Армія США уклала контракт на $1,2 млрд з компанією Raytheon на виробництво шести систем ППО NASAMS для України. Про це повідомляє Reuters з посиланням на прессайт Пентагону.

Сполучені Штати схвалили відправку в Україну загалом восьми комплексів NASAMS. У листопаді 2022 р. ЗСУ отримали першу поставку з двох NASAMS. Інші будуть доставлені у майбутньому, у порядку виробництва. І ось це, здається, проблема.

Фінальний строк виконання контракту, зазначений в повідомленні Пентагону – 28 листопада 2025 р. Можна лише сподіватися, що це лише гранична дата, на 3 роки від дати підписання угоди, а саме виробництво ЗРК відбудеться набагато раніше.

США замовили у Raytheon 6 систем NASAMS для України. Постачання до 2025 року

Згідно із заявою Пентагона, ці шість систем NASAMS були частиною п’ятого пакета Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI) на суму $2,98 млрд, який був оголошений 24 серпня. Кошти USAI дозволяють адміністрації Байдена закуповувати зброю у промисловості, а не брати з існуючих запасів армії США.

У вартість угоди на $1,2 млрд входить виробництво пускових установок, запасних частин, обладнання, навчання персоналу, логістику та інші послуги.

У черзі на NASAMS останнього покоління з підтримкою ракет підвищеної дальності AMRAAM-ER стоять ще Катар, Угорщина та Тайвань. Але «більш ніж 4 системи» NASAMS для Тайваню прибудуть не раніше 2024 р., начебто саме внаслідок затримки, пов’язаної з виконанням замовлення для України.

США замовили у Raytheon 6 систем NASAMS для України. Постачання до 2025 року

Тактико-технічні характеристики ЗРК NASAMS
Дальність – від 2,5 до 40 км
Висота цілі – від 30 м до 21 км
Час реагування – 10 с
Час розгортання/згортання – 15/3 хв
Швидкість цілі – до 1 000 м/с
AIM-120 AMRAAM:
Вага ракети – 152 кг
Бойова частина – 22,7 кг
Довжина – 3,7 м
Діаметр – 18 см
Швидкість – 1 361 м/с
Перевантаження – 40 g