Ось дивишся на автомобіль Honda Jazz, потім відвернувся на секунду – і одразу забув. Наче як те яйце: що за формою кузова, що за його кольором (хоча, звісно, можна обрати інший). Аналогічно й зі смаком та відчуттями – вони настільки нейтральні, що не залишаються в пам’яті. Однак насправді, автомобіль Honda Jazz здатен приємно здивувати. Причому, як мінімум двічі.

Дизайн Honda Jazz: це хетчбек чи мінівен?

Нехай кожен вирішує на власний розсуд. Проте особисто я схиляюсь до останнього варіанту. Адже тут присутні всі ознаки майже забутого класу «мінівен»: капот та скло в одній площині, «вагонний» тип кузова, додаткові віконця попереду, масивна задня частина з вертикальними дверцятами багажника. Схоже, кожен міліметр довжини (а загалом тут 4004 мм) намагались використовувати максимально корисно.

Але є ще одне «схоже». Схоже, захопившись оптимізацією поверхонь, якось геть забули про їх гарний вигляд. Я не кажу, що автомобіль бридкий. Але я кажу, що тут в очі нічого не впадає – всюди ретельно «відполіровані» гладкі поверхні, майже відсутні дизайнерські елементи. Хіба що увагу привертають подвійні передні стійки даху та фари зі світлодіодами. Однак позаду ліхтарі вже традиційної форми, а оформлення колісних дисків взагалі незрозуміле. Але ж, як це часто буває з автомобілями Honda, не варто оцінювати компакт-кар Jazz лише за зовнішністю.

Справді «компакт»: загальна довжина ледь перевершує чотири метри, колісна база нараховує 2,52 м – але ж всередині непоганий простір, дякуючи «вагонному» компонуванню високого (близько 1,5 м) кузова. До речі, схожим чином були виконані й минулі покоління автомобіля Honda Jazz: формально – наче хетчбек, реально – майже мінівен. Цей натяк на мінівен знаходить своє продовження в салоні автомобіля.

Передня частина салону одразу запам’ятовується не формами панелі або двома дисплеями, а відмінною оглядовістю! Все завдяки великому лобовому склу та додатковим віконцям. Присутні й інші особливості – наприклад, рівна та пласка передня панель, яка не «відриває» погляд: в цьому випадку ось цей мінімалізм в дизайні виявляється корисним.

За першим враженням йде друге: тут безліч класних «дрібниць»! Ось класичний блок клімат-контролю з хромованими ручками, ось подвійний «бардачок» для переднього пасажира, ось приємне покриття з тканини на сидіннях, ось бокові підсклянники попереду. До речі, на спинках передніх сидінь знайшлось місце не тільки для звичайних кишень, але також й окремі відсіки для смартфона – додатковий «плюс» для пасажирів заднього ряду.

Хоча насправді головна перевага задньої частини салону полягає у відмінному просторі. Як мінімум, над головою та для ніг (пласка підлога!), але не в ширину – розраховуйте, що позаду сядуть двоє дорослих людей, а не троє. Однак вони сядуть зручно, що вже є досягненням для 4-метрового автомобіля. Іншим досягненням є його чудові вантажні можливості: задні сидіння можна або підняти догори, або скласти спинками вперед. То ж, не шкодуйте через невеличкий (304 л) багажник – насправді автомобіль Honda Jazz досить здібний до вантажоперевезень.

 

Салон автомобіля невеликий, проте ретельно продуманий. Попереду все зроблено з акцентом на зручності водія та пасажира, позаду – з акцентом на досягненні максимального простору та можливостей трансформації.

Техніка: диво-гібрид

Отже, по-перше, автомобіль Honda Jazz є гібридом за типом свого кузова: більше, ніж хетчбек – майже мінівен. А по-друге, автомобіль Honda Jazz є гібридом за конструкцією силового агрегату: адже тут поєднано 1,5-літровий бензиновий мотор та електродвигун. Традиційний 4-цилиндровий ДВЗ вирізняється високим ступенем стиску (13,5) та працює за циклом Аткінсона. Він розвиває потужність 98 к.с. та 131 Нм крутного моменту. Мало? Розробники вважають, що більше не потрібно, адже насправді більшість часу за прискорення та рух автомобіля відповідає саме електромотор – а це вже 109 к.с. потужності та 253 Нм моменту.

Також до складу гібридної системи входить акумулятор, що розміщений в багажнику, та трансмісія e-CVT. Попри свою назву, це ніякий не варіатор, а окремий модуль, що відповідає за перемикання двигуна, який наразі обертає колеса: електромотор чи бензиновий ДВЗ. Адже інколи останній може підключатися до коліс напряму – зазвичай це відбувається на високих трасових швидкостях.

