Чи може сімейний автомобіль бути спортивним та динамічним? А спортивний автомобіль – чи може бути по-сімейному зручним? Відповідь на ці питання намагається знайти кросовер Volkswagen Tiguan R-Line: це найбільш спортивно-орієнтоване виконання автомобіля, що доступне для українського ринку. І хоча на дорогах вже зустрічаються закамуфльовані прототипи наступного покоління Volkswagen Tiguan, нинішній автомобіль ще буде певний час актуальним для України. Варто придивитись до нього уважно?

Дизайн Volkswagen Tiguan R-Line: практичний кузов, спортивний стиль

Що таке Volkswagen Tiguan? Це кросовер середнього розміру: довжина 4,51 метра, ширина та висота – відповідно 1,86 та 1,68 метра (ага, наче просто поміняли цифри місцями), колісна база дорівнює 2,68 метра. Самий центр сегмента D-SUV: вже є конкуренти й більші за розмірами. Однак Volkswagen Tiguan вдало розподіляє надані метри. Завдяки майже пласким боковим панелям, короткому капоту, вертикальній задній частині – виходить такий собі BOX-дизайн – кожен метр, дециметр, сантиметр використаний з користю.

А що таке R-Line? Це, умовно кажучи, спорт-пакет: власний передній бампер з розширеними «щоками», оригінальна решітка радіатора з літерою «R», чорні 19-дюймові колісні диски, бокові накладки на дверцятах, задній бампер з імітацією вихлопних патрубків. Так, саме імітацією – справжні вихлопні труби приховані знизу. Пробачимо? Адже загалом кросовер Volkswagen Tiguan R-Line й справді виглядає динамічно та «підтягнуто».

Оновлений Volkswagen Tiguan одразу пізнається по нових фарах, що стали вужчими. А виконання RLine пізнається по власних бамперах, колісним дискам, накладкам на дверцятах. Це якщо казати про зовнішній вигляд. А якщо казати про салон, то…

Всередині автомобіль Volkswagen Tiguan R-Line вирізняється власним «спортивним» кермом та сидіннями з розвиненою боковою підтримкою – все це (ну звісно!) має R-позначення. Хоча насправді відмінностей версії R-Line значно більше: комбіноване оздоблення салону зі шкіри та тканини, карти дверцят з прострочуванням, декоративні накладки «під карбон».

Водночас якщо казати про автомобіль Volkswagen Tiguan загалом, то його салон і так знає, чим привабити всю сім’ю: звісно, внутрішнім простором! Спереду та ззаду місяця більш ніж достатньо. На відчуття простору працюють і високий дах, і великі вікна – останні, одночасно, ще й забезпечують відмінну оглядовість. А сидіння забезпечують чудовий комфорт посадки: передні мають широкі діапазони налаштувань та гарно розподіляють навантаження. Задній диван може регулюватись вздовж та за нахилом спинки. Крім того, позаду передбачені численні кишені для дрібних речей, окремий клімат-контроль та незалежні підігріви. Ще й багажник великий: 615 літрів при стандартній 5-місній конфігурації салону. Чудовий сімейний кросовер?!

Так, сімейний кросовер – але зі спортивними натяками! Лишень погляньте на це R-кермо з вигинами під пальці, передні сидіння з розвиненою боковою підтримкою, тематичний декор «під карбон». Позаду дуже просторо, диван регулюється як завгодно, передбачений власний «клімат» та підігріви сидінь – просто чудово! Оновлення автомобіля подарувало зміну деяких елементів: новий сенсорний блок керування кліматом (зручність користування «таке собі»), новий важіль «автомата», нова цифрова панель приладів. До речі…

Техніка: MQB-платформа, прилади Digital Cockpit Pro, фари IQ.LIGHT

Свого часу платформа MQB стала не революцією, але великим досягненням для компанії Volkswagen – адже вона дозволяє створювати нові автомобілі, наче набираючи їх з кубиків-елементів великого конструктора. Що взяли для Volkswagen Tiguan? Несучий кузов типу кросовер – раз. Повністю незалежні підвіски, попереду та позаду – два. Повний привод 4MOTION, побудований на основі фрикційної муфти – три. Бензинові (TSI) або дизельні (TDI) 2-літрові 4-циліндрові двигуни – чотири. Отже, формула автомобіля Volkswagen Tiguan виписана.

