Про надходження в Україну додаткових систем ППО, норвезьких NASAMS та іспанських Aspide оголосив у Twitter Міністр оборони України Олексій Резніков.

«Подивіться, хто тут! ЗРК NASAMS і Aspide прибули в Україну! Ця зброя суттєво посилить #UAarmy та зробить наше небо безпечнішим. Ми будемо продовжувати збивати ворожі цілі, які нас атакують. Дякуємо нашим партнерам: Норвегії, Іспанії та США.» – написав міністр.

Кількість отриманих Україною ЗРК не розголошується, але раніше йшлось про одну батарею Aspide Spada та щонайменше два комплекси NASAMS.

Батарея Spada у максимальній конфігурації має 12 пускових установок по 6 ракет Aspide у кожній і може прикривати площу у 800 кв. км, тобто квадрат майже 30 на 30 км, цього вистачить, наприклад, щоб захистити критичну інфраструктуру Києва та деяких приміських районів. Один комплекс NASAMS з 6 пусковими контейнерами прикриє приблизно таку саму площу, але не впорається з масованою атакою. Але скоріш за все передані ЗРК будуть інтегровані в загальну структуру ППО ПС ЗСУ, тож вони будуть працювати не самі.

Сподіваємось завдяки новим ЗРК наступна масована атака російських агресорів буде менш руйнівною для енергосистеми України. І чекаємо на додаткові системи ППО та навіть ПРО, про находження яких оголосив президент Зеленський.

Системи ППО NASAMS та Aspide вже в Україні!

Тактико-технічні характеристики ЗРК NASAMS
Дальність – від 2,5 до 40 км
Висота цілі – від 30 м до 21 км
Час реагування – 10 с
Час розгортання/згортання – 15/3 хв
Швидкість цілі – до 1000 м/с
AIM-120 AMRAAM:
Вага ракети – 152 кг
Бойова частина – 22,7 кг
Довжина – 3,7 м
Діаметр – 18 см
Швидкість – 1361 м/с
Перевантаження – 40 g

Системи ППО NASAMS та Aspide вже в Україні!

Характеристики ракет Aspide
Стартова вага – 220 кг
Маса бойової частини – 30 кг
Довжина – 3,7 м
Діаметр – 0,203 м
Розмах крила – 0,8 м
Дальність – 25 км (поверхня-повітря), 40 км (повітря-повітря)
Висота цілі – до 8 000 м
Швидкість польоту: 4 Маха, 1324 м/с
Двигун – твердопаливний ракетний SNIA-Viscosa
Система наведення – моноімпульсна напівактивна радіолокаційна ГСН Selenia