Попри масові звільнення та закриття студій 2023 рік був дуже вдалий для гравців з точки зору релізів. Є сподівання, що 2024 буде не гірше, і перші релізи вже не за горами, тож давайте подивимося у які ігри ми будемо грати цього року. Проєкти нижче відсортовані за датою релізу, при однаковій чи невідомій даті виходу – за алфавітом.


Prince of Persia: The Lost Crown

Дата виходу 18 січня 2024
Жанр action/платформер
Платформи Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4/5, Xbox One / Series X|S

2,5D метроїдванія з купою посилань до самого першого Prince of Persia (1989). Гру розробляє студія Ubisoft Montpellier, та сама, яка подарувала нам Rayman і добре знається на action/платформерах. Автор оригінального Prince of Persia хоч і не бере участь у створенні гри, підтримав розробників і сказав, що це «той самий Prince of Persia, про який він так довго мріяв». Ми вже граємо в Prince of Persia: The Lost Crown і вона дійсно дуже непогана.


The Last of Us Part II Remastered

Дата виходу 19 січня 2024
Жанр action/adventure
Платформи PlayStation 5

Версія Last of Us Part II Remastered для PlayStation 5 отримає оновлену графіку, аудіокоментарі від креативного директора гри Ніла Дракманна та новий roguelike-режим на виживання No Return. Сподіваємося, що після релізу ремастера на PlayStation 5 гра колись у 2024 р. з’явиться і на Windows ПК.


Like a Dragon: Infinite Wealth

Дата виходу 26 січня 2024
Жанр рольова гра
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X|S

Дев’ята частина основної серії Yakuza / Like a Dragon та прямий сиквел Yakuza: Like a Dragon (2020), яка використовує таку саму покрокову бойову систему. Like a Dragon: Infinite Wealth перша гра серії, події якої відбуваються частково за межами Японії – на Гаваях, де гравці зможуть досліджувати місто Гонолулу.


Tekken 8

Дата виходу 26 січня 2024
Жанр файтинг
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X|S

Восьма частина популярного файтингу і перша в основній серії за останні 9 років. В Tekken 8 повертаються старі персонажі, але з’являться і нові бійці. Автор серії Кацухіро Харада каже, що нова частина буде нагороджувати тих гравців, хто віддає перевагу агресивному, активному стилю, а не тих, хто сидить в обороні. Крім того, файтинг отримає нову систему Heat, яка змінює набір ударів та рухів персонажа, а також дає можливість переривати рухи, які вже розпочалися.


Suicide Squad: Kill the Justice League

Дата виходу 2 лютого 2024
Жанр action/adventure
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X|S

Suicide Squad: Kill the Justice League мала вийти ще у 2022 році, але здається нарешті ця action/adventure у всесвіті Batman: Arkham добереться до гравців. Ми граємо за чотирьох членів Загону самогубців (Гарлі Квінн, Дедшот, Капітан Бумеранг, Король Акула) і маємо знищити колишніх членів Ліги Справедливості, мізки яких промив інопланетний агресор Брейняк. Геймплей виглядає цікаво, але відрізняється від інших ігор серії більшим акцентом на дистанційній зброї. Кооператив запланований. Розробляють гру студія Rocksteady, творці Batman: Arkham.


Helldivers 2

Дата виходу 8 лютого 2024
Жанр шутер від третьої особи
Платформи Windows, PlayStation 5

Сиквел кооперативного топ-даун шутера Helldivers (2015) від Arrowhead Game Studios став шутером від третьої особи, але це майже нічого не змінило. Ви так само у компанії трьох друзів знищуєте орди інопланетних монстрів, захищаєте аутпости тощо. Стратігеми у дусі першої частини теж повернуться. Зверніть увагу, у цій грі «дружній вогонь» постійно включений, тож треба ретельно планувати власні дії і координувати їх з напарниками.


