Кросовер Opel Grandland оновився й готовий знову позмагатись за вподобання українських покупців. Але чим привабить? Дизайном та салоном? Економічними й потужними двигунами? Гарними комплектаціями за помірні гроші? Витонченими ходовими якостями? А може всім й одразу?! Або взагалі – нічим…

Дизайн: помітні зміни «під нові часи»

Історія Opel Grandland починалась кілька років назад: тоді автомобіль мав додаткову літеру «Х» у власній назві та був спільною розробкою GM (власник бренду Opel на той час) і Групи PSA. Минув час, бренд Opel повністю відійшов до «французів», було розроблено новий дизайн-стиль, ключовим елементом якого став Opel Vizor: пласка чорна передня панель, що поєднує такі ж пласкі фари.

Ось цей елемент Opel Vizor – це і є головна дизайнерська зміна для моделі Opel Grandland. Кросовер отримав майже прямокутні фари, чорну глянцеву вставку між ними, а також новий передній бампер з загостреними кутками. Відносно масштабних змін передньої частини кузова, решта деталей оновились лише в дрібницях. Наприклад, в оздоблені використано багато чорного глянцу: накладки на дверцятах та колісних арках, вставка заднього бампера, логотип і напис моделі. Та й ці деталі «в глянці» залежать від вибраної комплектації.

Кросовер Opel Grandland розташований в самому центрі популярного класу C-SUV: довжина 4,48 метра; ширина 1,91 метра; висота 1,61 метра; колісна база 2,675 метра. Оновлення помітно змінило передню частину кузова, буквально «натягнувши» Opel Vizor з рівними лініями на кузов, що раніше мав безліч вигинів. Але якщо перше втілення моделі Opel Grandland Х (дві фотографії наприкінці) було занадто «нейтральним» по дизайну, то новий зовнішній вигляд Opel Grandland хоча б привертає увагу.

Ключові зміни в салоні також можна описати буквально кількома словами – Opel Pure Panel. Це нове фірмове рішення, що передбачає використання двох дисплеїв, які поєднані між собою спільною панеллю. Чудово спрацьовує з великими 12-дюймовими моніторами! Коли сідаєш в салон, то очі одразу концентруються на величезному екрані Digital Driver Info Centre: так наче задається відчуття «сучасності» в цьому автомобілі. На це ж відчуття працює і встановлення нового компактного джойстика «автомата» замість звичного важеля раніше.

Але не вистачає кольорів. Кросовер Opel Grandland – це коли весь салон має «50 відтінків чорного»: що самі панелі салону з м’якого пластику або чорного глянцю, що оформлення меню дисплеїв. Зрештою все виглядає похмуро, причому великі рівні темні поверхні (чи то дисплеї, чи панелі чорного глянцю) помітно збирають відбитки пальців.

Хоча при налаштуванні «клімату» можна не торкатись центрального дисплея: передбачено зручний окремий блок налаштувань. На ньому ж можна знайти й кнопки вмикання вентиляції передніх сидінь – дуже доречно для повністю шкіряного оздоблення. До речі, сама шкіра доволі груба й слизька; а через відсутність розвинених бокових виступів, тіло дещо ковзає в поворотах. Проте напевно така шкіра буде дуже міцною та витривалою, що важливо при перевезенні численних пасажирів та дітей. Все ж сімейний автомобіль: позаду є непоганий запас простору, присутні підлокітник та дефлектори вентиляції, а у максимальній комплектації – ще й підігрів.

Під час оновлення автомобіля передня панель істотно змінилась: тепер тут панує концепція Opel Pure Panel з двома цифровими дисплеями. Відповідно, змінились дефлектори вентиляції, вставка перед пасажиром, встановлено новий джойстик керування «автоматом». Позаду вдосталь місця, хоча й не рекорд для класу; передбачені дефлектори вентиляції, підлокітник, підігрів. Додатково я б хотів отримати можливість всебічного налаштовування положення дивану, аби гнучко регулювати зручність посадки та простір багажника. До речі, останні має корисний об’єм 514 літрів та електропривод кришки з сенсором керування під заднім бампером.

Техніка: платформа ЕМР2, турбодвигуни, матричні фари

Згадаємо початок – автомобіль розроблявся спільно з Групою PSA, а тому використання платформи ЕМР2 є очікуваним. Зазвичай ця платформа передбачає незалежну передню підвіску та напівзалежну задню, а також поперечне встановлення двигунів та передній привод. Звісно, зустрічаються цікаві «відгалуження» у вигляді потужного PHEV-гібрида з повним приводом та незалежною задньою підвіскою. Десь пропонується такий варіант і в гаммі моделі Opel Grandland. Проте не в Україні.