Що ще цікавого запропонує Volkswagen Tiguan? Оновлений автомобіль вирізняється двома технічними особливостями. Всередині – це повністю цифрова панель приладів Digital Cockpit Pro: використано 10,25-дюймовий дисплей (замість 12,3-дюймового у авто до оновлення), покращена якість зображення, плюс версія R-Line отримує власний графічний дизайн приладів. Ззовні – це вже згадана передня оптика IQ.LIGHT: повністю світлодіодні фари з можливістю динамічного регулювання дальнього світла Dynamic Light Assist. Такі фари й справді забезпечують гарний огляд: вони дозволяють вмикати «дальнє» світло без ризику засліплення інших водіїв. Та й загалом – фари дають потужне, але «м’яке» світло з рівномірним розподілом.

Основа – відома платформа MQB та незалежні підвіски. Під капотом тестового автомобіля – потужний (220 к.с. та 350 Нм) 4-циліндровий мотор TSI серії ЕА888: бензин, турбіна, безпосереднє упорскування пального. Трансмісія – повний привод та 7-ступенева коробка DSG (пре-селективний «робот» з подвійним зчепленням). Загалом ця конструкція не змінилась. Але планове оновлення подарувало нову цифрову панель приладів Digital Cockpit Pro на основі 10,25-дюймового дисплея та адаптивні фари IQ.LIGHT.

За кермом: декілька характерів – в одному тілі

Пара з бензинового турбодвигуна та 7-ступеневої коробки точно знайшли одне одного! Чудовий старт з місця, гарні прискорення у русі, непомітні миттєві перемикання. Кросовер Volkswagen Tiguan R-Line й справді вражає: як для свого «сімейного» класу, автомобіль вийшов дуже прудкий та динамічний: він розмінює «сотню» приблизно за 6,5 секунд – а це рівень «хот-хетчів» з недалекого минулого! При цьому керувати прискоренням зручно за будь-яких умов. Навіть на низьких обертах (1,5-2 тисячі) є вдосталь тяги для нормального руху у темпі міста. А середні та високі оберти (3-6 тисячі) вже наповнені приємними втисканнями в спинки сидінь у стилі «ой, це не треба показувати сім’ї». Ще й саундтрек гарний: високотехнологічне сухе «техно» чотирьох турбоциліндрів. Навряд вихлопну систему налаштовували якось по особливому, але все одно – вона приємно милує вуха.

Чого не скажеш про підвіску та «п’яту точку»: трошки жорстко. Ось тут всі ці спортивні натяки ну ніяк не приховаєш від пасажирів – кросовер Volkswagen Tiguan R-Line інколи завдає неприємних поштовхів, коли його 19-дюймові колеса та вітчизняні нерівності не знаходять спільної мови. Однак все недарма. Адже повертає автомобіль гарно – легко та швидко, з невеликими кренами. Середня гострота керма, чіткість реакцій, зрозумілі відгуки: супер!

Нарешті, фраза-підзаголовок про «декілька характерів» – це про перемикання режимі руху. В залежності від обраного режиму, ви можете як пригасити динаміку (режим «еко») так і зробити автомобіль більш спортивним (режим «спорт»): різкі відгуки на педаль акселератора та важке кермо, затягування з перемикання на передачу вище та робота двигуна на середніх і високих обертах. Ось вона, справжня натура Volkswagen Tiguan R-Line!