Banishers: Ghosts of New Eden

Дата виходу 13 лютого 2024
Жанр action/RPG
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X|S

Banishers: Ghosts of New Eden – це історія двох мисливців на примар у Північній Америці часів колонізації. Жінку Антеа Дуарте смертельно ранять в одній з місій і вона сама стає примарою. Її партнер Ред МакРейт намагається знайти спосіб допомогти коханій. Гру розробляє французька Don’t Nod, яка вміє створювати трохи незграбні, але дуже душевні проєкти, як, наприклад, минулорічна Jusant. Якщо Banishers: Ghosts of New Eden буде не гірша за попередні action/RPG студії, такі як Remember Me (2013) чи Vampyr (2018), це вже непогано.


Skull and Bones

Дата виходу 16 лютого 2024
Жанр action/RPG
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X|S

Багатостраждальна Skull and Bones нарешті дістанеться до релізу! 10 років у розробці – це звісно не жарт, тож в нас є деякі побоювання, що ця піратська action/RPG має забагато від MMO, у якої відрізали купу додаткових функцій, заповнивши порожнечу гриндом. Але все одно, цікаво що в них врешті решт вийшло, бо піратських ігор в нас не так вже й багато.


The Thaumaturge

Дата виходу 20 лютого 2024
Жанр action/RPG
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X|S

Ізометрична покрокова наративна рольова гра на Unreal Engine 5, події якої відбуваються у альтернативній версії Варшави 1905 р. Цей світ кишить таємничими силами та чудернацькими створіннями, яких називають салюторами. Їх сила підвладна лише тауматургам, магам, що розуміються на приборканні таких істот. Автори The Thaumaturge обіцяють повну свободу рольового вибору; маніпуляції людьми, їх особливостями та слабкостями; глибоку кастомізацію персонажа; цікаві бойові техніки тощо. Видає гру польська 11 bit studios.


Last Epoch

Дата виходу 21 лютого 2024
Жанр action/RPG
Платформи Windows, Linux

Конкурент Diablo IV та Path of Exile II від студії Eleventh Hour Games нарешті виходить з Дочасного доступу Steam. Фішка Last Epoch у тому, що сюжет гри розгортається у різних епохах, тож ви можете побачити ті самі локації у доісторичні часи, у сучасності та у майбутньому наприкінці часів. У грі є 5 базових та 15 покращених класів, древо з більш ніж 120 вміннями, крафтинг, цікава рольова система, різноманітні локації, мережевий мультиплеєр та end-game контент. Last Epoch вийде лише на ПК.


Pacific Drive

Дата виходу 22 лютого 2024
Жанр survival
Платформи Windows, PlayStation 5

Pacific Drive – це цікавий «виживач» у якому ви керуєте автомобілем, що подорожує по зоні відчуження десь на американському Північному Заході. Ви маєте обігнати шторм, уникати аномалії та інші неприємності, збирати ресурси, ремонтувати та покращувати власне авто. І звісно ж, розібратися у тому, що взагалі відбувається у цьому небезпечному місці.


Sons of the Forest

Дата виходу 22 лютого 2024
Жанр survival
Платформи Windows

Сиквел популярного горор/survival The Forest (2014) від канадської студії Endnight Games. Після лише року у Дочасному доступі Sons of the Forest дісталася до релізу і, судячи по відгукам в Steam та їх кількості, гра сподобалася гравцям. Як і у попередній грі, ви маєте виживати на острові, населеному канібалами, збирати ресурси, будувати домівку, створювати зброю та таке інше. Є як сольний так і кооперативний режим на 8 гравців. З нових механік слід згадати дружніх NPC, а також можливість отримати різні закінчення, які залежать від дій гравця.


