Нещодавно розповідав про новий Nissan Qashqai й одразу згадався один з його основних конкурентів – це кросовер Mazda CX-30. Аналогічний клас та вартість, схожа потужність двигуна, вибір між переднім та повним приводом, високий рівень оснащення. Два однакових автомобілі? Чи все ж таки вони різні? Зараз з’ясуємо.

Дизайн: «трійка» на «п’ятірку»?

З точки зору дизайну – майже так. Кросовер Mazda CX-30 умовно можна віднести до сімейства Mazda3: візуально своїми вигинами на дверях він нагадує хетчбек, лише трошки збільшилась задня частина та додались віконця. А ще – зрозуміло, кросовер вищий за хетчбек. І для того, аби підкреслити збільшену висоту кузова та 18-сантиметровий кліренс, автомобіль отримав пластикові накладки. Так, згоден, це дуже практично при подоланні бездоріжжя. Але, як на мене, вони аж занадто широкі й дещо псують той чудовий образ та новітнє втілення KODO-дизайну, який так намагались вивести стилісти Mazda. Ось чому за дизайн не «п’ять», а лише «чотири».

Загалом – мені подобається дизайн автомобілів Mazda, а кросовер CX-30 ще й «грає» в одному з моїх найбільш улюблених розмірних класів: довжина 4,4 метра, ширина 1,8 метра, висота 1,54 метра. Зверніть увагу на гарні фари та ліхтарі, елегантне оздоблення хромом, ажурні 18-дюймові колеса. Пластикові накладки дуже широкі – це плата за практичність.

До речі, про позиціювання в середині модельного ряду Mazda з точки зору розмірів та належності до SUV-сімейства. Під час появи автомобіля Mazda CX-30, на ринку Європи та України був присутній кросовер Mazda CX-3 та кросовер Mazda CX-5; за простою логікою, нова модель мала отримати позначення Mazda CX-4. Проте (по-перше), модель Mazda CX-4 на той час вже існувала – вона була розроблена для ринку Китаю та являє собою купеподібну версію Mazda CX-5. Крім того (по-друге), компанія Mazda на той час вже надумала переходити на позначення кросоверів через «десятки» й саме автомобіль Mazda CX-30 став одним з перших прикладів цього. Одним з перших, але не останнім: вже з’явились Mazda CX-50 та Mazda CX-60.

Кросовер Mazda CX-30 розташований між Mazda CX-3 та Mazda CX-5; взагалі його можна було назвати Mazda CX-4 якби не китайський «родич» з таким ім’ям. Зрештою, кросовер Mazda CX-30 став першим, хто отримав позначення «десятками»: сьогодні до цієї серії додались Mazda CX-50 та Mazda CX-60.

Техніка: «атмосфера» та M Hybrid, «автомат» та повний привод

Ось майнула думка – як дивно компанія Mazda вміє поєднувати класичні рішення та сучасні інновації. Наприклад, більшість покупців-традиціоналістів краще оберуть збільшений робочий об’єм мотора, ані ж турбіну. Так воно і є у випадку Mazda CX-30: тут встановлено бензиновий атмосферний 2-літровий двигун серії Skyactiv-G, серед особливостей якого – високий ступінь стиснення (13,0) та безпосереднє упорскування пального.

Але найбільше цікаве те, що до двигуна додано технологію M Hybrid, яка поєднує стартер-генератор, перетворювач енергії, невеличкий акумулятор. Така технологія дозволяє накопичувати енергію під час гальмувань (ефект рекуперації) та потім використовувати її для живлення споживачів всередині автомобіля. В теорії так зменшується навантаження на генератор, а отже зменшується навантаження й на двигун – і останній споживає менше палива. Крім того, потужний стартер-генератор може допомагати двигуну в перші миті при стартах з місця – а це, відповідно, має покращити прискорення.

