У понеділок космічний корабель NASA «Оріон» досягнув найбільшої відстані від Землі, перебуваючи на відстані 268 563 миль (приблизно 432 210 км) від нашої планети. Це знаменує собою половину 25,5-денної місії Artemis 1. Космічний корабель продовжить свій політ навколо Місяця, а потім повернеться назад до Землі.

«Оріон» став першим космічним кораблем, який побив рекорд за найдальшою відстанню, пройденою від Землі космічним кораблем, призначеним для польотів на ньому людей на далеку ретроградну навколомісячну орбіту.

Під час польоту навколо Місяця, який триватиме близько тижня, «Оріон» збиратиме дані про умови, в яких можуть перебувати люди-астронавти під час майбутніх місій «Артеміда».

Особливе занепокоєння викликає космічна радіація, якій піддаватимуться астронавти після виходу з захисної магнітосфери Землі. На борту «Оріона» знаходяться манекен і два торси, наповнені датчиками для визначення рівнів радіації, якій вони піддаються. Дані з усіх цих датчиків будуть доступні після повернення космічного корабля на Землю.

Дві найризикованіші частини космічної місії — це запуск і посадка. Після успішного запуску апарату «Артеміда» основна увага приділяється процесу входження в атмосферу. Перед приводненням, запланованим на 11 грудня, «Оріон» буде рухатися зі швидкістю 24,5 тисячі миль на годину (приблизно 39 429 км/год). Він зануриться у верхні шари атмосфери, а потім знову підніметься, щоб зменшити швидкість. Потім він увійде в атмосферу для спуску, рухаючись зі швидкістю 17 тисяч миль на годину (27 359 км/год). Перед падінням у Тихий океан «Оріон» буде сповільнений парашутами, після чого його піднімуть кораблі ВМС США.