Final Fantasy VII Rebirth

Дата виходу 29 лютого 2024
Жанр action/RPG
Платформи PlayStation 5

Друга з трьох частин, на які розділили ремейк Final Fantasy VII (1997). Перша частина, Final Fantasy VII Remake, вийшла у 2021 році, назва та дата виходу третьої поки що не розголошується. Події Final Fantasy VII Rebirth відбуваються відразу після закінчення Final Fantasy VII Remake, коли герої залишають мегаполіс Мідгард. Ви керуєте тим самим персонажем, Клауд Страйфом. Враховуючи з яким ентузіазмом гравці зустріли Final Fantasy VII Remake, можна не сумніватися, що Rebirth теж отримає свою порцію уваги.


Homeworld 3

Дата виходу 8 березня 2024
Жанр стратегія реального часу
Платформи Windows

Довгоочікуване продовження серії Homeworld від студії Blackbird Interactive, авторів Homeworld: Deserts of Kharak та Hardspace: Shipbreaker. Події Homeworld 3 відбуваються через 100 років після подій попередніх ігор. Згідно з сюжетом Імоджен С’Джет, командувачка та людська складова материнського корабля хійгаран, має провести свій корабель та екіпаж до загадкової Аномалії та перемогти нового невідомого ворога на ім’я Втілений. Як і в попередніх частинах, успіх в бою залежить від вмілого маневрування у чесному 3D та використання властивостей різних кораблів. Серед нововведень – масивні уламки, за якими можна ховати малі кораблі, та елементи roguelike у новому кооперативному режимі.


Alone in the Dark

Дата виходу 20 березня 2024
Жанр горор
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X|S

Alone in the Dark – переосмислення класичної Alone in the Dark (1992). За словами авторів – це любовний лист культовій грі жахів 90-х. Події гри відбуваються на готичному американському півдні у 1920-ті роки, а за геймплеєм це такий собі нуар-детектив з елементами лавкрафтівських жахів. У головних ролях в Alone in the Dark «знялися» відомі актори Джоді Комер (Killing Eve) та Девід Гарбор (Stranger Things).


Dragon’s Dogma 2

Дата виходу 22 березня 2024
Жанр action/RPG
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X|S

Сиквел популярної action/RPG 2012 року. Відкритий світ Dragon’s Dogma 2 у чотири рази більший, ніж у попередньої гри серії, а серед ігрових механік є такі, що свого часу було вирізано з першої частини. За словами керівника розробки Хідеакі Ітсуно, вони надихалися Grand Theft Auto V при створені світа, у який хочеться зануритися. Dragon’s Dogma 2 використовує той самий рушій RE Engine, що і усі останні ігри Capcom.


Rise of the Rōnin

Дата виходу 22 березня 2024
Жанр action/RPG
Платформи PlayStation 5

Action/RPG про самураїв у сетингу Японії XIX сторіччя, від студії Team Ninja, творців серій Ninja Gaiden, Dead or Alive та Nioh. Для Team Ninja це перша гра з відкритим світом. Крім холодної зброї герої можуть використовувати і вогнепальну відповідного періоду, а переміщатися по світу вони будуть на конях, за допомогою глайдера та абордажного гака. Rise of the Rōnin ексклюзив Sony PlayStation 5.


South Park: Snow Day!

Дата виходу 26 березня 2024
Жанр action/RPG
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X|S, Nintendo Switch

Формально це продовження South Park: The Stick of Truth (2014) та South Park: The Fractured but Whole (2017), фактично ж це зовсім інша за геймплеєм гра. На відміну від схожих з 2,5D jRPG з покроковою бойовою системою перших частин (до речі першу розробляла аж ціла Obsidian Entertainment), South Park: Snow Day! – це 3D action/RPG з опціональним кооперативним режимом. За сюжетом у Південному Парку випав сніг, школу скасували, а Картман, Стен, Кенні, Кайл та гравець у ролі Новачка мають врятувати місто від нескінченої зими.


