Колись я вже розповідав про новий кросовер Hyundai Tucson, але ж знову є тема для розмови. По-перше, під капотом тепер ховається гібридний силовий агрегат на основі бензинового двигуна та електромотору. По-друге, автомобіль представлено в майже топовій комплектації Elegance (минулого разу дизельний автомобіль був представлений у максимальній комплектації Тop); що компенсує потенційне зростання ціни через гібридну техніку. То що краще обрати – дизель чи гібрид, комплектацію чи потужність?

Дизайн: чи помітні зміни?

Так; але мінімальні зміни, що характерні саме для гібридної версії – це відповідний напис на кришці багажника та подвійні вихлопні патрубки. Крім того, автомобіль Hyundai Tucson hybrid відрізняється від попереднього іншими колісними дисками: а це вже особливості комплектацій.

Але ж решта вже добре знайома. Цікавий дизайн з численними кутами та згинами на бокових поверхнях. Широка тонована решітка радіатора, що буквально поглинула численні LED-«цятки» денного світла. Гарні з’єднані трикутні ліхтарі та прихований «двірник» позаду. Новий кросовер Hyundai Tucson отримав дуже сміливу зовнішність, що й справді привертає увагу!

Не змінившись в загальному дизайні та за розмірами (довжина – 4,5 метри; ширина – 1,87 метра; висота – 1,65 метра; колісна база – 2,68 метра), автомобіль Hyundai Tucson hybrid вирізняється кількома деталями: наприклад, відповідний напис позаду та інша вихлопна система. Також тут встановлені 17-дюймові колісні диски (шини розміром 215/65R17), у той час, як максимальна комплектація Тор пропонувала 19-дюймовимі колеса та низькопрофільну гуму.

Аналогічно й з салоном: відмінності цього автомобіля радше полягають у різних комплектаціях, ніж у різниці «дизель/гібрид». Останній можна упізнати лише по специфічній графіці на дисплеях: напрямки потоку енергії, позначення «EV», спрацювання різних двигунів.

Однак відмінностей через комплектацію куди більше. Перш за все, увагу привертають сидіння, що мають оздоблення з тканини. Наче все просто, але ж додали декоративні смуги – й стало цікавіше по дизайну. Та й зручність посадки нікуди не поділась: м’які сидіння наче ті ваші улюблені домашні крісла, вони буквально огортають тіло. Або дають волю розгулятись пасажирам позаду – вкотре відзначу чудовий простір, хороший запас місця над головою та в ногах, наявність підлокітника й можливість регулювати кут нахилу спинки.

Проте все ж стало простіше. Передній сидіння разом зі шкірою, втратили й вентиляцію. Задні пасажири тепер позбавлені власного «клімату» та шторок від сонця. На центральній консолі відтепер встановлено не 10,25-дюймовий, а лише 8-дюймовий дисплей. Причому лише зменшенням розмірів справа не завершилась – у нього інше, дещо спрощене меню керування. Хоча спрощення місцями принесли покращення, адже частина органів керування тепер зроблені не сенсорними, а фізичними: гучність та вибір музики, температура «клімату».

Загалом дизайн салону відомий, проте комплектація Elegance визначає відмінності: оздоблення сидінь з темної тканини, змінена система мультимедіа та 8-дюймовий дисплей (замість 10,25-дюймового) на передній панелі, окремі селектори керування температурою «клімату» (замість сенсорів), відсутність «клімату» позаду. Хоча якщо казати загалом – то всього «достатньо»: простору та зручностей в салоні, рівня оснащення, об’єму багажника (616 літрів). Також останній пропонує органайзер, але без «запаски».

Техніка: так багато змін всередині!

Ось так мало змін ззовні та в салоні – але ж як багато змін всередині! З минулим дизельним автомобілем, цей кросовер Hyundai Tucson hybrid пов’язує лише загальна конструкція: несучий кузов, незалежні підвіски «по колу», повний привод.

