NASA тимчасово втратило зв’язок із науковими апаратами, які досліджують Марс. Про це повідомляє Engadget.

Ситуація очікувана та пояснюється астрономічним явищем, відомим як сонячне з’єднання. Під час нього Земля та Марс рухаються по протилежні боки від Сонця та утворюють з ним пряму лінію.

В цей період Сонце блокує радіосигнали між Марсом та Землею, тож нормальний зв’язок із науково-дослідницькими апаратами є неможливим. NASA не надсилає техніці жодних команд та чекає, коли планети займуть більш сприятливі позиції.

Така пауза триватиме впродовж двох тижнів – вона розпочалася 11 листопада та має закінчитися 25 листопада.

Це означає, що марсоходи Perseverance і Curiosity, гелікоптер Ingenuity, орбітальний апарат Mars Reconnaissance Orbiter та апарати Odyssey і MAVEN на певний час будуть залишені напризволяще. Їхні бортові прилади продовжуватимуть збирати дані в межах своїх місій, але тимчасово не надсилатимуть цю інформацію на Землю.

До слова, недавно стало відомо, що марсохід NASA Perseverance зафіксував пиловий вихор, який рухався вздовж західного краю марсіанського кратера Джезеро. Подію зафіксували 30 серпня 2023 року. Отримані дані свідчать про те, що пиловий вихор рухався зі швидкість близько 12 миль/год. (19 км/год). Його ширину оцінили в 60 метрів, а висоту – аж у 2 кілометри.