Після запуску новинки Peugeot 408 та електричних версій вже відомих моделей, французи готові й надалі активно розширювати власну лінійку легкових автомобілів в Україні. Ось на черзі – запуск хетчбека Peugeot 308: вже оголошено прайс, доступні версії для України, технічні характеристики. Отже…

Новий Peugeot 308: звичний дизайн та незвичні деталі

Автомобіль Peugeot 308 виконаний у звичному кузову хетчбек, та навіть скажу більше – дизайн нового 308-го так схожий на попередника! Проте це лише на перший погляд. Адже використовуючи аналогічну платформу ЕМР2, насправді новий Peugeot 308 суттєво змінився відносно попередника: у нього на 55 мм збільшена колісна база (тепер 2675 мм загалом), зросла довжина кузова (тепер 4367 мм загалом), водночас автомобіль став нижчим.

Зміна розмірів впливає на зміну загальних пропорцій Peugeot 308, а нові деталі лише підкреслюють динамічність та сучасність образу. Наприклад, зверніть увагу на розширені колісні арки або на суцільну чорну задню смугу, що приховує ліхтарі. Проте найголовніша зміна – це нове «обличчя» нового Peugeot 308: фари з вертикальними «іклами», широка решітка радіатора з новим логотипом. До речі, саме Peugeot 308 став першим носієм нового логотипу.

Новий 5-дверний хетчбек Peugeot 308 лише, на перший погляд, нагадує попередника. Але ж загалом автомобіль став геть іншим: розтягування по довжині та зменшення висоти задають враження більш плаского та стійкого кузова. Одна з найголовніших змін – передня частина: широка решітка радіатора, новий логотип Peugeot, вертикальні «ікла» та LED-фари. До речі, останні можуть бути матричні. І ще «до речі» – класний колір Olivene Green.

Нове сучасне втілення вже відомого салону Peugeot i-Cockpit

З салоном трапилась схожа історія. Загальна концепція Peugeot i-Cockpit залишилась незмінна: мініатюрне кермо, панель приладів над ним, потужна центральна консоль. Проте змінились всі складові цього набору.

Наприклад, віднині в салоні Peugeot 308 використовуються два 10-дюймових дисплеї – для панелі приладів та для керування мультимедійною системою. Центральна консоль наче розвернута в бік водія, але також «відкрита» й для зручності переднього пасажира. На кермі збільшилась кількість перемикачів, а під центральним дисплеєм встановлено нові кнопки.

Загальна концепція салону вже відома, проте зміна всіх ключових компонентів дарує новий дизайн та відчуття сучасного автомобілю, що наче заглядає у майбутнє. Проте не забули й про практичність: завдяки збільшенню колісною бази, варто очікувати й збільшення простору позаду; а на додачу до 384-літрового багажника в салоні також передбачено багато ніш для дрібних речей – їх загальний об’єм може сягати 34 літрів. До речі, помітили на фотографіях численні позначення Hybrid? На жаль, це історія не про нас…

Лише турбодизель, проте можлива поява універсалу Peugeot 308 SW

Взагалі гама моделі Peugeot 308 містить 1,2-літрові бензинові мотори PureTech (110/130 к.с.) з «механікою» та «автоматом», дві версії гібридів (180/225 к.с.) з можливістю підзарядки, а також 1,5-літровий 130-сильний турбодизель. Ось лише останній варіант наразі заявлений для України, причому одразу з 8-ступеневим «автоматом»; вибору «механіки» немає. Проте є дві комплектації.

Гаму моделі відкриває Peugeot 308 ALLURE: системи ABS і ESP, фронтальні та бокові подушки безпеки, бокові шторки безпеки, пакет «Безпека» («круїз» та обмежувач швидкості, контроль рядності, екстрене автоматичне гальмування, зчитування дорожніх знаків), роздільний 2-зонний «клімат», система Keyless Access, задні датчики паркування та камера заднього огляду, підігрів передніх сидінь, цифрова 10-дюймова 2D-панель приладів, сенсорний 10-дюймовий дисплей, фари Eco LED, асистент дальнього світла, легкосплавні 16-дюймові колісні диски. Ціна Peugeot 308 1.5 BlueHDi 130 AT8 ALLURE – від 1,047 млн грн.

На крок вище розташовано Peugeot 308 GT, де додано: матричні фари Full LED, розширений пакет «Безпека +» (наприклад, містить адаптивний «круїз», моніторинг сліпих зон дзеркал), панель приладів 3D-формату, оздоблення салону Alcantara з елементами шкіри, підігрів керма, передні датчики паркування, та ін. Ціна Peugeot 308 1.5 BlueHDi 130 AT8 GT – від 1,146 млн грн.

Наче невелика гама для вибору, правда? Але її може вигідно розбивати універсал Peugeot 308 SW, появу котрого не виключають представники імпортеру. Причому універсал Peugeot 308 SW пропонує не лише збільшення загальної довжини (це позитивно впливає на об’єм багажника), але й збільшення колісної бази (так було й у попередника) – а це обіцяє додатковий простір в салоні.

Отже: що чекає Peugeot 308 в Україні?

Гадаю, на автомобіль чекає певний об’єм продажів. Проте навіть з урахуванням всіх переваг – збільшення розмірів, привабливого дизайну, цікавого салону, економічного дизелю – продажі Peugeot 308 навряд зможуть наздогнати рівень продажів Peugeot 2008 й Peugeot 3008 (тому, що кросовери) та потенційний рівень Peugeot 408 (тому, що емоції та дизайн).

Однак певних шанувальників Peugeot 308 в Україні обов’язкового знайде. Все ж у нас є фанати класичних європейських моделей С-класу: не тільки хетчбеків, але й універсалів. І новинка Peugeot 308 стане для них гідним кандидатом на придбання.