Але все, що стосується силового агрегату – все геть інше. По-перше, гібрид побудовано на основі бензинового двигуна 1.6 T-GDI потужністю 180 к.с. (до речі, існують й звичайні негібридні версії Hyundai Tucson з цим двигуном). Цей турбодвигун вирізняється наявністю системи зміни фаз газорозподілу CVVD, ступенем стиснення 10,5:1 та безпосереднім упорскуванням пального. По-друге, додали електромотор потужністю 44 кВт або 60 к.с. та традиційний 6-ступеневий «автомат». Фактично електродвигун було встановлено на стику між ДВЗ та АКПП.

Нарешті, третє: живлення електромотора гібрида забезпечується акумулятором типу Li-Ion Polymer, що приховано під заднім сидінням. Нарешті, варто відзначити – кросовер Hyundai Tucson hybrid може мати передній привод 2WD або повний привод 4WD (як цей тестовий автомобіль), що реалізується завдяки традиційній схемі з карданним валом та муфтою.

Три головні складові гібридної конструкції: бензиновий 1,6-літровий двигун, електромотор на стику з АКПП, акумулятор (1,5 кВт·год) під заднім сидінням. Загалом отримаємо 230 к.с. потужності та 350 Нм крутного моменту. Як вони себе покажуть?

За кермом: новий рівень динаміки для Hyundai Tucson

Найголовніша зміна в характері Hyundai Tucson hybrid – це чудова динаміка. Старт з місця дається дуже активно завдяки електромотору. Далі до справи береться бензиновий турбодвигун – й під ледь помітне, але приємне «гарчання» автомобіль чудово набирає швидкість. Під час прискорень у русі електромотор наче підтримує бензиновий «турбо» знизу: замість очікування «підхоплення» від бензинового двигуна, у випадку гібрида одразу є прискорення, з першою миттю натискання педалі акселератора. Та й звичайний «автомат» перемикається так, що можна лише вгадувати передачі, але не відчувати сам процес: всі непомітно та плавно.

А ось підвіска не змінилась. Навіть для потужного гібрида, використані м’які налаштування підвіски. Хотілось отримати більше пружності, менше кренів, трошки «важкості» на кермі. Адже потужність та динаміка вийшли на новий рівень; умовно назвемо цей рівень N Line – це як натяк, що хочеться побачити в українській лінійці моделі. Але підвіска все-таки акцентує на м’якості. Хоча це чудово з точки зору комфорту: кросовер вміє поглинати нерівності майже будь-якого розміру та формату, він дозоляє вільно їхати бруківкою або вщент розбитою дорогою. Багато в чому, завдячуючи й високопрофільній гумі на 17-х колесах. Отже, за поєднання динаміки та комфорту – однозначно «залік».

Гібридний силовий агрегат дарує нові враження. Кросовер Hyundai Tucson hybrid має декілька режимів руху, проте вони загальні – тут немає спеціальних налаштувань для керування гібридним силовим агрегатом: старт майже завжди відбувається на електроприводі, вже потім підключається бензиновий турбодвигун, й далі мотори працюю разом. Але все недарма! Фраза «щаслива сімка» – це про Hyundai Tucson hybrid: такий автомобіль забезпечує прискорення до «сотні» в 7,1-7,2 секунди (це краще «паспорту») та споживає по місту близько 7-8 л пального (небагато, але це вже гірше «паспорту»). На трасі за швидкості близько «сотні» автомобіль потребує 5,5-6 літрів на 100 км шляху.

Вартість: скільки коштує гібридний кросовер Hyundai Tucson?

Якщо казати загалом, то кросовер Hyundai Tucson в Україні «починається» приблизно з 1 млн грн (або $25 тис.) – це буде автомобіль з бензиновим 2-літровим двигуном, переднім приводом, «механікою» чи «автоматом», у комплектації Express. Також в гамі моделі Hyundai Tucson передбачені версії з 1,6-літровим турбодизелем (136 к.с.) або 1,6-літровим бензиновим турбодвигуном (180 к.с.), з переднім або повним приводом, у різних комплектаціях: вони стартують від 1,25-1,3 млн грн або $31-32,5 тис.