S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля

Дата виходу I квартал 2024
Жанр шутер від першої особи, action/RPG
Платформи Windows, Xbox Series X|S

Сподіваємось ніщо більше не завадить S.T.A.L.K.E.R. 2 на шляху до релізу, і усі ми, після років очікування, отримаємо шанс повернутися до Зони. Нагадаємо, S.T.A.L.K.E.R. 2 використовує рушій Unreal Engine 5, буде тимчасовим ексклюзивом Microsoft та в перший день вийде у Xbox/PC Game Pass. У гри буде нелінійний сюжет тривалістю щонайменше 40 годин та 4 різні варіанти закінчення.


Still Wakes the Deep

Дата виходу I половина 2024
Жанр горор
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X|S

Still Wakes the Deep – це наративний горор від британської студії The Chinese Room, авторів Dear Esther, Amnesia: A Machine for Pigs та Everybody’s Gone to the Rapture. Події гри відбуваються у 1975 р. на морській нафтовидобувній платформі у Північному морі. Під час шторму на платформі трапляється аварія, зв’язку нема і, здається, нафтовики розбудили щось не дуже приємне у глибинах океану. Задача гравця – вижити та знайти можливість покинути платформу.


Test Drive Unlimited Solar Crown

Дата виходу I половина 2024
Жанр аркадна автогонка
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X|S, Nintendo Switch

Перша за 12 років гра у серії Test Drive і повернення до формули Test Drive Unlimited. Події Test Drive Unlimited Solar Crown відбуваються у відтвореному в масштабі 1:1 Гонконзі. У грі буде понад 600 км доріг та місії по бездоріжжю, перегони, транспортні місії, конвої, можливість просто покататися по місту, кастомізація авто та багато іншого. Гру розробляє французька KT Racing / Kylotonn, яка останні 10 років створювала офіційні ігри WRC.


Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Дата виходу IV квартал 2024
Жанр рольова гра
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Сиквел легендарної, але фінансово невдалої рольової гри 2004 р., який мав вийти ще у 2020 р., має шанс цього року врешті решт дістатися до гравців. Гра втратила усіх ключових розробників, змінила студії і отримала у 2023 р. новий сюжет, нового головного героя, нові ігрові механіки тощо. Здається від тої гри, що була анонсована у 2019 році залишилось лише місце – Сіетл та купка артів. Все інше нова студія, а це британська The Chinese Room (Dear Esther, Amnesia: A Machine for Pigs, Everybody’s Gone to the Rapture), переробляє під власне бачення проєкту. Щось підказує, ще Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 очікує ще одне перенесення, хоча добре було б помилятися.


Lost Records: Bloom & Rage

Дата виходу кінець 2024
Жанр наративна адвентюра
Платформи Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Нова гра від розробників Life Is Strange, у якій відчувається потужний вайб саме найпершої Life is Strange. Lost Records: Bloom & Rage – це історія чотирьох дівчат, яка відбувається частково у 1995 році, частково у сучасності. Дівчата знайшли щось дуже дивне у минулому і 27 років тримали цю таємницю при собі. Зараз вони мають зустрітися знову і вирішити що далі робити з давно похованим секретом.


Ara: History Untold

Дата виходу 2024
Жанр покрокова стратегія
Платформи Windows

Конкурент Civilization від студії Oxide Games, авторів Ashes of the Singularity. Вибір нації та лідера, дослідження світу, вивчення нових технологій, розвиток держави, будівництво див світу… (ту) майже все так саме, як в Civilization. Кардинальна відмінність Ara: History Untold – одночасні ходи усіх гравців, як живих, так і ШІ, що призводить часом до несподіваних наслідків. Крім того, треба звернути увагу й на битви, які, принаймні візуально, нагадують тактичні бої з серії Total Wars.


Avowed

Дата виходу 2024
Жанр рольова гра
Платформи Windows, Xbox Series X|S

Нова фентезійна RPG від Obsidian Entertainment. За сюжетом гри герой у ролі посланця імперії прибуває у віддалений регіон, щоб дослідити джерело містичної хвороби. Здається за геймплеєм Avowed це така собі фентезійна версія The Outer Worlds (2019) з магією замість технологій та мечами замість бластерів. Але це Obsidian, які собаку з’їли на рольових іграх, тож має бути цікаво. Нагадаємо, з 2018 р. Obsidian є часткою Microsoft, тож гра відразу з’явиться у Xbox/PC Game Pass.


