Мільярдер Ілон Маск, який останнім часом частіше опиняється в центрі скандалів ніж новин про бізнес, хоче вийти з угоди про купівлю соціальної мережі Twitter, за яку пропонував $44 млрд. Відповідного листа про відкликання пропозиції юристи Маска вже надіслали в юридичний відділ компанії та Комісії з цінних паперів і бірж США, повідомляє CNBC.

Своєю чергою, голова правління Twitter Брет Тейлор встиг вже заявити, що компанія все ще прагне закрити угоду за погодженою ціною та планує подати судовий позов для забезпечення виконання угоди.

«Ми впевнені, що переможемо в Канцелярському суді Делавера», — написав Тейлор.

Після повідомлення про плани розірвати угоду з боку Маска акції Twitter впали приблизно на 6%.

У листі, який отримала Комісія з цінних паперів і бірж, адвокат Skadden Arps Майк Рінглер пише, що «Twitter не виконав своїх договірних зобов’язань».

Рінглер стверджує, що Twitter не надав Маску відповідну ділову інформацію, яку він запитував. Раніше Маск заявляв, що хоче оцінити заяви соціальної мережі про те, що лише близько 5% монетизованих щоденних активних користувачів (mDAU) є спам-акаунтами.

«Twitter не надав або відмовився надати цю інформацію», — заявив Рінглер. «Іноді Twitter ігнорував запити пана Маска, іноді він відхиляв їх з причин, які здавалися невиправданими, а іноді він стверджував, що виконує, надаючи пану Маску неповну або непридатну інформацію».

Рінглер також висловив у листі інші звинувачення, наприклад, що Twitter порушив угоду про злиття, оскільки вона нібито містить «суттєво неточні заяви». Це звинувачення нібито ґрунтується на попередньому огляді спам-акаунтів на платформі соціальної мережі за власною методикою. У Twitter заявили, що неможливо підрахувати спам-акаунти на основі виключно загальнодоступної інформації, і що команда експертів проводить перевірку, яка показує результат у 5%.

«Хоч цей аналіз ще триває, усі ознаки свідчать про те, що деякі з публічних заяв Twitter щодо його mDAU є неправдивими або суттєво вводять в оману», — стверджує Рінгер.

«Попри публічні спекуляції з цього приводу, пан Маск не відмовився від свого права переглядати дані та інформацію Twitter просто тому, що він вирішив не шукати ці дані та інформацію до укладення угоди про злиття», — додав Рінгер. «Насправді він обговорив права доступу та інформації в рамках Угоди про злиття саме для того, щоб він міг переглянути дані та інформацію, важливу для бізнесу Twitter, перш ніж фінансувати та завершувати транзакцію».

Юрист також стверджує, що Twitter порушив свої зобов’язання за угодою щодо отримання згоди Ілона Маска перед зміною звичайного курсу діяльності, вказуючи на нещодавні звільнення в компанії.

Хоча Маск зараз офіційно прагне вийти з угоди, ця сага, ймовірно, далека від завершення.

Згідно з умовами угоди, Маск погодився заплатити $1 мільярд, якщо він відмовиться. Але, як зазначив голова правління Twitter, компанія може спробувати примусити Маска виконати його початкову угоду, подавши на нього до суду за відмову.

Twitter має підстави намагатися змусити Маска виконувати його початкові умови. Акції значно впали після того, як рада директорів оголосила, що прийняла його пропозицію купити компанію за $54,20 за акцію. У день цього оголошення акції завершили торговий день на рівні $51,70 долара за акцію. Станом на закриття ринку в п’ятницю вартість акцій Twitter становила $36,81.

Згідно з листом, Маск, очевидно, також звертає увагу на курс акцій, «і розглядає питання про те, чи є погіршення бізнес-перспектив і фінансових перспектив компанії істотним несприятливим впливом, що дає пану Маску окрему та чітку підставу для розірвання угоди про злиття».