Але ж гібридні версії Hyundai Tucson дорожчі – від 1,4 млн грн або $35 тис. за автомобіль з переднім приводом 2WD та у комплектації Dynamic. Яка загалом пропонує вже доволі високий рівень оснащення: фронтальні та бокові подушки безпеки, бокові шторки безпеки, центральна подушка між передніми сидіннями, асистенти запобіганню зіткненню та підтримки контролю рядності руху, підігрів передніх сидінь та керма, роздільний 2-зонний «клімат», легкосплавні 17-дюймові колісні диски, мультимедійна система з 8-дюймовим дисплеєм.

На рівень вище знаходиться комплектація Elegance (як тестовий автомобіль), де додається наступне: система контролю «сліпих зон» бокових дзеркал, асистент під час руху заднім ходом, світлодіодні фари, бездротова зарядка, цифрова 10,25-дюймова панель приладів. Також у цій комплектації можна обрати тип приводу – передній або повний. Відповідно, вартість Hyundai Tucson hybrid Elegance з переднім приводом 2WD складає від 1,52 млн грн або $38 тис. Вартість аналогічного автомобілю, але з повним приводом 4WD – від 1,57 млн грн або $39 тис.

На вершині модельної лінійки розташовано автомобіль Hyundai Tucson hybrid 4WD у комплектації Top Plus: додано систему відеомоніторингу «сліпих зон», круговий огляд, асистент руху по шосе, шкіряний салон та електропривод налаштувань, вентиляція передніх сидінь, підігрів задніх сидінь та 3-зонний клімат-контроль, центральний 10,25-дюймовий дисплей та аудіосистему KRELL, легкосплавні 19-дюймові колісні диски. Вартість такого автомобіля Hyundai Tucson hybrid 4WD Top Plus – приблизно від 1,7 млн грн або $43 тис.

Тест-драйв Hyundai Tucson hybrid: два мотори – подвійне задоволення?

Максим Соловйов, засновник компанії Drivovo: «Загалом ми зазвичай беремо автопарк нашої компанії автомобілі в максимальній комплектації – так трапилось з дизельними версіями Hyundai Tucson. Але у випадку з гібридом, ми вирішили зробити експеримент – автомобіль у гарній, але не максимальній комплектації. Якщо порівняти з дизельною версією Hyundai Tucson, гібрид за аналогічні гроші буде на одну комплектацію нижче: ось скільки коштує Hyundai Tucson diesel Top – приблизно стільки коштує Hyundai Tucson hybrid Elegance. Але ж! З одного боку: в цій комплектації вже є всі асистенти для водія, є інтеграції смартфонів тощо. З іншого боку: тут відсутній шкіряний салон, який не подобається певним клієнтам. Ну й третє: гібрид гарантує високу потужність та динаміку при невеликому рівні споживання палива. Вже зараз можна сказати, що цей експеримент виявився вдалим – такі автомобілі знайшли своїх шанувальників».

Підсумки тест-драйву Hyundai Tucson hybrid

Отже, стаття починалась з питання: що краще вибрати – дизель чи гібрид, комплектацію чи потужність? Відповім майже словами класика: ви можете обрати будь-який варіант автомобіля, головне – щоб цей автомобіль був Hyundai Tucson.

Адже автомобіль і справді вийшов дуже вдалим, за останній рік-два я став справжнім шанувальником цієї моделі, саме у цьому поколінні. Нинішній кросовер Hyundai Tucson вміє приємно дивувати по багатьох пунктам: дизайн та комплектація, сучасне оснащення, широта вибору версій за двигунами та трансмісіями. А у випадку гібрида – він ще додатково може здивувати високою потужністю та чудовою динамікою. Тому з автомобілем Hyundai Tucson просто обирайте, що вам до смаку – у будь-якому випадку ви вже не помилились.

Автомобіль надано – компанією Drivovo: автомобілі за підпискою