Іспанія передає Україні черговий пакет військової допомоги, який включає батарею ЗРК Aspide, чотири системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, а також гармати та снаряди до них. Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу у Києві з іспанським колегою Хосе Мануелем Альбаресом.

«Я дуже радий, що новий пакет є, він уже на шляху до України, і найближчим часом наша держава зміцнить свою обороноздатність, отримавши батарею зенітно-ракетного комплексу Aspide та ракети до неї, чотири системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, гармати та снаряди до них, а також інше військове спорядження. Це саме те, про що ми просили Іспанію, це те, що допоможе нам захистити нашу цивільну інфраструктуру», – зазначив пан Кулеба.

Взагалі-то Aspide – це не ЗРК, а родина європейських ракет класу повітря-повітря та поверхня-повітря, які створені на базі американських авіаційних ракет середньої дальності AIM-7 Sparrow від Raytheon. А ось ЗРК, які їх використовують – це італійські Spada та швейцарські Skyguard-Sparrow. Швейцарія, яка намагається зберегти нейтралітет, не дозволить постачати в Україну Skyguard-Sparrow від Oerlikon Contraves AG. Більш імовірно, що ми отримаємо комплекси Spada, адже саме вони стоять на озброєнні Іспанії.

Іспанія для ЗСУ: ЗРК Aspide, системи ППО Hawk, протитанкові комплекси, гармати та інше

Характеристики ракет Aspide
Стартова вага – 220 кг
Маса бойової частини – 30 кг
Довжина – 3,7 м
Діаметр – 0,203 м
Розмах крила – 0,8 м
Дальність – 25 км (поверхня-повітря), 40 км (повітря-повітря)
Висота цілі – до 8 000 м
Швидкість польоту: 4 Маха, 1324 м/с
Двигун – твердопаливний ракетний SNIA-Viscosa
Система наведення – моноімпульсна напівактивна радіолокаційна ГСН Selenia

ЗРК MIM-23 Hawk – це не нова зброя (розробка почалася ще у 1952 році), але вона пройшла декілька модифікацій і все одно краще за радянські аналоги. Україна отримає від Іспанії MIM-23 Hawk Phase III, тобто комплекси 1989 року оновлення.

Іспанія для ЗСУ: ЗРК Aspide, системи ППО Hawk, протитанкові комплекси, гармати та інше

Технічні характеристики MIM-23 Hawk
Маса – 590 кг
Довжина – 5,08 м
Діаметр – 370 мм
Розмах крил – 1,19 м
Бойова частина – 54 кг
Двигун – твердопаливний
Оперативний діапазон – 45-50 км
Оперативна стеля – 20 000 м
Максимальна швидкість – 2,4 Маха
Наведення – напівактивне радіолокаційне самонаведення

Найменування, калібр та кількість гармат, які Іспанія передає ЗСУ, поки що не оголошується.

Дякуємо, Іспаніє!