Несучий кузов, атмосферний 2-літровий двигун, звичний 6-ступеневий «автомат», передній або повний привод iActiv AWD – класична конструкція для автомобілів цього класу. Особливість «в плюс»: технологія M HybridMild Hybrid» або «м’який гібрид») – має зменшити споживання палива та покращити прискорення, особливо старт з місця. Особливість «в мінус»: позаду використовується напівзалежна підвіска – в автомобілях такого класу зазвичай (хоча й не завжди) використовують вже повністю незалежну підвіску.

За кермом: м’якість в салоні та жорсткість у відчуттях

Цей салон заслуговує приставки «преміум»! Як мінімум – з точки зори дизайну передньої частини, використаних м’яких матеріалів оздоблення, ретельно підібраної темно-шоколадної кольорової гами, мінімального хромованого оздоблення. А саме кермо взагалі можна брати за еталон того, як поєднати загальний дизайн та декор, якість матеріалів, зручність керування.

Маючи колісну базу 2,66 метра, проте невелику висоту та задні дверцята, автомобіль може запропонувати лише посередній простір на другому ряді сидінь. Наче й дорослі люди помістяться, однак запас місця для ніг та над головою на рівні мінімально-необхідного, доступ у салон посередній (питання посадки та розміщення дитячого крісла), а серед додаткових пунктів комфорту є лише підлокітник та дефлектори вентиляції. Багажний відсік теж пропонує середній корисний об’єм (422-430 літрів за залежності від наявності/відсутності аудіо BOSE), декілька фіксаторів для дрібних речей, електропривод кришки дверцят.

Передня частина приємно вражає: це ж майже «преміум»! А ось до простору у задній частині вже є певні питання. Багажник, скажемо так, середній для цього класу. Отже, оцінка знову «чотири з п’яти». Але з точки зору дизайну та якості виконання, ще раз повторю – це шикарний салон!

Чи можна сказати аналогічно про ходові якості? Про такі ж чудові відчуття за кермом яким є чудове це саме кермо за своїм дизайном? Не зовсім. З точки зору керованості у віражах, кросовер Mazda CX-30 й справді гарний: він швидко відгукується на рухи кермом та майже не впирається на вході в поворот, його мало кренить – загалом автомобіль «спраглий до поворотів». Але ж відплата за стійкість проти кренів відома – це жорстка підвіска. Якщо попереду для водія та пасажиру комфорту ще вистачає, то задня частина їде доволі жорстко, підкидаючи людей в салоні на нерівностях дороги.

Та й до прискорення зауваження є. Не дивлячись на додану технологію M Hybrid, старт виходить млявий. На 1,5-2 тисячах обертів є багато звуку-гулу (просто звук, а не гарне рокотання), але тут замало прискорення. Справжній «повний подих двигуна» знаходиться на обертах вище. Коли приходять близько 3-4 тисяч обертів, то це мотор й справді починає «везти» на свої обіцяні два літри: ось потужні прискорення, підтримані правильним саундтреком! А ще – вони підтримані «автоматом»: адже достатньо лише обрати режим «SPORT» і останній буде постійно тримати знижені передачі та дозволяти моторі частіше працювати у зоні середніх обертів. Однак, чи буде впливати постійний спортивний режим на рівень споживання палива?

Та я б не сказав. Як не крути, а 2-літровий атмосферний двигун потребує у місті близько 9-10 літрів бензину на 100 км – різниця між різними режимами вкладеться у 0,5-1 літр. Але ж різниця у відчуттях буде колосальна: активований SPORT дарує те відчуття живого та енергійного автомобіля, яке очікуєш від будь-якої яскраво-червоної моделі Mazda! За це можна пробачити жорстку підвіску та порадіти чуттєвому керму. До речі, на трасовій «сотні» – споживання палива на рівні 5,5-6 літрів.

Вартість: скільки коштує Mazda CX-30 у різних комплектаціях?

