Великобританія до кінця року заборонить підприємствам продавати та пропонувати одноразові пластикові вироби, включаючи тарілки та столове приладдя, повідомило Міністерство навколишнього середовища, продовольства і сільського господарства Великобританії. Уряд почне застосовувати законодавство в жовтні 2023 року.

На додаток до деяких видів пластику, заборона буде поширюватися на одноразові лотки та певні види полістирольних чашок і контейнерів для харчових продуктів, але не поширюватиметься на тарілки, таці та миски, що входять до складу готових страв, які продаються в супермаркетах; уряд має намір націлити їх на окремий план, який стимулює виробників відповідати вищим стандартам перероблення.

Згідно з однією з оцінок, наведених міністерством навколишнього середовища, англійські споживачі використовують близько 2,7 мільярда наборів одноразового столового приладдя щороку, і лише близько 10% з них переробляються.

«Ми прислухалися до громадськості, і ці нові заборони на одноразовий пластик продовжать нашу життєво важливу роботу із захисту навколишнього середовища для майбутніх поколінь», – сказала міністр навколишнього середовища Тереза Коффі.

Раніше аналогічні закони прийняли Шотландія та Уельс. Варто також зазначити, що Англія вже обмежує продаж інших предметів одноразового використання, включаючи соломинки та ватні палички. Крім того, міністерство навколишнього середовища розглядає заходи, які будуть спрямовані на інші «проблемні пластикові предмети». Зокрема, уряд може заборонити вологі серветки та тютюнові фільтри або запровадити обов’язкове маркування пакування, щоб показати споживачам, як правильно утилізувати ці предмети.

Заборона на одноразові тарілки та столове приладдя є частиною ширших зусиль урядів по всьому світу, спрямованих на обмеження виробництва та використання одноразового пластику. У березні минулого року ООН розпочала роботу над першим в історії глобальним договором про забруднення пластиком. Хоча угода буде завершена не раніше 2024 року, вона може стати одним з найбільш значущих зусиль зі стримування зміни клімату з часу Паризької угоди 2015 року.