Пентагон купить у компанії SpaceX Ілона Маска термінали та послуги супутникового зв’язку Starlink для використання українськими військовими. Про це пише Bloomberg із посиланням на Міністерство оборони США.

«Ми продовжуємо працювати з низкою глобальних партнерів, щоб забезпечити Україну стійкими супутниковими та комунікаційними можливостями, яких вона потребує, – йдеться в заяві Пентагону. – Супутниковий зв’язок є життєво важливим елементом у загальній мережі зв’язку України, і міністерство уклало контракт зі Starlink на надання послуг такого типу».

Термінали, ймовірно, будуть придбані в рамках Ініціативи сприяння безпеці України.

«Однак, з міркувань оперативної безпеки і через критичну важливість цих систем, ми не маємо додаткової інформації щодо конкретних можливостей, контрактів або партнерів, яку могли б надати в даний час», – сказано також у документі.

Ця заява стала останнім поворотом у відносинах Пентагону з Маском, які бувають суперечливими щодо терміналів. Приміром, минулого жовтня мільярдер заявив Пентагону, що SpaceX не буде продовжувати оплачувати рахунки за портативні термінали. Згодом він свою позицію змінив.

Як відомо, супутниковий інтернет Starlink почав працювати в нашій країни минулого року. Він відіграв важливу роль на початку повномасштабної війни в Україні, коли російські військові зосередилися на знищенні комунікацій. Антени Starlink дозволили українським військам підтримувати зв’язок.