Знайомимось з автомобілем Mitsubishi Eclipse Cross на прикладі двічі оновленої версії. Адже, по-перше: перед нами кросовер з оновленою зовнішністю та салоном. А по-друге: перед нами автомобіль з атмосферним 2-літровим двигуном, що є новинкою для цієї моделі. Отже – що таке Mitsubishi Eclipse Cross взагалі? І що таке 2-літрова версія зокрема?

Дизайн: було купе – а став кросовер

Автомобілісти «у роках» на словосполучення Mitsubishi Eclipse реагують згадкою невеличкого спортивного купе 1980-1990-2000-х років. Однак ближче до 2020-х концепція змінилась, причому поява слова Cross у назві моделі однозначно вказує вектор змін – тепер перед нами кросовер під назвою Mitsubishi Eclipse Cross.

Автомобіль вийшов близько п’яти років назад й тоді запам’ятався дуже оригінальним дизайном: чого лише вартувало заднє скло, розділене навпіл. Проте минуло декілька років – прийшов час для оновлення. Що відбулось під гаслом «спрощення та покращення». Повірте, таке теж буває, прикладом чого як раз і виступає Mitsubishi Eclipse Cross. Найголовніше – кришка багажника стала простішою, скло тепер єдине, а ліхтарі отримали традиційні форми. Також змінилась передня частина: основні фари перемістились донизу, змінився передній бампер, оновилась решітка радіатора. Загалом тепер автомобіль Mitsubishi Eclipse Cross виглядає більш лаконічним, що йому відверто личить.

Автомобіль Mitsubishi Eclipse Cross – це кросовер С-класу (довжина 4,55 метра; ширина 1,81 метра; висота 1,69 метра; колісна база 2,67 метра), що намагається натякнути на власну приналежність до світу спорт-купе динамічним нахилом заднього скла. Оновлення не змінило дизайн загалом (білий автомобіль), але відносно першого втілення моделі (червоний автомобіль) додало лаконічності дизайну з одночасним прощенням деяких елементів.

Схожа історія відбулась також з салоном: оновлення моделі принесло новий 8-дюймовий дисплей (система Mitsubishi Connect 2), що відтепер встановлено ближче до водія. А тому – можливе зручне сенсорне керування завдяки натисканням прямо на дисплей. А тому – можна відмовитись від оригінального, але не дуже зручного тачпаду на центральній консолі. А тому – відповідно, змінилась й ця сама центральна консоль.

Решта елементів салону вже знайомі: класичне кермо та класична панель приладів, знайомий блок «клімату», додавання сріблястого та чорно-глянцевого декору (ой, обережно з подряпинами!), ось ці «вічні» кнопки вмикання підігріву сидінь. До речі, доволі зручних передніх сидінь – розвиненою боковою підтримкою та довгою подушкою. Та й задній диван непоганий: вдосталь місця, є центральний підлокітник, 3-ступеневий підігрів, регулювання кута нахилу спинки. Поглянемо ще далі й знайдемо багажник: великий за площею, але з високим положенням рівня підлоги. Пояснення цьому: знизу ховається повнорозмірне запасне колесо.

Кросовер Mitsubishi Eclipse Cross приваблює масивом м’якої передньої панелі – яка, до речі, дещо змінилась з появою нового сенсорного дисплея. Кермо та панель приладів звичні, позаду вдосталь місця, багажник дивує високою підлогою (але радує тим, що знаходиться під нею). Все просто та зрозуміло – сів й поїхав! До речі, на чому поїдемо?

Техніка: атмосферний 2-літровий мотор, передній привод, незрозумілий AYC

Головна технічна особливість оновленого автомобіля – поява 2-літрового двигуна 4В11, що є новиною для моделі Mitsubishi Eclipse Cross конкретно (адже в Україні автомобіль спочатку стартував з двигуном 1.5 «турбо» 4В40), але не для компанії Mitsubishi взагалі (адже цей двигун відомій вже багато років). Хоча його історична «відомість» та атмосферна конструкція – це, напевно, додаткова перевага в очах покупців-традиціоналістів.

