Шрайбер, Марк Гемілл та Барбра Стрейзанд, гурт Imagine Dragons та інші.

Скотт Келлі за чотири польоти провів у космосі 520 днів, 10 годин і 33 хвилини, причому безперервно на орбіті він знаходився 340 днів.

До України прибув «зоряний амбассадор» - астронавт США Скотт Джозеф Келлі

А у складі ВМС США  він провів понад 3,5 тисячі годин у небі на літаках більш як 30 типів і здійснив понад 250 посадок на авіаносець.

Крім цього, Келлі має медичну підготовку і саме це обумовило його напрям допомоги Україні.

«У молодості я працював у екстреній медичній допомозі, а також водієм швидкої, і на власні очі бачив, як вчасно надана медична допомога може врятувати життя людям. Пізніше, коли вже був космонавтом, я виконував роль медичного офіцера екіпажу. Українські лікарі сьогодні – справжні герої, які щодня творять дива у неймовірно складних і небезпечних умовах. Вважаю своїм обов’язком підтримати Україну, яка захищає демократію від російської агресії», — сказав Скотт під час спілкування із президентом України Володимиром Зеленським.

27 листопада Скотт Джозеф Келлі відвідав дитячу лікарню «Охматдит» у Києві. Спершу він зустрівся з дівчинкою Катериною, яка постраждала під час обстрілу вокзалу в Краматорську. А також поспілкувався з іншими пацієнтами дитячої лікарні.

Астронавт розповів маленьким українцям про польоти в космос і подарував їм значки NASA, які понад рік були з ним на орбіті Землі. Водночас діти подарували Келлі тематичну картину на космічну тематику.

До України прибув «зоряний амбассадор» – астронавт США Скотт Джозеф Келлі

Також Келлі побував у Ірпені та відвідав «Фонд відновлення Ірпеня».