Вчорашній реліз iOS/iPadOS 16.1 також доповнили виходом операційної системи macOS Ventura. Оновлення комп’ютерів від Apple очікується найближчим часом, але нова версія системи вже вийшла.

Редактор видання PCMag Едвард Мендельсон (Edward Mendelson) підсумував 10 найкращих функцій нової системи, чим поділився на сторінках видання. Пан Мендельсон одразу попередив, що користувачам macOS Monterey ще немає нагальної потреби оновлюватися, адже спершу можливі невеличкі баги та проблеми з програмами сторонніх розробників. Хоча в цілому він задоволений роботою нової системи на своєму MacBook Air 2022.

Це не повний список оновлень, а лише ті, які серед всіх нових функцій macOS Ventura відзначив саме Едвард:

1. Stage Manager

10 найкращих функцій macOS Ventura за версією PCMag

Найкращою функцією став Stage Manager. Він дозволяє розташувати основні відкриті вікна по центру екрана, а інші потрібні в цей момент зобразити збоку у вигляді мінімізованих версій та груп програм. Таким чином система дозволяє покращити мультизадачність, коли доводиться працювати з великою кількістю програм та задач одночасно.

2. iPhone замість вебкамери

10 найкращих функцій macOS Ventura за версією PCMag

Для всіх, кого не влаштовує вбудована вебкамера MacBook, тепер є просте нативне рішення, яке дозволяє використовувати iPhone замість неї — Continuity Camera. Достатньо просто розташувати смартфон на дисплеї ноутбука, далі системи самі зорієнтуються. Але таке рішення вимагає окремого кріплення. Наприклад, Apple пропонує таке від Belkin за $29,95.

3. Менше тяганини з паролями

10 найкращих функцій macOS Ventura за версією PCMag

Одна з нових функцій операційних систем від Apple дозволяє генерувати ключі доступу до різних сервісів та потім потрапляти до них підтвердивши логін лише за допомогою Touch ID або Face ID (як вже деякий час можна потрапити в iCloud). Такі ключі зберігаються на пристрої та не можуть бути викрадені. Подібні варіанти також є у Google та Microsoft. Але забувати про менеджерів паролів пан Мендельсон ще не радить.

4. Скасування та розклад відправляння листів в Mail.app

10 найкращих функцій macOS Ventura за версією PCMag

Користувачі нативного поштового клієнта в macOS лише зараз отримали підтримку можливостей скасування відправлення листа, та відкладання його на певний час. А разом з цим клієнт має нагадати користувачу, що у тексті згадується вкладений файл, який, можливо, забули прикріпити. Це вже давно базові речі для інших поштових програм та сервісів.

5. SharePlay в Повідомленнях

Нативний месенджер також отримав деякі покращення. Попри його слабку популярність серед українських користувачів, користувачів iMessage в Штатах є чимало. Через нього тепер можна надсилати групові запрошення на спільну роботу з документами, скасовувати відправлення повідомлення, та запросити близьких на віддалений перегляд фільму чи прослуховування музики. Але треба пам’ятати, що для всього цього користувач на іншій стороні розмови має також бути підписником сервісів Apple.

6. Покращений пошук через Spotlight

10 найкращих функцій macOS Ventura за версією PCMag

Вбудований пошук по системі тепер навчився швидко показувати попередній перегляд з результатів пошуку, як це відбувається в Finder — «по пробілу». Він також може шукати фотографії за локацією або ключовими словами (наприклад, cat). Звісно, з підтримкою української наразі все не так добре, як хотілося б. Тому навряд можна буде знайти свого хатнього улюбленця за ключовим словом «кіт». Менше з тим, попередній перегляд дійсно може зекономити трохи часу на пошук іншого потрібного файлу.

7. Редизайн системних налаштувань

10 найкращих функцій macOS Ventura за версією PCMag

Серйозних візуальних змін зазнали налаштування системи. Тепер вікно поділяється на колонку з основними пунктами зліва, та самими налаштуваннями з правого боку. Й хоча Apple намагалася зробити вікно схожим на iOS (логіка там така сама), вікно все одно сильна нагадує таке в Windows. 

8. FaceTime Handoff та Closed Captions

Функція Handoff з iOS 16 та mac OS Ventura тепер підтримує ще й FaceTime. Розпочавши розмову на iPhone та потім наблизившись до свого, скажімо, MacBook Pro, користувач може легко перемістити розмову на лептоп без необхідності перетелефонувати співрозмовнику. Ба більше, система може зробити текстову транскрипцію розмови. Це ще одна функція, яку не тільки українці, але й англомовні користувачі не зможуть назвати ідеальною. Але покращення в розпізнаванні мови вже поліпшуються.

9. Спільні альбоми в iCloud

10 найкращих функцій macOS Ventura за версією PCMag

Разом зі смартфонами та планшетами компанії, тепер і на десктопах буде доступ до спільних альбомів зі світлинами та відео в iCloud. Це дозволить не просто поділитися фотографіями зі, скажімо, родиною, а всі підтверджені користувачі зможуть доповнювати альбом та вносити власні зміни.

10. Закріплення в Нагадуваннях

На останок, активні користувачі застосунку нагадувань мають оцінити можливість закріплення потрібного списку, як це можна зробити, наприклад, з окремим контактом в повідомленнях. Дрібниця, але може бути дуже зручною для користувачів, у яких чимало різних завдань курують таким чином.