Федеральний уряд Німеччини готовий дозволити доставку в Україну зенітних самохідних установок із промислових запасів. За інформацією SPIEGEL, йдеться про ЗСУ Gepard, який створений на базі танків Leopard.

Федеральний міністр оборони Крістін Ламбрехт (СДПН) хоче продовжити поставки зброї в Україну. За попередньою інформацією, міністр оголосить сьогодні на конференції, яку поспішно скликали США на базі ВПС Рамштайн, що Німеччина хоче дозволити доставку ЗСУ Gepard в Україну. Крім того, українські воїни пройдуть навчання на системі Panzerhaubitze 2000, яку Нідерланди мають намір поставити українській армії.

За допомогою цих заяв Ламбрехт хоче спробувати пом’якшити жорстку критику Німеччини щодо поставок зброї. Федеральний уряд протягом кількох тижнів критикували за його вагання. Міністр оборони США Ллойд Остін, майже всі його колеги з ЄС, міністр оборони України Резніков і керівник НАТО Столтенберг очікуються на базі США в Рамштайні. Сполучені Штати заздалегідь дали зрозуміти, що очікують від Європи більшого, коли мова йде про поставки зброї для України. Вашингтон вже пообіцяв надати зброю на суму $3,2 мільярда, тому збирається разом зі своїми партнерами шукати шляхи оснащення Києва «додатковими можливостями для відвернення російської загарбницької війни».

Можлива поставка систем Gepard вже деякий час обговорювалася. Збройовий завод Krauss-Maffei Wegmann (KMW) оголосив ще у лютому, що у них ще є близько 50 таких зенітних самохідних установок на власному складі, які після короткого ремонту можуть бути доставлені в Україну. Відповідна пропозиція була зроблена федеральному уряду. Керівник KMW Ральф Кетцель тоді заявив, що системи зброї можуть бути «відновлені відносно швидко».

Вживані Gepard Бундесверу вже були перепродані KMW до Бразилії, де вони використовувалися для безпеки на Олімпійських іграх 2016 року, та до Катару для заходів безпеки на Чемпіонаті світу з футболу 2022. Румунія також придбала ЗСУ Gepard.

Серійний випуск  зенітних самохідних установок Gepard почався у 1973 році, у 1996 році систему було модернізовано, а у 2000-их її почали знімати з озброєння в Німеччині. Gepard оснащено 35 мм гармати Oerlikon GDF та два радари: пошуковий та відстежувальний.  Кожна з гармат має швидкострільність 550 пострілів на хвилину. Довжина стволів складає 90 калібрів (3,15 м), початкова швидкість снарядів 1440 м/с, ефективна дальність ураження 5500 м. До боєкомплекту входять 640 снарядів для ураження повітряних цілей та 40 бронебійних снарядів для стрільби по наземним цілям.