Двоє авторів подали до суду на компанію OpenAI, яка створила ChatGPT, за те, що вона нібито використовувала їхні художні твори для машинного навчання, яке лежить в основі штучного інтелекту чат-бота. Про це пише CNET із посиланням на Reuters.

Позов про порушення авторських прав був поданий до федерального суду Сан-Франциско від імені автора наукової фантастики та жахів Пола Тремблея та письменниці Мони Авад. Оскільки ChatGPT може надавати резюме їхніх творів, то цілком логічно, що вони були використані в моделях машинного навчання, які використовує ChatGPT.

У позові, який претендує на статус колективного, OpenAI звинувачується в навчанні ChatGPT на роботах «без згоди, без згадки та без компенсації» авторам.

Нагадаємо, що недавно каліфорнійська юридична фірма Clarkson також подала колективний позов проти OpenAI, стверджуючи, що компанія масово порушила авторські права та недоторканність приватного життя людей, коли використовувала дані з інтернету для навчання своїх технологій.

Позов має на меті перевірити нову юридичну теорію, згідно з якою OpenAI порушила права мільйонів інтернет-користувачів, використавши їхні коментарі в соціальних мережах, записи в блогах, статті у Вікіпедії тощо.