Такий двигун на автомобілі Mitsubishi Eclipse Cross пропонується у парі з CVT-варіатором та переднім приводом. Серед технічних особливостей, можна ще відзначити лише систему AYC – це скорочення від Active Yaw Control: мовляв, «активне керування поворотом (підкручуванням)». Теоретично ця система має відстежувати кут повороту автомобіля та вибірково застосовувати гальма, аби трошки повернути/підкрути автомобіль у бажаному напрямку руху. Схоже на ESP, проте має працювати більш активно та покращувати керованість. Але я тестував автомобіль у різних умовах – доходив до зносу/заносу осей, стартував з різним покриттям під правим/лівим колесом, різко проходив круті повороти – й жодного разу не відчув будь-якого впливу системи AYC на поведінку автомобіля.

Основа – несучий кузов, платформа GS, незалежні підвіски. Серед особливостей конструкції варто зазначити високий рівень надміцних сплавів (близько 55%) та підсилювач, що поєднує передні амортизаційні стійки й моторний щит. Оновлений автомобіль Mitsubishi Eclipse Cross отримав 2-літровий атмосферний двигун 4В11 з системою змін фаз газорозподілу MIVEC; така версія має виключно передній привод та CVT-варіатор. Потенційною перевагою має бути система AYC, однак в реальності автомобіль Mitsubishi Eclipse Cross їде так, як має їхати звичайний 2-літровий кросовер з переднім приводом. Як саме?

За кермом: такий розсудливий та спокійний характер

Напевно, найкращі слова для опису руху автомобіля – це слова «м’якість» та «спокій». Автомобіль не провокує до будь-якого динамічного драйву, тут акценти на іншому…

Ось перші секунди старту з місця виходять дуже активними, так можна швидко прискоритись зі світлофора або встигнути заїхати на головну дорогу з другорядної. Проте вже на швидкості 30-50 км/год запал спадає й починається звичне розтягнуте варіаторне прискорення. Але ж спробуйте натиснути педаль акселератора до упора – й отримаєте оберти близько 5-5,5 тисяч на імітацію перемикань передач, аби позбавити двигун «зависання» в одному діапазоні з нудним завиванням. Або навпаки: поводьтесь обережно з педаллю акселератора – й отримаєте максимально м’які реакції, оберти у 1,5-2 тисячі, тишу в салоні, низьке споживання пального. Так, тут немає динамічного драйву. Проте є м’якість, спокій, розсудливість. Цей автомобіль знає що можна встигати, не поспішаючи.

Загалом ходова частина поводиться схоже. Підвіска загалом вийшла доволі м’якою, вона чудово «ковтає» серію нерівностей, особливо якщо їх пролітати ходом. Звісно, такі налаштування обіцяють крени кузова у поворотах – ось вони і є. Проте кросовер Mitsubishi Eclipse Cross в принципі важко назвати «королем віражів» з його легким та «довгим» кермом, що робить близько трьох обертів від упору до упору. Отже, якщо зосередитись на комфорті та спокої під час руху, то все виходить дуже непогано. Лише одна зауваження – різка робота задньої підвіски на поперечні нерівності (лежачі поліцейські).

Атмосферний 2-літровий двигун та CVT-варіатор наче задають загальний характер автомобіля – спокій та розсудливість, без будь-яких натяків на агресію чи спорт. Важіль «автомату» дає можливість обрати звичне положення D (Drive), або перейти у ручний вибір «передач»: фактично це певні обрані передавальні числа – тобто, фіксовані положення дисків-конусів CVT-варіатора. Паспортні технічні характеристики: максимальна швидкість – 188 км/год; прискорення 0-100 км/год – за 11,9 секунди; споживання палива у місті – 10,1 літра; споживання на трасі – 6,7 літра. Мої власні спостереження: прискорення до «сотні» вкладається приблизно у 11 секунд; споживання палива по місту плюс-мінус відповідає паспорту (в середньому 10 літрів, мінімум буває 8-8,5 літрів, максимум перевершує 11 літрів); на трасі в діапазоні 80-120 км/год. споживання палива складає 6-8 літрів на 100 км.

