Китайське національне космічне управління (СNSA) опублікувало нові селфі орбітального зонда «Тяньвень-1». У кадр, окрім самого апарату, потрапила північна полярна область Марса.

Відзначимо, що місія «Тяньвень-1» стартувала влітку 2020 року і стала першим проєктом Китаю з дослідження Марса автоматичними апаратами. Місія складається з орбітального апарату і посадкової платформи з марсоходом «Чжужун», що висадився в рівнині Утопія в травні 2021 року і проїхав в загальній кількості вже понад 1400 метрів по поверхні Червоної планети.

На відео зображено, як апарат «Тяньвень-1» виходив на орбіту навколо Марса.

Однією з технічних особливостей проєкту стало неодноразове використання оснащених камерою і радіопередавачем невеликих апаратів, що можуть відкріплюватися від корпуса материнської платформи, для фотографування як орбітального модуля, так і марсохода. Усього подібних вторинних корисних навантажень було три — два в орбітальному апараті та одне в ровері. Перші селфі космічний зонд зробив ще до того, як від нього був відокремлений марсохід.

Перші два зображення — це перші селфі «Тяньвень-1»,
на третьому зображенні можна бачити процес відкріплення камери від орбітальної станції.

1 січня 2022 року Китайське національне космічне управління опублікувало декілька нових селфі орбітального апарату, що були зроблені його останньою «мобільною» камерою. На них можна побачити, зокрема, корпус зонда, вкритий золотою теплоізоляцією, сріблясту комунікаційну направлену антену, сонячні батареї, а також північну полярну область Марса. Після того, як камера зробила знімки, вона передала їх на зонд по Wi-Fi та завершила свою роботу.

 

Нові селфі «Тяньвень-1», що нещодавно були опубліковані CNSA.

Як стверджують китайські інженери, орбітальний зонд наразі функціонує у штатному режимі та займається фотографуванням покладів льоду на марсіанських полюсах.

Джерела: N+1, Space.com