Радянській ЗРК «Бук-М1», який стоїть на озброєні ППО ЗСУ, переобладнали під використання американських зенітних ракет RIM-7 Sea Sparrow. Про це пише Мілітарний з посилання на речника командування Повітряних сил ЗСУ полковника Юрія Ігната.

«Є оголошення від наших західних партнерів (ми його вже підтвердили), що в нас є гарні результати бойового застосування на полігоні у Сполучених Штатах зенітних ракетних комплексів «Бук-М1», які переобладнані, адаптовані під американські ракети, які можуть посилити нашу протиповітряну оборону», – сказав Ігнат під час інтерв’ю Radio NV.

Україна має деяку кількість систем ППО середньої дальності «Бук-М1», модифікованих версій радянських 9К37 «Бук», але кількість ракет для них обмежена. Річ у тому, що зенітні ракети для «Бук-М1» та С-300 випускає лише Росія, тому Україна має шукати способи «схрещення радянського з американським». Західні ЗМІ охрестили такі гібридні системи ППО FrankenSAM, від Frankenstein (прізвище вченого, що створив монстра у знаменитому романі Мері Шеллі) та SAM (surface-to-air missile – зенітна керована ракета).

FrankenSAM: ЗРК «Бук-М1» плюс зенітні ракети RIM-7 Sea Sparrow

«Бук-М1» – модифікація радянської системи ППО середньої дальності 9К37 «Бук» (1979), яка випускається з 1997 р. З 2018 р. «Укроборонпром» наладив виробництво компонентів цього комплексу без участі Росії. Але не ракет.

RIM-7 Sea Sparrow – морська корабельна ЗРК ближнього радіуса дії, створена на базі авіаційної ракети AIM-7 Sparrow у 1976 р. Крім морських існують і наземні комплекси, що використовують ракети RIM-7 Sea Sparrow.

Цікаво, що ще на початку 2023 р. Україна отримала не названу кількість зенітних ракет RIM-7 Sea Sparrow, але тоді на це майже не звернули уваги.

FrankenSAM: ЗРК «Бук-М1» плюс зенітні ракети RIM-7 Sea Sparrow

Технічні характеристики RIM-7 Sea Sparrow
Маса – 230 кг
Довжина – 3,7 м
Діаметр – 20 см
Розмах крил – 1,02 м
Бойова частина – кільцеподібна осколкова
Вага бойової частини – 41 кг
Двигун – твердопаливний РД Hercules MK-58
Оперативний діапазон – 19 км
Максимальна швидкість – 4 256 км/год
Керування – напівактивна радіолокаційна головка самонаведення
Вартість одиниці – $165 400