Європейський «Закон про цифрові ринки» (Digital Markets Act, DMA) серед іншого змусить Apple дозволити встановлення застосунків поза межами фірмового App Store, й також дозволити платити за це іншими методами. Як би Apple не намагалася відбитися, все ж доведеться на це погодитися та реалізувати рішення вже 2024 року. І, здається, не лише в ЄС.

«Антимонопольники» Японії ще з 2020 року розслідують діяльність компаній Apple, Google, Amazon та Facebook. За три роки вони дійшли висновку, що Apple та Google дійсно домінують на ринку застосунків, а заразом зібрали «колекцію» скарг на політику App Store від розробників.

Як повідомляє видання 9to5Mac із посиланням на Nikkei Asia, Японія вже розробляє закон, який передбачатиме можливість альтернативних методів встановлення застосунків та оплати в продуктах компаній Apple та Google.

Загалом законопроєкт стосується не лише магазинів застосунків й оплати, а також пошуку, браузерів та операційних систем. Більше деталей стане відомо незабаром (очікується, що закон буде готовим вже навесні 2024 року).

Проте вже абсолютно зрозуміло, що вимоги будуть дуже схожими на європейський DMA. Як повідомляють інсайдери, Apple все ж готується дозволити сайдлоадінг в iOS. Однак, звісно, доступною така можливість буде лише в тих країнах, де цього вимагатиме законодавство.