Як сповіщає агентство Сіньхуа з посиланням на CMSA (China Manned Space Agency), космічний корабель Shenzhou-15 здійснив стикування з китайською космічною станцією Tiangong. Це перший випадок, коли китайські космонавти, які перебувають на борту космічної станції, стали свідками прибуття іншого пілотованого космічного корабля.

Shenzhou-15, що був запущений за допомогою ракети-носія Long March-2F Y15 з космодрому Цзюцюань (Північно-Західний Китай) 29 листопада 2022 р. о 23:08 за пекінським часом, здійснив автоматичне зближення та стикування зі стикувальним вузлом модуля Tianhe станції Tiangong о 05:42 за пекінським часом, повідомили у CMSA. Увесь процес зближення та стикування тривав близько шести з половиною годин, після чого екіпаж Shenzhou-15 увійшов у модуль Tianhe, де їх зустріли члени попередньої місії – Shenzhou-14.

Екіпаж Shenzhou-14 знаходиться в космосі вже 178 діб і саме вони спостерігали та допомагали добудовувати станцію Tiangong, прийнявши лабораторні модулі Wentian та Mengtian 24 липня та 31 жовтня 2022 року відповідно.

Наразі у космосі знаходиться 13 землян – 3 американських астронавти, трійка росіян та один японець на МКС та 6 тайконавтів на станції Tiangong. Але це не рекорд, формально рекордом вважається перебування у космосі 19 людей яке відбулося 11 грудня 2021 року, коли капсула Blue Origin NS-19 з шістьма туристами на борту на декілька хвилин піднялася вище за лінію Кармана.