ПЗРК FIM-92 Stinger непогано показав себе в Україні. Попри досить поважний вік Stinger, разом з іншими системами ППО щодня збивають «аналоговнетні» літаки та гелікоптери росіян, але вік цього ПЗРК дає себе знати. Компанія Raytheon, виробник Stinger, не встигає достатньо швидко відновлювати запаси ракет для ПЗРК і на це є декілька причин. Про деякі з них пише The War Zone.

Розробка FIM-92 Stinger почалася ще у 1967 р., а в 1981 р. комплекс став на озброєння армії США. Тобто під час війни в Афганістані (1979–1989) це була дійсно новітня зброя. Зараз, сорок років потому, попри низку оновлень, останні з яких пройшли у 2017–18 рр., Stinger вже трохи застарів. Це стосується у тому числі й компонентів ракет, деякі з яких вже не виробляють. До того ж Пентагон, маючи чималі запаси ракет Stinger, вже 18 років не замовляв поповнення арсеналу.

Виробник FIM-92 Stinger не встигає виготовляти достатньо ракет через підвищений попит та досить поважний вік цього ПЗРК

Тому генеральний директор Raytheon Грег Хейз і визнав, що компанія не може швидко виробляти велику кількість ПЗРК Stinger для відправки в Україну. Зараз Raytheon активно співпрацює з Міністерством оборони США, щоб розв’язати цю проблему. Можливо, компанія вимушена буде переробити частину електроніки комплексу. Хейз стверджує, що Raytheon зробить все можливе, щоб наростити виробництво.

Є ще одна досить несподівана проблема. Це персонал Raytheon. Частина спеціалістів, що працювали 20 років тому, вже вийшли на пенсію, а нові робітники компанії вчилися збирати більш досконалі й сучасні системи, такі як ракети Tomahawk чи AIM-120 AMRAAM, тобто їм теж треба буде відновлювати не лише старі технології та технологічні ланцюги, але й згадувати старі виробничі навички.

Загалом з початку 2022 р. Україна, за словами голови Об’єднаного комітету начальників штабів США Марка Міллі, отримала від партнерів 25 000 ПЗРК різних типів. Скоріш за все, мається на увазі кількість ракет для ПЗРК, а не пускових установок, тому що один з найбільших пакетів, саме від США, містив якраз 1400 ракет для ПЗРК FIM-92 Stinger.