Broken Roads

Дата виходу 2024
Жанр рольова гра
Платформи Windows, Xbox Series X|S, Nintendo Switch

Покрокова постапокаліптична рольова гра зі складними діалогами та моральним компасом, автори якої надихалися такими хітами як Fallout, Baldur’s Gate, Planescape: Torment та Disco Elysium. Події Broken Roads відбуваються в Західній Австралії, тож тут буде щось і від Шаленого Макса. Broken Roads мала вийти ще у листопаді 2023 р., потім переїхала на початок 2024 р., але після несподіваного закриття видавця гри Versus Evil дата релізу гри залишається невизначеною.


Flintlock: The Siege of Dawn

Дата виходу 2024
Жанр action/RPG
Платформи Windows, PlayStation 4/5, Xbox One / Series X|S

Action/RPG у відкритому світі з нотками Dark Souls від новозеландської студії A44, авторів action/RPG Ashen. Автори описують Flintlock: The Siege of Dawn як щось між God of War та Elden Ring, а бойова система на їх думку нагадує танок. Головна героїня подорожує у компанії містичної лисиці і використовує бойову сокирку та крем’яний пістоль. Її завдання – врятувати людство, вбивши усіх богів.


Frostpunk 2

Дата виходу 2024
Жанр містобудівна стратегія
Платформи Windows

Сиквел містобудівної стратегії 2018 року про виживання у вічному холоді. Події нової частини відбуваються через 30 років після апокаліптичної хуртовини, яка знищила світ. Гравець має відбудовувати Місто у новому масштабі, цілими районами, та балансувати між потребами різних фракцій. Здається цього разу йдеться не про фізичне, а про політичне виживання, але, як усі ми, на жаль, добре знаємо, політика напряму впливає на шанси вижити.


GreedFall 2: The Dying World

Дата виходу 2024
Жанр action/RPG
Платформи Windows, PlayStation 4/5, Xbox One / Series X|S

Продовження рольової гри GreedFall (2019), події якої відбувалися у фентезійній версії епохи Великих географічних відкриттів. GreedFall 2: The Dying World здебільшого повторює механіки першої частини, а її події розпочинаються через 3 роки після закінчення оригінальної гри. Цього разу вам доведеться грати не за зверхнього колоніста, який приїхав приборкувати Новий світ, а навпаки, за аборигена, якого силоміць вивезли у Старий світ, що помирає від чуми, страждає від воїн та політичних інтриг.


Little Nightmares III

Дата виходу 2024
Жанр горор/платформер
Платформи Windows, PlayStation 4/5, Xbox One / Series X|S, Nintendo Switch

Третя частина серії милих та лячних горор-платформерів Little Nightmares. У третій частині нові герої – Low та Alone, та нова локація – Ніде. І, здається, ще більше уваги буде приділено кооперативному проходженню та взаємодії персонажів. З іншого боку ШІ-напарники у цій серії завжди поводилися добре. Як і у попередніх частинах, гравці мають зіткнутися з дитячими жахами та перемогти їх.


Microsoft Flight Simulator 2024

Дата виходу 2024
Жанр симулятор
Платформи Windows, Xbox Series X|S

Продовження культової серії Microsoft Flight Simulator. З новим рівнем симуляції та графіки, режимом кар’єри пілота, унікальними літаками, гелікоптерами, глайдерами, дирижаблями та повітряними кулями, зміною сезонів року тощо. А ще розробники запевняють, що майже усі доповнення, аеропорти та літаки, які гравці придбали для Microsoft Flight Simulator 2020, будуть працювати й у Microsoft Flight Simulator 2024, додаткове придбання не потрібне. І це насправді дуже круто. Чекаємо!