Мінімум – близько 1,1 млн грн або $27,5 тис. Це за автомобіль Mazda CX-30 вже з 2-літровим 150-сильним мотором та 6-ступеневим «автоматом», але з переднім приводом та у комплектації STYLE: світлодіодні фари, 2-зонний «клімат», підігрів передніх сидінь, круїз-контроль, камера заднього огляду, сім подушок безпеки, мультимедійна система MZD Connect з 8,8-дюймовим дисплеєм, сріблясті 18-дюймові колісні диски.

Наступний рівень – це автомобілі Mazda CX-30 в комплектації EXECUTIVE та BLACK EDITION що коштують 1,15-1,3 млн грн ($29-32,5 тис.) в залежності він конкретної конфігурації автомобіля. Тут вже можна обрати передній або повний привод, а в комплектації автомобілі додатково знайдуться шкіряний салон та електропривод налаштувань сидіння водія з пам’яттю (EXECUTIVE), адаптивний «круїз» та круговий огляд (BLACK EDITION), електропривод дверцят багажника та старт-карта для без ключового доступу (обидві комплектації), комплекс систем безпеки i-ACTIVSENSE та чорні колісні диски й дзеркала (BLACK EDITION), та багато іншого.

Максимальним варіантом є версія Mazda CX-30 PREMIUM, що коштує 1,3-1,4 млн грн або близько $32,5-35 тис. Тут також можна обирати тип приводу, а комплектація автомобіля містить «все-все-все» від інших версій, плюс аудіо BOSE та систему i-STOP для автоматичної зупинки/запуску двигуна.

Мультимедійна система з 8,8-дюймовим монітором, підігрів сидінь та керма, клімат-контроль та 18-дюйомві колеса, комбінована цифрова панель приладів з 7-дюймовим дисплеєм, світлодіодні фари, навіть проєкція на лобове скло – все це у будь-якій комплектації Mazda CX-30: оце так рівень! Максимальна комплектація додає аудіо BOSE, шкіряний салон, круговий огляд, різноманітні системи безпеки: контроль втоми водія, моніторинг рядності руху, слідкування за «сліпими зонами» дзеркал та перехресним рухом позаду.

Підсумки тест-драйву Mazda CX-30

Автомобіль Mazda CX-30 є заручником свого класу. В тому сенсі, що певні очікування покупців накладають певні обмеження. Ось ви уявляєте собі кросовер Mazda CX-30 з роторним двигуном (для фанатів «техно») або ручними склопідйомниками та без магнітоли (для фанатів низької базової ціни); не уявляєте? Я теж не уявляю. Є певні очікування покупців – і автомобіль має їм відповідати. В межах корпоративних ідеологій щодо ходових якостей, дизайну та салону, рівня оснащення. Тепер інше питання – наскільки добре з цим впорався автомобіль?

У випаду Mazda CX-30 особисто я бажав би вигукнути «на п’ятірку!», але реальність швидше «тверда четвірка». Така ж тверда, як підвіска автомобіля Mazda CX-30: хочеться м’якості. А ще не вистачає простору позаду та трошки активнішої динаміки на старті. Водночас автомобіль може похизуватись дизайном (ох, ще й божественний червоний колір Mazda!) та салоном, що виконаний на рівні «преміум»-брендів. Плюс чудове оснащення у будь-якій комплектації.

Повертаючись до питання про «заручника свого класу». Перебуваючи в такому статусі, автомобіль отримає не тільки обмеження через очікування покупців, але й певну гарантовану популярність від цих самих покупців. То ж кросовер Mazda CX-30 впевнено знаходить собі нових прихильників в Україні навіть у такі непрості часи, цілком виправдовуючи покладені на нього очікування. Тому, що це «зручний автомобіль на кожен день». Але кросовер Mazda CX-30 буде намагатись зробити цей ваш кожен день не тільки зручним, але також більш яскравим та безпечним.

Тест-драйв автомобіля Mazda CX-30: практично, яскраво, зручно – чи все разом?

Автомобіль надано – АВТО Інтернешнл