ЗРК середньої дальності NASAMS, про необхідність надання яких ми писали ще 1 квітня 2022 р., нарешті відправляються в Україну. Про це в інтерв’ю CNBC сказав Грег Хейз, генеральний директор компанії Raytheon, яка виробляє ракети для цих систем.

«Ми щойно поставили дві системи NASAMS. Дві з них ми передали уряду кілька тижнів тому. Сьогодні вони встановлюються в Україні», – наголосив пан Хейз.

Це перші з восьми обіцяних Україні комплексів NASAMS. Майбутня передача двох систем була анонсована ще у липні 2022 р., про ще 6 комплексів президент США Джо Байден оголосив 24 серпня 2022 р. у промові з нагоди Дня Незалежності України.

NASAMS для ЗСУ – Raytheon передала уряду США перші два комплекси для України

Цікаво, що про системи NASAMS Грег Хейз згадав після того, як ведучий поставив йому питання, чому Raytheon не поставляє в Україну більш потужні ЗРК MIM-104 Patriot. За словами голови Raytheon, питання постачання цих чи інших систем – це прерогатива Пентагону та Білого дому, а Raytheon лише виконує замовлення уряду. Але як зауважив пан Хейз, обговорення надання ЗСУ MIM-104 Patriot не припиняються. Тож, може коли-небудь ми побачимо в Україні й ці системи.

Сьогодні з’явилась заява Командування Повітряних Сил ЗСУ з приводу NASAMS.

«Висвітлення бойової роботи протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних Сил України не передбачається. Також це стосується процесу надходження в Україну зенітних ракетних систем IRIS-T та NASAMS і їх бойової роботи.» – йдеться в заяві.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль казав про німецький ЗРК IRIS-T: «Система IRIS-T є надзвичайно ефективною. Ми, можна так сказати, захищаємо наш повітряний простір завдяки цьому сучасному озброєнню. Воно точно ефективне: 9 із 10 ракет (знищує – ред.), фактично рятує життя українців, вражаючи мішень. Це найвищий показник, який є у того озброєння, яке ми бачили та яким користувалися».

Сподіваємось результати бойової роботи NASAMS, які Командування Повітряних Сил ЗСУ не коментує, будуть не гірші. Дякуємо, США та Raytheon.

NASAMS для ЗСУ – Raytheon передала уряду США перші два комплекси для України

Тактико-технічні характеристики
Дальність – від 2,5 до 40 км
Висота цілі – від 30 м до 21 км
Час реагування – 10 с
Час розгортання/згортання – 15/3 хв
Швидкість цілі – до 1000 м/с
AIM-120 AMRAAM:
Вага ракети – 152 кг
Бойова частина – 22,7 кг
Довжина – 3,7 м
Діаметр – 18 см
Швидкість – 1361 м/с
Перевантаження – 40 g