До засновника IT-компанії MacPaw Олександра Косована, який входить до списку 100 найбагатших українців за версією Forbes, прийшли з обшуками. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook. При цьому слідчі дії проводилися як в особистому домі Олександра, так і в офісі компанії, що займається розробкою програмного забезпечення та сервісів для Mac.

«Навіть у час повномасштабної війни чиновники знаходять привід, час і спосіб тиснути на український бізнес. До обшуків ми надали всі необхідні документи слідчим, тобто обшуки в нашому випадку — необов’язковий захід, але держслужбовці вирішили інакше», — пише Косован.

За його словами, причиною обшуків стало бажання чиновників заволодіти земельними ділянками, які MacPaw придбала у період з 2016 по 2021 роки. При цьому в компанії не виключають, що через недосконалості у земельному законодавстві і його застаріле регулювання могли бути допущені якісь помилки посадовцями.

«Ми надаємо правоохоронцям всю запитувану інформацію та більш ніж три роки ведемо діалог з місцевою владою, щоб виправити ці помилки та мати можливість створити дійсно цікавий і цінний проєкт в Україні. Але після того, як ми інвестували десятки мільйонів доларів у розвиток ділянок, ними зацікавилися чиновники, які тепер намагаються відібрати ці землі та актив», — пояснює Косован.

Засновник MacPaw вважає, що такі дії разом із блокуванням роботи однієї з найбільших українських продуктових компаній є злочином проти народу України.

Земельні ділянки, законність придбання яких оскаржують чиновники, знаходяться в Київський області та розташовані в Бориспільському та Переяслав-Хмельницькому районах Київської області. Київська обласна прокуратура поки що ніяк не коментувала перебіг цієї справи.