Нарешті довгоочікуваний кросовер Mazda CX-60 доступний для України! Це важливий автомобіль – як для компанії Mazda загалом, так і для місцевого представництва конкретно. Адже це ще один потужний показник того, що навіть повномасштабна війна не може зупинити український дебют автомобільних новинок цивілізованого світу. Отже: привіт, кросовер Mazda CX-60! Що «привіз»?

Багато разів «перший»: платформа, двигуни, статус

Чому кросовер Mazda CX-60 дуже важливий для японців? Тому, що цей автомобіль дуже багато у чому є першим.

Наприклад, у використанні нової платформи, орієнтованої на задній або повний привод та поздовжнє розташування двигунів. Наразі кросовер Mazda CX-60 є першим представником серії Large Product Group, що використовує цю платформу. А ще поява PHEV-версії, також вперше в історії Mazda, та дуже потужних рядних 6-циліндрових двигунів. Нарешті, автомобіль Mazda CX-60 – це нова спроба (згадаємо Eunos та Xedos) зайти в сегмент «преміум» для конкуренції з відомими «гравцями» класу: BMW X3, Jaguar F-Pace, Lexus NX, Volvo XC60 та ін.

Кросовер Mazda CX-60 має довжину 4,75 метра, ширину 1,89 метра, висоту 1,68 метра, колісну базу 2,87 метра. В основі – нова платформа: повний привод, поздовжнє розташування моторів, незалежні підвіски. За розмірами та компонуванням, автомобіль Mazda CX-60 схожий на BMW X3 та Jaguar FPace, але ж напевно буде змагатись також й за клієнтів, що придивлялись до Lexus NX та Volvo XC60. До речі: кліренс – 18 см, об’єм багажника – 570 літрів. Окрім нової платформи, кросовер Mazda CX-60 також цікавий дебютом PHEV-версії. Проте наразі така модифікація для України не заявлена. Аналогічно, як і дизель. А що заявлено? 

Кросовер Mazda CX-60 дебютує в Україні з двома бензиновими двигунами. По-перше, це 4-циліндровий атмосферний мотор з об’ємом 2,5 літри, що пропонує потужність 192 к.с. та 261 Нм крутного моменту. Такий двигун працює у парі з повним приводом та класичним 8-ступеневим «автоматом». Максимальна швидкість автомобіля Mazda CX-60 з цим мотором складає 201 км/год, а прискорення до «сотні» займає 9,9 секунди.

Однак «по-друге» виявляється набагато цікавішим. Це 6-циліндровий турбодвигун об’ємом 3,3 літра, який ще й додатково має технологію MHEV-гібрида. Загалом потужність складає 284 к.с., а крутний момент сягає позначки 450 Нм. Трансмісія незмінна – повний привод та 8-ступеневий «автомат». Проте максимальна швидкість у цьому випадку дорівнює 219 км/год, прискорення до «сотні» заявлено на рівні 6,9 секунди. Нарешті, така версія отримує збільшені передні гальма – диски діаметром 347 мм проти 328 мм для решти випадків.

Всередині: новий дизайн та нові технології

Часто автомобільні виробники стають заручниками власного успіху: знайшовши вдале рішення, вони лише масштабують його для різних моделей, але не змінюють кардинально. Так трапилось і з компанією Mazda, що останніми роками створювала дуже схожі салони для популярних моделей Mazda6, Mazda CX-5, Mazda CX-9: змінювались лише деталі, проте не компонування салону загалом.

Насправді першим «новим подихом» стали автомобілі Mazda3 та Mazda CX-30. Й новий кросовер Mazda CX-60 наслідує їх що в загальному дизайні – наприклад, зверніть увагу на вигини боковин кузова – що в певних деталях салону: погляньте уважно на дисплей системи мультимедіа та блок керування, придивіться до керма.

Водночас кросовер Mazda CX-60 приносить й багато нових «свіжих» рішень. Перш за все, мова стосується повністю цифрової панелі приладів на основі 12,3-дюймового дисплея. Також з’явився перемикач MI-DRIVE для комплексної зміни характеру автомобіля та параметрів керування. Нарешті, використовується внутрішня камера в салоні: вона може слідкувати за втомою водія та розпізнавати його обличчя й налаштовувати положення крісла по пам’яті.

Новий салон цікавий як загалом, так і в деталях – форма передньої панелі, оздоблення та декор. Все виглядає сучасно та «дорого». Як буде сприйматись в реальності? Побачимо під час особистого знайомства з автомобілем.

Вартість Mazda CX-60: від 1,86 млн грн – до 2,4 млн грн

Нарешті, декілька слів (але ж важливих!) про вартість автомобіля. Кросовер Mazda CX-60 стартує в Україні з відмітки 1,86 млн грн або $46,5 тис. – це автомобіль у комплектації EXCLUSIVE-LINE (у стилі «вже все є для комфортного життя»), але з атмосферним 2,5-літровим мотором. Також 2,5-літрова версія пропонується у комплектації PREMIUM-LINE за ціною від 2,087 млн грн або $52 тис.

Якщо ви бажаєте отримати потужний 3,3-літровий турбодвигун, то доведеться віддати мінімум 2,12 млн грн ($53 тис.) для комплектації EXCLUSIVE-LINE. А максимальний варіант Mazda CX-60 з 6-циліндровим «турбо» та у комплектації PREMIUM-SPORT оцінюється близько 2,4 млн грн або $60 тис.

Отже, ми до цього прийшли – автомобіль Mazda за $50-60 тис.: за розмірами новинка дещо більша від СХ-5, а ось по вартості отримуємо вже рівень СХ-9. Чи сприйматиме такий кросовер Mazda автомобільний ринок України? Побачимо згодом. Але те, що ми отримаємо цікавий новий автомобіль – вже доконаний та позитивний факт.