Вже виходив огляд нового Nissan Qashqai, де розбирали головні деталі та нюанси моделі. Але ж історія про автомобіль ще не завершена – нещодавно в лінійку Nissan Qashqai було додано електрифіковану версію e-POWER. Що це і для чого створено? Скільки коштує і чи варто воно того? Непрості запитання, на які я спробую дати відповіді нижче.

Дизайн Nissan Qashqai e-POWER: відмінності для знавців

Як це буває зазвичай під час випуску будь-яких спецверсій автомобілів, кросовер Nissan Qashqai e-POWER прикрашений численними тематичними логотипами. Позначення «e-POWER» можна знайти на передніх дверцятах та кришці багажника. Його немає на решітці радіатора, проте відмінності все одно є: погляньте на велику темну суцільну смужку та білий плаский логотип. До речі, схожі нанесено й на ковпачки колісних дисків. Ось такі дрібні, але помітні відмінності – вони наче спеціально зроблені для знавців моделі Nissan Qashqai.

Кросовер Nissan Qashqai ePOWER не змінився за форматом та розміром (типовий C-SUV з довжиною 4,43 метра), він зберіг свій загальний дизайн – але додав дрібні відмінності: позначення «ePOWER», широку смужку у верхній частині решітки радіатора, білі логотипи.

До речі, схожий білий логотип нанесено й на кермі в салоні. Проте це далеко не єдина відмінність. Наприклад, погляньте на оригінальну графіку цифрової панелі приладів – відтепер місце традиційного тахометра займає «power»-метр з позначками споживання та рекуперації енергії. Або уважно придивіться до центральної консолі: знайдете новий «джойстик» керування (замість традиційного важеля «автомату») й додаткові кнопки «EV» та «e-Pedal», що наче розкривають електрифіковану сутність Nissan Qashqai e-POWER.

А ось передня панель та сидіння розкривають загальну сутність моделі – все знайоме та звичне: м’які оздоблювальні матеріали панелей, окремий блок «клімату», крісла з гарним прострочуванням та масажем спини. Позаду також все відомо: дверцята відчиняються на великий кут, вдосталь місця, є підлокітник та дефлектори вентиляції, немає можливостей регулювання дивану. Й лише погляд за цей самий диван знову видає спецверсію Nissan Qashqai e-POWER: змінилась підлога багажника (436-479 л), який нажаль втратив зручні полиці.

Загалом салон відомий, але у деталях – відрізняється: погляньте на центральну консоль або 12,3-дюймову панель приладів з оригінальними індикаторами та позначками. Позаду все знайоме, а ось у багажнику знову є певні відмінності. А все тому, що…

Конструкція Nissan Qashqai e-POWER: техніка для фанатів

Звісно все тому, що головна відмінність електрифікованого Nissan Qashqai e-POWER – це його техніка, яка впливає на конструкцію автомобіля.

Під капотом маємо одразу два електродвигуни. По-перше, електромотор потужністю 140 кВт (190 к.с.) та з крутним моментом 330 Нм – саме він обертає передні колеса та приводить автомобіль до руху. По-друге, маємо 1,5-літровий турбодвигун VC-Turbo з механізмом зміни ступеня стиснення (від 8:1 до 14:1), безпосереднім упорскуванням пального та трьома циліндрами – він відповідає лише за обертання генератора та вироблення електроенергії.

Ще маємо одразу два акумулятори: основний прихований в ніжній частині кузова – від нього живиться електродвигун; додатковий звичайний – він нього живляться бортові системи автомобіля. А ось чого не маємо, то це звичної коробки передач.

Як все це працює: електрифікований кросовер Nissan Qashqai ePOWER завжди їде лише завдяки електромотору. Натомість бензиновий двигун взагалі не має механічного зв’язку з колесами – саме тому відсутня коробка передач (є лише редуктор для електромотора). Електроенергія виробляється генератором з приводом від ДВЗ або накопичується під час гальмувань та рекуперації.

Розібрались, як працює. Але тепер інше питання – навіщо все це потрібно? Річ у тім, що така конструктивна схема дозволяє отримати одразу кілька переваг.

По-перше, це повна логіка керування автомобілем як електромобілем: нерозривні прискорення, відсутність пауз в реакції ДВЗ та на перемикання передач, можливість реалізації доволі інтенсивної рекуперації. Наприклад, кросовер Nissan Qashqai e-POWER в режимі керування «e-Pedal» (пам’ятаєте кнопки в салоні?) дозволяє сповільнюватись з інтенсивністю 0,2g й накопичувати енергію в цей час. А в режимі «EV» він дозволяє рухатись на електроприводі без будь-якої втрати динаміки чи швидкісних показників. Тобто, навіть в цьому режимі можливий максимум до 170 км/год, аби ж лише заряду акумулятора вистачило. До речі, зараз заряду акумулятора вистачає на 4-5 км в електричному режимі – та й то при обережному стилі руху.

Але ось вам «по-друге»: якщо з вище згаданої схеми повністю прибрати ДВЗ та паливний бак, а замість них все вільне місце зайняти акумуляторами – то що отримаємо? Правильно, отримаємо електромобіль! Фактично все вже готово до електричної мобільності бестселера Nissan Qashqai, просто замість великого акумулятора маємо ДВЗ з генератором.

Технологія ePOWER обіцяє логіку керування електромобілем, гарне прискорення, економію пального. Але що ми отримаємо насправді?