Senua’s Saga: Hellblade II

Дата виходу 2024
Жанр action/adventure
Платформи Windows, Xbox Series X|S

Сиквел action/adventure Hellblade: Senua’s Sacrifice (2017), яка зібрала купу нагород, у тому числі за артистизм виконавиці головної ролі та інноваційне звукове оформлення. Якщо Senua’s Sacrifice свого часу була експериментальним інді-проєктом у рамках Ninja Theory, то Senua’s Saga: Hellblade – наймасштабніший та найкоштовніший проєкт Ninja Theory. За геймплеєм Hellblade II буде схожа на попередню частину, але гра отримає нову, більш динамічну та реалістичну бойову систему. Роль Сенуа знову виконала Меліни Юргенс, а події гри цього разу відбуваються в Ісландії.


Star Wars Outlaws

Дата виходу 2024
Жанр action/adventure
Платформи Windows, Xbox Series X|S, PlayStation 5

Амбітна космічна сага від Ubisoft/Massive Entertainment поки що цілиться на реліз у 2024 році, але щось нам підказує, що проєкт такого масштабу скоріше за все не вийде вчасно. Відкритий світ, десяток різних планет, космічні бої, stealth, рольова система, транспорт на поверхні планет, купа кінематографічних вставок… Виглядає Star Wars Outlaws дійсно дуже цікаво та має шанс і справді стати новим словом у ігрографії «Зоряних війн», але згадаємо Avatar: Frontiers of Pandora та накинемо принаймні ще рік розробки.


The Alters

Дата виходу 2024
Жанр survival
Платформи Windows, Xbox One / Series X|S, PlayStation 4/5

Нова науково-фантастична гра від авторів Frostpunk та This War of Mine – це action/adventure про виживання на іншій планеті у компанії багатьох альтернативних версій самого себе. Головний герой гри, Ян Дольський, застряг на віддаленій планеті і щоби вижити та повернутися додому створює альтерів, клонів самого себе з іншими особистостями, навичками, звичками тощо. За словами авторів, The Alters – це гра про ті моменти, що змінюють вас. Про прості рішення, які приймаються за частки секунди, але впливають на все подальше життя.


The Wolf Among Us 2

Дата виходу 2024
Жанр adventure
Платформи Windows, Xbox One / Series X|S, PlayStation 4/5

Насправді невідомо не лише чи вийде The Wolf Among Us 2 у 2024 р., а чи вийде ця гра взагалі. Продовження найкращої адвентюри Telltale Games, анонсоване ще чотири роки тому, може постраждати від звільнень, які почалися у Telltale після незадовільних результатів продажів The Expanse: A Telltale Series. Схоже студія може збанкрутувати вдруге. Крім того, Білл Віллінгем, автор оригінального коміксу Fables, у вересні 2023 р. перевів серію у розряд суспільного надбання, що теж може вплинути на проєкт. Але формально The Wolf Among Us 2 все ще у розробці і має вийти у 2024 році, тож тримаємо кулаки.


Інші цікаві ігри, що вийдуть у 2024 році

Persona 3 Reload – 2 лютого 2024
Mario vs. Donkey Kong – 16 лютого 2024
Brothers: A Tale of Two Sons Remake – 28 лютого 2024
Star Wars: Dark Forces Remaster – 28 лютого 2024
Princess Peach: Showtime! – 22 березня 2024
Lightyear Frontier – березень 2024 (EA)
Braid Anniversary Edition – 30 квітня 2024
Destiny 2: The Final Shape – 4 червня 2024
Black Myth: Wukong – 20 серпня 2024
Hades II – II квартал 2024 (EA)
Cat Quest III – 2024
Ark 2 – 2024
Concord – 2024
Dustborn – 2024
Metaphor: ReFantazio – 2024
Neva – 2024
Paper Mario: The Thousand-Year Door – 2024
Skate Story – 2024
Visions of Mana – 2024
World of Goo 2 – 2024
Zenless Zone Zero – 2024