Компанія OpenAI представила GPT-4 – нову генеративну модель штучного інтелекту, яка ляже в основу як вже відомих сервісів на кшталт ChatGPT та пошуковика Bing, так і нових програм. За словами розробників, нова мовна модель буде «першим у світі досвідом роботи з високопродуктивною системою штучного інтелекту».

У своєму блозі OpenAI зазначає, що різниця між GPT-4 і його попередником GPT-3.5 буде ледь помітною у звичайній розмові, але відмінності між системами стануть очевидними, якщо порівняти їх в складніших завданнях. GPT-4 набагато краще проходить іспити та різноманітні тести, ніж це робить попередник.

OpenAI анонсувала GPT-4 – ще більшу мовну модель штучного інтелекту

OpenAI зазначає, що система може розуміти як текст, так і графічну інформацію. Наприклад, якщо завантажити в неї картинку із повітряними кулями та запитати, що буде якщо перерізати їхні нитки, то вона відповість, що вони полетять. OpenAI стверджує, що здатність одночасно аналізувати текст і зображення дозволяє інтерпретувати складніші вхідні дані.

За словами розробників, GPT-4 також є більш творчим і здатним до співпраці. Модель може генерувати, редагувати текст, а також виконувати технічні (наприклад, написання коду) та творчі завдання, такі як створення пісень, написання сценаріїв або вивчення стилю написання користувача.

Порівняно з ChatGPT, який здатен генерувати у відповіді до 3000 слів, GPT-4 зможе генерувати до 25 000 слів.

OpenAI анонсувала GPT-4 – ще більшу мовну модель штучного інтелекту

Окрім того, нова модель має більше навчальних даних із більшої кількості наук. В OpenAI зазначають, що GPT-4 може бути персональним репетитором з багатьох предметів, який завжди буде приділяти увагу учню та ніколи не вийде із себе, якщо той щось не розуміє.

OpenAI анонсувала GPT-4 – ще більшу мовну модель штучного інтелекту

В OpenAI заявили, що вже співпрацюють з низкою компаній для інтеграції GPT-4 у свої продукти, в тому числі з Duolingo, Stripe і Khan Academy. Нова модель також буде доступна на ChatGPT Plus (платна версія чат-бота) і як API.

Розробники кажуть, що витратили 6 місяців, щоб зробити GPT-4 безпечнішим і більш узгодженим. За внутрішніми оцінками OpenAI, GPT-4 на 82% рідше реагує на запити щодо забороненого контенту і на 40% частіше надає фактичні відповіді, ніж GPT-3.5.