Національне космічне управління КНР оприлюднило напередодні китайського Нового року запис польоту  міжпланетної космічної станції «Тяньвень-1» над Марсом. На кадрах можна побачити корпус апарату, двигуни, паливні баки й сонячні панелі, що летять крізь безповітряний простір в мільйонах кілометрів від Землі, а також частину Червоної планети на задньому плані. Відео було зняте за допомогою бортової камери, яка розміщена на штативі довжиною 1,6 м й використовується не тільки у розважальних цілях, а й для спостереження за станом станції.

Відзначимо, що «Тяньвень-1» крутиться навколо Марса вже майже рік. Станція стартувала у липні 2020 року й вийшла на орбіту Червоної планети торік 10 лютого. Це перша місія Китаю, яка успішно досягла Марса, причому «Тяньвень-1» прилетів не з порожніми руками — він доставив разом з собою модуль і марсохід, які десантувались на марсіанську поверхню в травні 2021 року.

Піднебесна зазвичай рідко хвалиться своїми успіхами у космосі, публікуючи лише суху й обмежену інформацію про свої запуски та космічні апарати, пише The Verge. Але цього разу на честь Нового року завісу мовчання було піднято. До речі, це вже не перші опубліковані кадри з «Тяньвень-1» — так, на початку січня пристрій відправив у політ невелику камеру, яка зняла його на тлі Червоної планети.

Наостанок зазначимо, що орбітальний апарат «Тяньвень-1» призначений для збору різноманітних даних про Марс. Він екіпірований тринадцятьма науковими інструментами для вивчення марсіанської морфології, топології й ґрунту, пошуку льоду, аналізу складу речовин та характеристик іоносфери, клімату і магнітного поля.