Після стандарту Wi-Fi 5 або 802.11ac, який доволі довго залишався найактуальнішим, що дозволило виробникам випустити більше доступного обладнання, Wi-Fi Alliance ніби прорвало, й на заміну відносно нового Wi-Fi 6 прийшов Wi-Fi 6E, а тепер на черзі Wi-Fi 7 (802.11be). Принаймні демонстрацію його роботи вже провели компанії Intel та Broadcom, досягнув швидкості мережі 5 Гбіт/с. Варто зазначити, що Wi-Fi 7 поки формально не пройшов сертифікацію, але такі демонстрації показують, що вона скоро відбудеться.

Основним фокусом при розробці Wi-Fi 7 стала швидкість, він у 5 разів швидший за Wi-Fi 6 та у 2,5 раза за новіший Wi-Fi 6E. Можливо розробники зможуть навіть збільшити швидкість до того, як стандарт буде сертифіковано.

Щоб показати можливості Wi-Fi 7, Intel та Broadcom використали три ноутбуки, які були відповідно підключені до точок доступу Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E та Wi-Fi 7. Останні дві технології окрім звичних для користувачів діапазонів 2,4 та 5 ГГц також використовують полосу 6 ГГц. Це дозволяє Wi-Fi 6E досягти швидкості мережі у два рази більше, ніж Wi-Fi 6 – 2 Гбіт/с, але, як вже було зазначено вище, Wi-Fi 7 набагато швидший та досягає 5 Гбіт/с.

Окрім швидшої передачі даних, розробники Wi-Fi 7 обіцяють, що він краще справлятиметься з багатьма одночасними підключеннями завдяки використанню діапазону 6 ГГц з ширшою шириною каналу 320 МГц. Також він буде включати технологію MLO (Multi-Link Operation), яка динамічно призначає різні канали та частоти для забезпечення кращої швидкості з меншою затримкою і меншим рівнем перешкод.

Intel і Broadcom розповіли про те, що Wi-Fi 7 добре підійде для доповненої та віртуальної реальності завдяки нижчій затримці та здатності передавати кілька відеопотоків високої роздільної здатності одночасно. Зменшення часу затримки – це те, чим зможуть скористатися й геймери.

Очікується, що Wi-Fi 7 буде сертифікований вже у 2023 році, а перші комерційні пристрої з новим стандартом, швидше за все, з’являться у його другій половині. Як й з іншими версіями Wi-Fi, новий стандарт буде сумісним з попередніми.