Розпочалася підготовка до передачі Україні батареї ЗРК MIM-104 Patriot, про надання якої було оголошено під час візиту президента Зеленського до Вашингтону 21 грудня 2022 р. Про це пише «Мілітарний» з посиланням на брифінг міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

«Очікуємо на розгортання Patriot у максимально стислі терміни. Підготовка до передачі цих систем уже розпочалась», – сказав пан міністр.

Дмитро Кулеба розповів, що саме українські військові потребують у першу чергу. Це системи протиповітряної та протиракетної оборони, ракети до них; зенітні установки типу Gepard, Vulcan; ПЗРК FIM-92 Stinger та інші ПЗРК; артилерійські снаряди всіх калібрів.

«Україні потрібно якомога більше високотехнологічних систем ППО, і тому ми ведемо перемовини не лише про нові батареї Patriot, а й про постачання нових систем NASAMS, IRIS-T, Crotale. Ми вдячні США, Німеччині, Норвегії, Франції за вже ухвалені рішення та працюємо над пришвидшенням подібних рішень або від них, або від інших країн», – додав Кулеба.

Крім того, міністр закордонних справ сказав, що Україна активно працює над постачанням всіх типів артилерійських систем та бронетехніки, зокрема танків.

«Зараз президент Зеленський та вся його дипломатична команда інтенсивно працює над новими рішеннями щодо постачання нових типів західної зброї. Йдеться насамперед про постачання танків західного зразка та іншої бронетехніки. Я не маю сумнівів, що вже незабаром українське військо матиме додаткову броньову та вогневу міць», – підкреслив пан міністр.