Хоча ми все ж маємо непоганий вибір двигунів та трансмісій. Базовим є 3-циліндровий 1,2-літровий бензиновий турбодвигун у парі з 6-ступеневою «механікою». Також пропонується ще один бензиновий «турбо»: тепер вже 4-циліндровий з робочим об’ємом 1,6 літра, що працює у парі з 6-ступеневим «автоматом». Нарешті, третім варіантом виступає 1,5-літровий дизель, який отримує в напарники 8-ступеневий «автомат». Всі варіанти Opel Grandland для України – з переднім приводом.

Оновлення автомобіля подарувало йому новітні матричні фари IntelliLux LED PIXEL, що дозволяють максимально гнучко адаптувати світло та змінювати форму світлового потоку. Все завдяки тому, що у цих фарах містяться 168 світлодіодів: схоже на рекорд в класі. Крім того, оновлення подарувало й два вищезгаданих дисплеї в салоні. Де особливо варто відзначити повністю цифрову панель приладів з декількома варіантами відображення інформації – адже до оновлення на моделі Opel Grandland Х використовувались звичні шкали зі стрілками та невеличким екраном. Нарешті, ще один пункт: перемикач Drive Mode для комплексної зміни стилю керування, замість колишньої «шайби» вибору налаштувань під певний тип бездоріжжя.

Кросовер Opel Grandland побудовано на платформі ЕМР2, він має передню незалежну підвіску та задню напівзалежну. Під капотом тестового автомобіля було встановлено 1,5-літровий турбодизель серії DV5RC, що працює у парі з 8-ступеневим «автоматом» AISIN. Оновлення принесло багато сучасних технологій: матричні фари зі 168 елементами, цифрову панель приладів, збільшений центральний дисплей, перемикач режимів руху, адаптивний «круїз» та численні системи допомоги водію.

За кермом: вам запам’ятається чудовий турбодизель та «автомат»

Ось вище для опису дизайну я використав слово «нейтральний». Насправді така ж нейтральна поведінка автомобіля з точки зору роботи ходової частини. Середній рівень комфорту: наче й не трусить на нерівностях, але й м’якості подушок немає. Лише зазначу великі крени кузова, що особливо відчуваються під час ковзанню по сидіннях. Середня поведінка по керованості: наче й не запізнюється з поворотами, але і якогось «спокусливого діалогу» з водієм не відбувається; як це вміють робити деякі конкуренти – до речі, навіть побудовані на аналогічній платформі. Лише зазначу, що кермо доволі легке: з ним впорається й тендітна жінка.

Проте що точно залишиться в пам’яті, то це поведінка двигуна та коробки передач. Колись при першому знайомстві з Opel Grandland Х, саме робота турбодизеля викликала нарікання. Але тепер цей 1,5-літровий турбодизель у парі з 8-ступеневим «автоматом» приємно дивує. Гарні прискорення навіть у звичайному режимі, дуже приємні та активні старти у спортивному – навіть здається, що тут значно більше обіцяний 130 к.с. та 300 Нм! Лише «еко»-режим дещо зменшує активність двигуна. Проте не змінює чудове налаштування «автомату», який завжди перемикається плавно, непомітно, вчасно – чудова коробка! Аби ще так ретельно попрацювали над звукоізоляцією: інколи помітно двигун під час прискорень, а на високій швидкості чуєш аеродинамічні шуми.

Турбодизель та «автомат» точно знайшли один одного: гарні прискорення й непомітні перемикання, вдосталь тяги на середніх обертах при стартах з місця та під час прискорень на ходу. Ощадливість по пальному? У місті автомобіль споживав 6,5-7-7,5 літрів пального на 100 км шляху – це більше обіцяного паспортом (4,4 літра), проте все одно небагато для 1523-кілограмового кросовера. До того ж прискорення до «сотні» також не відповідає паспортним даним (11,5 секунд) – але тепер вже значно краще обіцяного: стабільно 11,3-11,4 секунди за звичайних умов керування та навіть можливість «виїхати» з 11 секунд, якщо «почаклувати» з автомобілем і своїми навичками. Що стосується траси, то на швидкості 100-110 км/год автомобіль стабільно вкладається у 4,7-5 літрів палива на 100 км шляху.

Вартість: яка ціна Opel Grandland та хто конкурент

Разом з проведенням оновлення, автомобіль Opel Grandland суттєво розширив власну гаму різноманітних версій – додалися варіанти вибору бензинових двигунів, різноманітні трансмісії, нові варіанти комплектацій; хоча вони все так само фіксовані, опцій немає, лише платні кольори.

