Напередодні свого 25-річчя Mozilla запускає стартап, орієнтований на штучний інтелект, повідомляє TechCrunch.

За словами Марка Сурмана, виконавчого президента Mozilla.ai, місія компанії полягає не у створенні будь-якого ШІ, а у створенні ШІ з відкритим вихідним кодом, який «заслуговує на довіру».

«Працюючи над надійним ШІ протягом майже п’яти років, я постійно відчував суміш хвилювання і тривоги, – сказав він в інтерв’ю TechCrunch. – Останні місяць-два поспішних анонсів великих технологічних ШІ нічим не відрізняються від інших. З’являються справді захоплюючі нові технології – нові інструменти, які одразу ж спонукають митців, підприємців, всіх людей робити нові речі. Тривога приходить, коли ти розумієш, що майже ніхто не зважає на застереження».

Сурман мав на увазі поспішну розробку моделей штучного інтелекту в останні місяці, які, хоча і вражають своїми можливостями, мають тривожні наслідки в реальному світі.

Творці цих моделей кажуть, що вони вживають заходів для припинення зловживань, але Mozilla вважає, що цього недостатньо.

«Ми працювали над надійним ШІ в рамках досліджень в інтересах суспільства близько п’яти років, сподіваючись, що інші гравці індустрії, які мають більший досвід у сфері ШІ, зроблять крок уперед і створять більш надійні технології, – сказав Сурман. – Вони цього не зробили. Тому в середині минулого року ми вирішили, що повинні зробити це самі – і знайти партнерів-однодумців, які будуть робити це разом з нами. Потім ми поставили собі за мету знайти когось із правильним поєднанням академічного та промислового досвіду в галузі ШІ, щоб очолити його».

Сурман описує Mozilla.ai як частково дослідницьку фірму, частково спільноту – стартап, покликаний допомогти створити надійний, незалежний стек ШІ з відкритим вихідним кодом.

Спочатку пріоритетом Mozilla.ai буде створення команди з близько 25 інженерів, науковців та менеджерів продуктів для роботи над надійними рекомендаційними системами та великими мовними моделями на кшталт GPT-4 від OpenAI. Але ширші амбіції компанії полягають у створенні мережі суміжних фірм і дослідницьких груп, включаючи стартапи, що підтримуються Mozilla Ventures, і академічні установи, які поділяють її бачення.

Mozilla.ai витратить наступні кілька місяців на розробку інструментів, які, наприклад, дозволять користувачам перевіряти джерела, що стоять за відповідями, які дають їм чат-боти. Компанія також намагатиметься створити системи, які дадуть користувачам більше контролю над рекомендаціями ШІ (тобто алгоритмами, які керують стрічками YouTube, Twitter і TikTok).