Вартість: скільки коштує Mitsubishi Eclipse Cross та хто суперник?

Наразі в Україні пропонується дві версії автомобіля Mitsubishi Eclipse Cross, причому вони помітно відрізняються як технікою, так і комплектацією.

Старт дає Mitsubishi Eclipse Cross Intense, що коштує 1,2 млн грн або близько $30 тис. – фактично це приклад тестового автомобіля. Отже, ми маємо: атмосферний 2-літровий мотор, «автомат-варіатор» типу CVT (шість фіксованих положень Sport Mode) передній привод, роздільний 2-зонний «клімат», світлодіодні фари, легкосплавні 18-дюймові колісні диски, круїз-контроль, мультимедійну систему Mitsubishi Connect 2 з сенсорним 8-дюймовим дисплеєм, камеру заднього огляду, підігрів передніх та задніх сидінь, підігрів керма, підігрів лобового скла, фронтальні та бокові подушки безпеки, бокові шторки безпеки, колінну подушку, безключовий доступ, передній та задні датчики паркування, оздоблення сидінь зі штучної шкіри та тканини.

На рівень вище розташовано Mitsubishi Eclipse Cross Ultimate за 1,4 млн грн або $35 тис. – цей варіант суттєво відрізняється від зазначеного вище. Наприклад, під капотом встановлено 1,5-літровий «турбо», використано повний привод S-AWC, а CVT-варіатор має вже вісім фіксованих положень Sport Mode. Крім того, автомобіль пропонує розширену комплектацію: оздоблення сидінь шкірою, преміальна аудіосистема (вісім динаміків та підсилювач на 510 Вт), камери кругового огляду, висувний проєкційний дисплей, та ін.

Великий плюс моделі Mitsubishi Eclipse Cross полягає у комплектаціях «прийшов, обрав, купив – і вже все є». Наприклад, навіть у стартовій версії є багато того, що суперники пропонують у вищих комплектаціях або як платні опції. До речі…

Буквально один абзац про суперників. Наприклад, кросовер Mazda CX-30 пропонує ширший вибір версій та більш сучасне оснащення, проте такий автомобіль більш жорсткий на дорозі, а його салон тісніший. Серед інших японців можна згадати Toyota C-HR та Toyota Corolla Cross: перша модель пропонує обмежений простір салону, та й акценти зроблені на дизайні замість практичності; друга модель в цих питаннях вже краще, плюс додає чудовий гібрид – але виходить значно дорожче; обидві моделі не можуть запропонувати повний привод. Тобто, кросовер Mitsubishi Eclipse Cross наче намагається «пройти між краплями дощу». Аж допоки не впирається в автомобілі Nissan Qashqai та Hyundai Tucson: широкий вибір версій на будь-який смак і гаманець, просторі салони, різні двигуни та типи приводу, більш сучасне оснащення. А ще серед інших можна згадати Opel Grandland, Suzuki S-Cross, Skoda Karoq.

Підсумки тест-драйву Mitsubishi Eclipse Cross

Як би дивно це не звучало, але я вважаю, що оновлення дизайну/салону та спрощення техніки під капотом – це найкраще, що могло статись з автомобілем Mitsubishi Eclipse Cross. Чому так?

Ось просто приберіть з назви слово «Eclipse» (наприклад, нехай це буде Mitsubishi ASX 2) й все одразу стане більш зрозуміло. Маємо нормальний кросовер 2020-х років – з просторим та зручним салоном, достатньою комплектацією, японським походженням. Справжній ідеал для поміркованих покупців. Плюс їм сподобається більш традиційний дизайн та звичний атмосферний двигун. То ж завдяки оновленню та появі нових версій, кросовер Mitsubishi Eclipse Cross отримав друге дихання у перегонах за увагу потенційних покупців – і це чудово.

Автомобіль надано – ММС Україна