Гаму моделі відкриває Opel Grandland у комплектації GL: такий автомобіль пропонується з різноманітними варіантами двигунів та трансмісій – відповідно суттєво змінюється й вартість. Бензиновий варіант Opel Grandland GL 1.2 PureTech 130 S&S MT6 коштує від 916 тис. грн або $24 тис. Іншою бензиновою альтернативою є кросовер Opel Grandland GL 1.6 PureTech 165 АТ6 коштує від 1,002 млн грн або $26,5 тис. Нарешті, пропонується й дизельний варіант Opel Grandland GL 1.5 BHDI 130 S&S AT6 – він коштує від 1,047 млн грн або $27,5 тис. Загалом комплектація GL вже цілком достатня: системи ABS та ESP, круїз-контроль, моніторинг дорожніх знаків, контроль рядності руху, фронтальні та бокові подушки безпеки, надувні бокові шторки безпеки, 2-зонний клімат-контроль, оздоблення сидінь тканиною, датчики паркування попереду й позаду, підігрів передніх сидінь та керма, мультимедійна система з 7-дюймовим дисплеєм, цифрова 7-дюймова панель приладів, фари EcoLED, легкосплавні 17-колісні диски.

На крок вище знаходиться комплектація GS і такий автомобіль пропонується лише з турбодизелем: отже, вартість Opel Grandland GS 1.5 BHDI 130 S&S AT6 – від 1,162 млн грн або $30,5 тис. Компенсація підвищення вартості автомобіля ховається у його розширеному оснащені, де додано наступне: безключовий доступ та запуск двигуна кнопкою, електропривод кришки багажника з сенсором під заднім бампером, камера заднього огляду, передні сидіння AGR з підігрівом та регулюванням довжини подушки, комбіноване оздоблення салону з тканини та шкіри, центральний 10-дюймовий дисплей, цифрова панель приладів на основі 12-дюймового дисплея, легкосплавні 18-дюймові колісні диски, чорний глянцевий декор по кузову.

Максимальним варіантом виступає комплектація GS Pack, що також поєднується лише з турбодизелем: ціна Opel Grandland GS Pack 1.5 BHDI 130 S&S AT6 – від 1,343 млн грн або $35 тис. Автомобіль може додатково похизуватися наступним: адаптивний «круїз», камера 360, вентиляція передніх сидінь, підігрів задніх сидінь, обігрів лобового скла, матричні фари.

Сірий автомобіль в автосалоні – це Opel Grandland у комплектації GL: мінімум чорного глянцю на кузові та 17-ті колеса, тканина на сидіння та невеличкі дисплеї. Проте загалом оснащення вистачає й лише у цій комплектації є повний вибір двигунів (бензин або дизель) та трансмісій («механіка» або «автомат»). Синій автомобіль в автосалоні – це комплектація GS: зверніть увагу на комбіноване оздоблення сидінь (вона краще, ніж суцільна шкіра), вже з’явився чорний глянець, проте ще не з’явились матричні фари. Нарешті, тестовий автомобіль, що став героєм статті – це максимальна комплектація GS Pack. Ось і познайомились з усіма версіями Opel Grandland: різноманітні комбінації моторів, трансмісій, комплектацій дають нам п’ять варіантів та діапазон цін $24-35 тис.

Кого можна назвати конкурентами? По-перше, численні японські кросовери: Mazda CX-30, Nissan Qashqai, Mitsubishi Eclipse Cross. Вони сильні тим, що пропонують повний привод – але Opel Grandland відповідає економічним турбодизелем. При цьому за простором салону він порівняний з Nissan та Mitsubishi, й виграє відносно Mazda. А за рівнем комплектації та технологій – він порівняний з Nissan та Mazda, й виграє у Mitsubishi. Отже, кросовер Opel Grandland має непогані ринкові позиції відносно «японців». По-друге, але ж є «корейці»: наприклад, Hyundai Tucson – просторий салон, гарний комфорт, широкий вибір версій. Ось з цим конкурентом впоратись важко. Нарешті, по-третє: конкурентами виступають споріднені моделі Peugeot 3008 та Citroen C5 Aircross – перший пропонує цікавий дизайн та ходові якості, другий краще за простором салону та комфортом. Виграти перегони за гаманець ох непросто…

Підсумки тест-драйву Opel Grandland

Бувають випадки, коли оновлення автомобіля проведено просто для відповідності реаліям часу та для узагальнення дизайну між кількома моделями. Але бувають випадки, коли оновлення дозволяють значно покращити ринкове позиціювання автомобіля, подарувати йому другий шанс на успіх. Історія з моделлю Opel Grandland це, як раз, другий приклад.

Загалом кросовер Opel Grandland залишився таким, як і був раніше – він намагається балансувати так, щоб «всім було комфортно»: оптимальний розмір, економічний дизель, достатнє оснащення. Проте скільки таких моделей у стилі «черговий кросовер на кожен день» зараз є на ринку? Можна й загубитись! Однак проведене оновлення автомобіля Opel Grandland подарувало йому багато нових переваг: бензинові мотори, зниження початкової вартості, більш сучасні технології. Отже: так, виграти перегони за гаманець потенційного покупця непросто – але тепер автомобіль Opel Grandland значно покращив свої шанси.

Автомобіль надано – Представництво Opel в Україні