Ілон Маск, який позавчора отримав «на горіхи» від українців за свою недолугу пропозицію мирних перемовин з росією, змінив курс та знову пропонує купити Twitter за $54,20 за акцію. Угода може відбутися вже в п’ятницю, пише CNBC. Торги акціями Twitter на цій новині були призупинені, але встигли закритися з ростом більш ніж на 22%.

Соціальна мережа опублікувала заяву, в якій повідомила, що отримала лист від Маска та готова «закрити угоду за ціною $54,20 за акцію». У повідомленні Комісії США з цінних паперів і бірж (SEC) йдеться, що в понеділок Маск відправив лист Twitter, повідомивши компанію про свій намір продовжити угоду, узгоджену 25 квітня, в день, коли про неї було публічно оголошено.

Через кілька тижнів після того, як Маск надіслав офіційну пропозицію про купівлю Twitter Inc., оцінивши компанію в $44 мільярди, він спробував відіграти все назад, повідомивши про свої наміри розірвати угоду. Twitter подав до суду на Маска, щоб змусити його здійснити покупку. Обидві сторони повинні були вийти на судовий розгляд в Канцлерському суді штату Делавер 17 жовтня.

Маск стверджував, що Twitter не надав йому правдиву інформацію про кількість «ботів» на своєму сервісі як одну з причин, чому він відмовляється від угоди. Він і його адвокати стверджували, що соціальна мережа вводила інвесторів в оману, надаючи неправдиві цифри в корпоративних документах, поданих до Комісії з цінних паперів і бірж.

Однак Twitter відповів, що твердження Маска про шахрайство не відповідають дійсності та ґрунтуються на нерозумінні того, як компанія підраховує кількість ботів і фейкових акаунтів на своїй платформі.

Маск також стверджував, що Twitter не надав йому необхідних даних, пов’язаних зі спамом і ботами, що компанія заперечувала. Окрім того, вона заявила, що Маск шукав причину відмовитися від угоди, коли її акції впали разом з ширшим падінням на ринку.

Хоча Маск намагався відкласти дату судового розгляду, канцлер (голова суду) штату Делавер Кетрін Маккормік відхилила його бажання, посилаючись на те, що Twitter може зазнати «непоправної шкоди». Втім вона дозволила Маску та його адвокатам внести зміни до свого зустрічного позову, включивши деякі звинувачення, висунуті колишнім керівником служби безпеки Twitter, в окремий позов інформатора проти компанії.

Втім у вересні акціонери Twitter схвалили оригінальну пропозицію Маска про покупку компанії, і схоже угода все ж таки відбудеться.