Уряд Норвегії оголосив про бажання надіслати в Україну зброю, що насправді є безпрецедентним рішенням для цієї північноєвропейської країни. З 1950-х років Норвегія відмовлялася надсилати зброю країнам, що не входять до НАТО, які перебувають у стані війни або ризику збройного конфлікту. Серед іншого Норвегія надішле до України 2000 гранатометів M72 LAW. Це не нова зброя, але згодиться для того, щоб палити російські танки.

Легкий гранатомет M72 LAW (M72 Light Anti-Tank Weapon) перебуває на озброєнні Збройних сил США та в арміях багатьох інших країн світу ще з 1963 року. Тобто він ровесник радянського РПГ-7, який теж все ще використовується, і досить вдало, у тому числі і в російсько-українській війні.

M72 LAW – легкий гранатомет з історією. Не дуже нова, але надійна зброя, що невдовзі надійде в Україну

M72 LAW брав участь у війні у В’єтнамі, Громадянській війні в Камбоджі, Фолклендській війні, Громадянській війні в Лаосі, Громадянській війні на Бугенвілі, Громадянській війні в Лівані, Революції у Нікарагуа, Югославській війні, Війні в Афганістані, Війні в Іраку, Громадянській війні в Сирії, Громадянській війні в Ємені й ось зараз прийме участь у російсько-українській війні.

M72 LAW – дуже проста в використанні, надійна та дешева зброя. Вартість одного гранатомета варіації M72A7 становить лише $2500 у цінах 2022 р. За майже 60 років служби M72 отримав численні модифікації. З 1963 до 1983 р. гранатомет виробляли у США на заводах Hesse-Eastern, зараз M72 LAW виготовляє норвезьке-фінській концерн Nammo.

M72 LAW – це одноразовий пусковий пристрій, в заводських умовах споряджений реактивною гранатою з кумулятивною бронебійною БЧ. Ствол гранатомету телескопічний і розкладається перед використанням. Напевне, ви багато разів бачили це в численних американських бойовиках та фільмах про війну. При відкиданні кришки пускового контейнеру та розкладанні пускової труби відбувається зведення ударного механізму і розкриття складного прицілу. Після запуску порожній пусковий контейнер викидається.

M72 LAW – легкий гранатомет з історією. Не дуже нова, але надійна зброя, що невдовзі надійде в Україну

Багато хто цікавиться, чому більшість західної протитанкової та протиповітряної зброї одноразова, це начебто нерентабельно. Це так, але річ у тому, що в військовій концепції західних країн солдат завжди важливіший за зброю. Тому можливість вистрелити та миттєво сховатися важливіше, ніж зменшити вартість пострілу. Концепція СРСР/Росії, яка базується на принципі «бабы еще нарожают», геть протилежна, у ній зброя важливіша за бійця.

Найбільш розповсюджена версія гранатомета M72A2 LAW пробиває 200 мм броні пластину, 600 мм монолітного залізобетону або 1,8 м ґрунту. Варіант M72 EC Mk.1 може пробивати до 450 мм броні, тобто впорається майже з будь-яким танком. Варіанти М72А6 та А7 призначені для боротьби з легкоброньованими цілями (бронетранспортери, БМП) та піхотою в укриттях – вони мають меншу бронебійність, але більшу заброньову нищівну силу. Оновлений М72 Improved LAW, який вочевидь і надійде до України, має потужніший ракетний двигун, вищу початкову швидкість гранати та дальність стрільби, а також більш потужну БЧ.

M72 LAW – легкий гранатомет з історією. Не дуже нова, але надійна зброя, що невдовзі надійде в Україну

Характеристики M72 LAW
Маса – 2,3 – 2,5 кг
Довжина – 880 мм
Довжина ствола – 670 мм
Тип боєприпасу – реактивна кумулятивна граната
Калібр – 66 мм
Дульна швидкість – 145 м/с
Прицільна дальність – 200 м
Максимальна дальність – 1000 м
Приціл – відкритий

В Україні вже більше засобів боротьби з російськими танками, ніж танків у Росії, навіть враховуючи ті, що знаходяться на зберіганні. Але най буде, чим більше зброї у захисників України, тем менше бажання загарбників йти в атаку.

Дякуємо, Норвегія! І звісно… Слава Україні!