Стало відомо, що DuckDuckGo та Microsoft мали між собою угоду, за якою веб-браузер від пошуковика дозволяв Microsoft використовувати трекери на сторонніх сайтах. Вони не були пов’язані з рекламним профілем користувача, однак реклама Microsoft може відстежувати IP-адреси та іншу приватну інформацію для «облікових цілей». 

Нагадаємо, що браузер від пошуковика DuckDuckGo вважається приватним, оскільки не зберігає жодних персональних маркерів з пошуку. Він має й інші функції приватності – шифрування, блокування сторонніх файлів cookie та трекерів.  

«Tracker Radar автоматично блокує приховані сторонні трекери на сайтах, які ви відвідуєте з DuckDuckGo, що не дозволяє компаніям за цими трекерами збирати і продавати ваші дані», – йдеться у описі браузера.  

Проте дослідник цифрової безпеки Зак Едвардс нещодавно виявив, що DuckDuckGo дозволяє трекерам Microsoft вільно працювати в той час, як трекери Google та Facebook блокуються. Наступні тести виявили, що трекери, пов’язані з доменами bing.com та linkedin.com теж працюють. 

Дослідник розповів про це у Twitter. Вже у відповідь на тред очільник DuckDuckGo підтвердив, що компанія має договір з Microsoft, чиї трекери можуть працювати під час пошуку. Водночас це стосується лише браузера і не впливає на пошукову систему DuckDuckGo, окрім того, браузер нібито обмежує скрипти Microsoft та блокує їхні cookies для третіх сторін.

DuckDuckGo також пообіцяли прибрати цю умову з договору із Microsoft та бути більш прозорими в описі власних продуктів.