Crotale – ще одна система ППО, яка невдовзі буде захищати українське небо. Про передачу цих ЗРК сповістив міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню. Основні мішені Crotale – повітряні цілі на середніх, малих і гранично малих висотах, тобто в першу чергу БПЛА, які тероризують українські міста.

Керівник французького оборонного відомства сподівається, що Україна зможе розгорнути ці ЗРК протягом двох місяців, включаючи час навчання українських військових. Точна кількість ЗРК, що будуть надані, не уточнюється, але за інформацією французьких ЗМІ, йдеться про 3-4 системи. Наразі Франція має на озброєнні 12 ЗРК Crotale NG останньої модифікації.

Crotale

Крім того, Себастьєн Лекорню повідомив, що Франція заснувала фонд у 100 млн євро, який український уряд зможе використовувати для купівлі обладнання, за умови, що його постачальником стане Франція.

ЗРК Crotale (з французької буквально «гримуча змія») були розроблені компанією Thomson CSF Matra (зараз Thales Group) ще на початку 1960-х років для армії ПАР. У Франції ці комплекси використовуються як на кораблях флоту, так і на наземних самохідних платформах.

Crotale NG – модернізація 1990 року. Ця версія отримала нову ракету VT-1, яка має швидкість до 3,5 Маха, дальністю польоту до 11 км, стелю 6 км і оснащена бойовою частиною вагою 13 кг. Крім того, ЗРК отримав новий імпульсний допплерівський радар S-діапазону (дальність дії до 20 км), радар стеження Ku-діапазону (до 30 км), тепловізійну камеру (до 19 км) та денну камеру (15 км).

Crotale

У 2008 році ці системи отримали оновлення Crotale Mk.3 з ракетами з підвищеною дальністю (до 16 км) та висотою (до 9 км) перехоплення.

Системи Crotale базуються на броньованому колісному шасі P4R (4×4), оснащені 4 пусковими контейнерами, або на буксированому шасі (6×6) з 8 пусковими контейнерами і потребують 5 хвилин для переводу з похідного в бойове положення. Кожен комплекс обслуговує лише дві людини – водій та оператор.

Схоже, у ЗСУ збереться справжній зоопарк з різноманітних систем ППО різних виробників і країн. Що поробиш, беремо що дають, приводити до ладу цей звіринець ЗСУ буде вже після перемоги.

Характеристики ЗРК Crotale
Дальність стрільби – 500-11 000 м (VT-1) або 500-16 000 м (Mk3)
Висота ураження – до 6 000 м (VT-1) або до 9 000 м (Mk3)
Кількість ракет на ПУ – 4-8 шт.
Час реакції – 5 с
Максимальна швидкість польоту ракети: 3,5 М
Довжина ракети – 2 890 мм
Діаметр – 150 мм
Маса ракети – 80 кг
Бойова частина – осколкова, спрямованої дії
Маса бойової частини – 15 кг
Система наведення: радіокомандна з радіолокаційною або оптичною пеленгацією