Гібридна система Honda e:HEV цікава тим, що у більшості випадків бензиновий двигун працює лише як генератор для вироблення струму та живлення електромотора. Лише на трасових швидкостях ДВЗ напряму підключається до передніх коліс. Теоретично така схема обіцяє гарне прискорення та відмінну економію пального. Проте як це все працює в реальності?Зараз перевіримо…

За кермом: диво-ощадливість

Плавно та м’яко – ці два слова повню описують процес керування прискоренням або гальмуванням на автомобілі Honda Jazz. Адже кожне прискорення у місті відбувається з використанням електропривода, тож відсутні будь-які натяки на перемикання трансмісії або «загальмованість» двигуна через екологічні норми. Скільки натискаєш педаль акселератора – стільки й отримуєш прискорення. Звісно, у межах наявної потужності.

На гальмуванні допомагає додатковий «В»-режим. Хоча точніше буде сказати «на підгальмовуваннях»: адже ці налаштування спрямовані на підвищення інтенсивності рекуперації та накопичення енергії. То ж «В»-режим найкраще себе показує під час процесу скидання швидкості під час руху – плавне уповільнення, наче перемкнувся на передачу нижче й гальмуєш двигуном на звичайному автомобілі. Варто зазначити, що у звичайному «D»-режимі автомобіль Honda Jazz просто їде накатом.

А ось особливості керованості чи роботи підвіски не запам’ятались. Наприклад, підвіска середня за жорсткістю: тут вона приємно та м’яко хитає кузов, а ось на черговій великій ямі дала відчутний різкий поштовх. Кермо легке за відчуттями та середнє за гостротою, дякувати й реакції на його поворот досить швидкі. Зрештою, автомобіль Honda Jazz дозволяє «просто їхати» не замислюючись над нюансами керування. Але при цьому – отримувати зручність, лінійність, легкість прискорень та вражаючи економію пального.

Працюючи разом у складі гібридної системи, бензиновий двигун та електромотор «привозять» 9,3-9,4 секунди у прискоренні 0-100 км/год та споживання палива 3,4-3,5 л по місту. На трасовій «сотні» автомобіль потребує трошки більше – близько 4,5 літрів. Крім традиційного режиму «D» (Drive), також передбачений додатковий варіант «B» (Brake): більше рекуперація енергії та гальмування. Плюс поруч з важелем розташована кнопка Econ, що зменшує динаміку аби отримати ще менший рівень споживання палива.

Вартість: двічі гібрид — але ж і за подвійний прайс…

Як мінімум, двічі приємно здивувавши – простором салону та гібридом під капотом – тут автомобіль Honda Jazz знову готується дивувати. Проте, навряд чи прайс Honda Jazz близько 27 тис. євро можна вважати приводом для приємного здивування. Навіть за умови, що ми говоримо про максимальну комплектацію Executive.

Хоча комплектація й справді гарна: багато фронтальних та бокових подушок безпеки (є навіть центральна подушка між водієм та пасажиром на випадок бокового удару), адаптивний круїз-контроль, система підтримання смуги руху, розпізнавання дорожніх знаків, моніторинг «сліпих зон» дзеркал заднього огляду, клімат-контроль, панель приладів на основі 7-дюймового дисплея, мультимедійна система Honda Connect та 9-дюймовий дисплей, світлодіодні фари.

Автомобіль Honda Jazz набагато дорожчий від звичайних хетчбеків «В»-класу. Але ж Honda Jazz не є звичайним хетчбеком – тут і простір як у мінівена, і економічний гібрид, і гарна комплектація: сучасна мультимедіа, цифрова панель приладів, камера заднього огляду, клімат-контроль, безліч подушок безпеки та активних систем допомоги водію.

Підсумки тест-драйву Honda Jazz

Отже, фінальний рахунок виглядає «2:1» – просторий зручний салон та економічний гібрид проти високої ціни. На жаль, останній пункт виявляється чи не найважливішим для більшості українців, тому автомобілі Honda Jazz у нас є справжнім ексклюзивом. Однак я думаю, що вже наявні власники Honda Jazz або нові покупці не пошкодують про свій вибір. Адже, зрештою. цей автомобіль здатен запропонувати набагато більше, ніж від нього очікуєш.

Тест-драйв автомобіля Honda Jazz: двічі гібрид

Автомобіль надано – Прайд Мотор