Три раз «скільки» для Nissan Qashqai e-POWER: прискорення, споживання, вартість

Загальний характер нового Nissan Qashqai – це історія про комфорт та м’якість. Причому м’якість не лише в питаннях налаштування підвіски, але й загалом в реакціях автомобіля: дуже приємний та зручний кросовер, який наче намагається оберігати та сховати водія від агресії зовнішнього світу. Так ось: технологія e-POWER майже ідеально вписується в такий світогляд та характер автомобіля. Слово «майже» пояснюється бензиновим двигуном, який інколи помітно в роботі – за рівномірним гулом чи секундними вібраціями під час його запуску/зупинки.

Проте все, що стосується керування прискоренням або сповільненням, тут вивірено дуже добре. Старт з місця та набирання швидкості проходить на одній нерозривні лінії. Реакції електродвигуна на педаль акселератора м’які й водночас взагалі без пауз. Перемикань коробки, звісно, немає – тому немає провалів чи невірно підібраної передачі. Є лише хвиля прискорення. А ще є сповільнення з рекуперацією енергії – також дуже м’які у «В»-режимі або більш інтенсивні при активації «e-Pedal». Крім того, на поведінку Nissan Qashqai e-POWER можна впливати вибором одного з трьох комплексних налаштувань режимів руху: режим «ЕСО» традиційно неквапливий та приглушений; а ось стандартний або спортивний режим, нарешті, дають відчути повну потужність електромотора, який здатний на…

На те, щоб забезпечити прискорення до сотні за 8,2-8,3 секунди – це дещо повільніше обіцяного (7,9 секунди), але все одно найкращий результат у лінійці всіх версій Nissan Qashqai. Плюс модифікація Nissan Qashqai ePOWER є одночасно й найбільш економічною: стабільно по місту близько 5,5 л на 100 км (мінімум був близько 4-х, максимум сягав 6,5-7 літрів). Цікаво, що на трасовій швидкості 100 км/год. (+/- 10) автомобіль також споживає близько 5,5-6 л на 100 км шляху. У водія є вибір з трьох загальних їздових режимів, плюс різноманітні специфічні електроналаштування, що також впливають на рух.

Останнє «скільки» стосується вартості автомобіля. Якщо казати загалом про кросовер Nissan Qashqai, то вартість починається приблизно з 1 млн грн (трошки менше). Але якщо казати саме про версію Nissan Qashqai ePOWER, то його вартість стартує з 1,54 млн грн або $41,5 тис.

Дорого? Але ж враховуйте, що кросовер Nissan Qashqai e-POWER пропонується лише у трьох комплектаціях доволі високого рівня: N-Connecta (середня), Tekna (перед-топова), Tekna+ (максимальна). Також враховуйте, що версія Nissan Qashqai e-POWER фактично має «автомат» (базові версії Nissan Qashqai мають «механіку»), проте взагалі не може мати повний привод. Отже, правильно буде порівняти кросовер Nissan Qashqai e-POWER з братом-суперником Nissan Qashqai 1.3 MHEV 158 XTRONIC 2WD у комплектаціях N-Connecta й вище – такий автомобіль стартує з 1,233 млн грн або $33 тис.

Тобто, за технологію e-POWER потрібно доплатити близько 308 тис. грн. Але враховуйте, що це доплата не лише за економію пального, але також за більшу потужність та покращену динаміку.

Тестовий автомобіль Nissan Qashqai ePOWER було представлено у максимальній комплектації Tekna+ і це взагалі найдорожчий варіант моделі – від 1,77 млн грн або $47,5 тис. Окрім електрифікованого силового агрегату ePOWER, також максимальна версія Nissan Qashqai може запропонувати наступне: круговий огляд, аудіо BOSE, проекцію на лобове скло, широкоформатний 12,3-дюймовий дисплей, функцію масажу спини, преміальну шкіру на сидіннях, LED-фари з адаптивним світлом, слідкування за «сліпими зонами» дзеркал, адаптивний круїз-контроль, моніторинг рядності руху та ін.

Підсумки тест-драйву Nissan Qashqai e-POWER

Звісно, коли дивишся на різницю у вартості Nissan Qashqai та аналогічної версії e-POWER, то хочеться тихенько промовити: а може просто поверніть дизель за $2-3 тис. доплати?

Але вже зараз є багато «але». По-перше, нові вимоги (особливо в Європі) до екологічності автомобілів диктують поступову відмову від дизелів та перехід на гібрид. По-друге, якщо вже це доводиться робити – то компанія Nissan вирішила зробити навіть більше, ніж черговий «просто гібрид»: це і є електрифікований варіант e-POWER.

По-третє, така версія подарувала автомобілю Nissan Qashqai одночасне покращення економічності та збільшення потужності й, відповідно, покращення динаміки. Нарешті, версії e-POWER будуть пропонуватись також для інших моделей Nissan: наприклад, для нового Nissan X-Trail варіант e-POWER зможе додати до вищезгаданого переліку ще й повний привод.

Тому історія Nissan Qashqai e-POWER – це не просто історія окремо-взятої версії та моделі. Це історія про майбутнє автомобілів Nissan загалом у перспективні кількох найближчих років.

Тест-драйв автомобіля Nissan Qashqai e-POWER: коли «є» альтернатива

Автомобіль надано – Nissan Україна