Білкові структури почали відкривати у середині минулого століття, однак за понад 50 років людство не мало значного прогресу у цій царині. У 1957 році біохімік Джон Кендрю вперше визначив структуру білка міоглобіну, який допомагає насичувати м’язи киснем. Хоч яким проривним не було відкриття, за наступні десятиліття вчені визначили тільки близько десятка білкових структур. 

Зараз із допомогою ШІ все може змінитись. У четвер DeepMind – дочірня компанія Google – заявила, що успішно використала штучний інтелект для прогнозування 3D-структур майже всіх відомих науці білків. Це понад 200 мільйонів білків, знайдених у рослинах, бактеріях, тваринах людях – майже в усьому живому, що існує на Землі. 

Розшифрувати білок змогла AlphaFold – система штучного інтелекту від DeepMind. Вона має базу даних з відкритим кодом, тож науковці з усього світу можуть безплатно залучати її до своїх досліджень. Програму офіційно запустили у липні минулого року. Тоді вона розшифрувала близько 350 000 3D-структур. З того часу нею безліч разів скористались науковці.

«Понад 500 000 дослідників і біологів використовували базу даних, щоб переглянути понад 2 мільйони структур», – говорить засновник і генеральний директор DeepMind. 

Наприклад, вченим Єльського університету база допомогла у створення нової високоефективної вакцини від малярії. Вчені Портсмутського університету використали її для розробки ферментів, які боротимуться з забрудненням одноразовим пластиком. Серед інших досліджень – хвороба Паркінсона, здоров’я медоносних бджіл та навіть археологія. 

Лише за минулий рік вчені опублікували понад 1000 робіт, у яких залучали AlphaFold. У найближчі роки DeepMind також планує співпрацювати з ініціативою, яка шукає ліки проти маловивчених, але поширених тропічних хвороб, як-от лейшманіоз.