Бензиновий 2-літровий 4-цилиндровий «турбо» відпрацьовує як за 3-літровий V6: чудова динаміка, вражаючі прискорення! Але ж він і «їсть» майже стільки: по місту – від 10-11 до 13,5-14 літрів. На трасових швидкостях 90-120 км/год виходить близько 6,5-9 літрів на «сотню». За важелем «автомату» розмістився круглий перемикач режимів руху. Щоправда, з дещо заплутаною логікою керування: треба то натискати центральну частину, то повертати кільце. Однак самі режими визначені чітко – вони впливають на роботу мотора, коробки передач, повного приводу, «клімату» та навіть на колір фонового підсвічування й оформлення цифрових приладів. До речі: для бездоріжжя є окремий режим та кліренс 200 мм.

Вартість Volkswagen Tiguan: скільки коштує універсальність?

Аби придбати Volkswagen Tiguan в Україні, вам потрібно мати 1,5 млн гривень, навіть трошки більше. Наприклад, автомобіль Volkswagen Tiguan Life коштує від 1,55 млн грн ($39 тис.) та пропонує 2-літровий турбодизель (150 к.с.), повний привод й 7-ступеневу коробку DSG, світлодіодні фари, адаптивний «круїз», легкосплавні 17-дюймові колісні диски, підігріви керма та передніх сидінь, трьохзонний «клімат» тощо.

Альтернативою йому виступає Volkswagen Tiguan Elegance з ціною від 1,54 млн грн ($38,5 тис.), що пропонує навіть кращу комплектацію: фари IQ.LIGHT, цифрова панель приладів Digital Cockpit Pro, без-ключовий доступ Keyless Access, електропривод дверцят багажника з сенсорним відкриванням, круговий огляд Area View. Це ж на чому вдалось так виграти, щоб і вартість зменшити, і комплектацію додати? Відповідь ховається під капотом: заміть турбодизеля TDI встановлено бензиновий двигун TSI, причому він навіть потужніший – 220 к.с.

Нарешті, кросовер Volkswagen Tiguan R-Line – такий автомобіль коштує приблизно від 1,77 млн грн ($44 тис.) й також запропонований лише з 2-літровим бензиновим мотором TSI. Але відносно попереднього варіанту Elegance, він відрізняється нюансами комплектації: тут додано спорт-пакет ззовні, спортивні сидіння та кермо всередині, покращене оздоблення салону тощо.

Тест-драйв автомобіля Volkswagen Tiguan R-Line: сімейний спорт

Максим Соловйов, засновник компанії Drivovo: «Ми пропонуємо сервіс автомобілів за підпискою, що зручно для клієнта: один платіж – і насолоджуйтесь машиною. Так ось, аби насолоджуватись по максимум, клієнти також прагнуть отримати максимум від моделі Volkswagen Tiguan – потужний двигун, топова комплектація, класний дизайн. Ось чому ми обрали для свого сервісу автомобілі Volkswagen Tiguan саме у виконанні RLine: це наче поєднання трьох вищезгаданих пунктів. Але зазначу, що також в нашому сервісі є й інші варіанти моделі Volkswagen Tiguan конкретно та автомобілів Volkswagen загалом – наприклад, більш доступний Volkswagen TRoc».

Підсумки тест-драйву Volkswagen Tiguan R-Line

Відверто кажучи, у мене немає однозначної відповіді на питання, з яких починався цей текст: чи може бути спортивний сімейний автомобіль. Тому що кожен для себе особисто обирає рівень спорту й практичності – та їх балансу в загальному характері автомобіля.

Але спроба поєднати ці обидві якості (зазвичай, взаємозаперечні) у вигляді Volkswagen Tiguan R-Line виявляється і справді цікавою. Тому, що кросовер Volkswagen Tiguan R-Line вміє одночасно бути зручним для всієї сім’ї загалом та захопливим особисто для драйвера.

Тест-драйв автомобіля Volkswagen Tiguan R-Line: сімейний спорт

Автомобіль надано – Drivovo: автомобілі за підпискою