Нещодавно у мережі поширилось відео з тренувань харківської ТрО, на якому можна побачити, що бійці навчаються використовувати досить незвичну, на перший погляд, зброю. Це шведська безвідкатна рушниця (по вітчизняній класифікації – гранатомет) Carl Gustaf, 100 екземплярів якої у комплекті з 2000 снарядів ще на початку березня 2022 р. надала нам Канада.

Багато хто з журналістів поспішив написати, що це новітня версія рушниці Carl Gustaf M4, яка стала на озброєння, у тому числі в США, лише у 2014 р., але на жаль, це не так. На відео можна побачити, що це Carl Gustaf M3 і це дуже цікаво, тому що Канада надавала ЗСУ Carl Gustaf M2 зі старих запасів. Тобто, виходить, що була ще одна поставка, або з США, або з самої Швеції.

У будь-якому разі, якщо ми вже писали про норвезький M72 LAW, американський M141 Bunker Defeat Munition, ізраїльсько-сінгапурський MATADOR, не кажучи вже про MBT LAW / NLAW та FGM-148 Javelin, то чому б нам не написати і про Carl Gustaf 8.4cm recoilless rifle, а заразом і розберемося, чим відрізняються один від іншого ці M2, M3 та M4.

Оригінальна назва цього гранатомета – Granatgevär m/48, тобто гранатна рушниця, модель 1948 р., а розробили її ще у 1946 році (1948 – рік прийняття на озброєння) на державному підприємстві Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori – Фабрика рушниць міста Карл Густав. Так, фабрику і місто заснував король Карл X Густав, зараз це місто Ескільстуна. Наразі після низки поглинань Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori входить до складу шведської частини британської BAE Systems. Але ми відволіклися.

Carl Gustaf M2/M3/M4 – шведський гранатомет для тероборони

По суті Carl Gustaf M1 мало чим відрізнявся від тих самих німецьких «Панцершрек» чи американських «Базук» – це направляюча труба з демпфером віддачі, але шведи, на відміну від німців та американців додали у трубу нарізи, що дозволило підвищити початкову швидкість гранати 250 м/с, а тобто і дальність до 1000 м.

Розрахунок Carl Gustaf 8.4cm recoilless rifle – дві людини, стрілок та заряджаючий, який несе 4 додаткових постріли. Цікаво, що Carl Gustaf – досить дешева зброя. Сам гранатомет коштує близько $20 000, постріли від $500 до $3 000 в залежності від типу гранати.

Carl Gustaf M2/M3/M4 – шведський гранатомет для тероборони

У 1964 році гранатомет модифікували, зробивши коротшим та легшим. Версія M2 швидко завоювала популярність та стала на озброєння більш ніж 30 армій світу, встигнувши повоювати у багатьох конфліктах.

У 1991 році рушницю вдруге модифікували. Гранатомет знову полегшили, замінивши сталь на алюміній та карбон. Хтось каже, що Carl Gustaf M2/M3 – найпоширеніша протитанкова зброя у світі.

Carl Gustaf M2/M3/M4 – шведський гранатомет для тероборони

Остання модифікація Carl Gustaf M4, що вийшла 2014 р., ще більш радикальна. Вона на 3,5 кг легше (титан і карбон де тільки можна) і має довжину усього 95 см. При цьому пускова установка витримує аж 1000 пострілів, удвічі більше, ніж попередня версія. Крім того, M4 має рейку Пікатінні для встановлення додаткового обладнання, наприклад, оптичного прицілу, тепловізору або системи керування програмованими пострілами. Це вже й правда сучасна зброя.

Для Carl Gustaf є дуже непоганий асортимент боєприпасів: осколково-фугасні, кумулятивні, кумулятивні-реактивні, осколочно-фугасні подвійного призначення, боєприпаси зональної оборони, протиконструкційні, димові, ілюмінаційні. ЗСУ все пригодиться.

І хоч українці скоро матимуть по 10 протитанкових систем на один російський танк, ЗСУ напевно не відмовиться від додаткових. Бо армія Росії не сильна, вона просто довга.

Carl Gustaf M2/M3/M4 – шведський гранатомет для тероборони

Специфікації
Маса – 14,2 кг (M2), 6,6 кг (M4)
Довжина – 1130 мм (M2), 950 мм(M4)
Розрахунок – дві людини (навідник і заряджаючий), але може використовуватися одним оператором зі зниженою скорострільністю
Боєприпаси – 84×246 мм R
Калібр – 84 мм
Темп стрільби – 6 пострілів за хвилину
Початкова швидкість – 230–310 м/с
Ефективна дальність стрільби:
350–400 м проти транспортних засобів, що рухаються
500 м проти нерухомих транспортних засобів
1000 м з використанням димових та фугасних снарядів
2000 м з використанням ракетних боєприпасів з лазерним наведенням
Система подачі – відкидний казенник
Прицільні пристосування – відкриті приціли; оптичний 3× лазерний далекомір; система нічного бачення