Кросовер Hyundai Tucson завжди був популярним – дуже практичний, непогано оснащений, відносно недорогий. Але ж нове покоління Hyundai Tucson додає до цього переліку ще слово «вражаючий». Причому «вражаючий» одразу по дизайну, салону, інноваціям. Забагато нахвалюю? Проте кросовер Hyundai Tucson цього й справді заслуговує. І зараз розповім чому.

Дизайн: сміливість бути іншим

Як не згадаю минулі покоління Hyundai Tucson – завжди це був автомобіль-скромняга за своїм дизайном. Візуально намагався виділятись хіба, що Hyundai Tucson другого покоління (який чомусь отримав ім’я «iX35» в Європі, пам’ятаєте таку історію?) – але ж зрештою навіть він лише був актуальним часу, однак не демонстрував чогось радикально нового.

А ось нинішній кросовер Hyundai Tucson демонструє! Справжній «космоліт», що поєднав тоновану решітку радіатора з прихованими фарами та колісні арки у Lambo-стилі, додав до цього численні гострі кути на дверцятах, а потім щедро намастив червоним з суцільного заднього ліхтаря. Кожен елемент може стати прикрасою та особливістю для окремого автомобіля, але ж тут вони зійшлися в одній моделі. Та ще й досить універсальному, сімейному, доступному автомобілі, який має заполонити вулиці міст та містечок. Ось так сміливий автомобільний дизайн приходить в маси!

Вражаючий дизайн у звичному класі та розмірах: довжина – 4,5 метри; ширина – 1,87 метра; висота – 1,65 метра; колісна база – 2,68 метра. Кросовер Hyundai Tucson четвертого покоління залишився у своєму класі, він не кардинально відрізняється від своїх попередників розмірами. Проте кардинально відрізняється дизайном – як ззовні, так і всередині.

Передня частина салону нагадує дві окремі ніші під водія та пасажира, що підкреслені сріблястими лініями. Центральна консоль виглядає окремим постаментом, що розмістив на собі підсклянники, різноманітні перемикачі та кнопки. Окремої уваги заслуговує блок керування «автоматом»: незвичне рішення з клавішами, розташованими у вигляді «хід конем». Прилади – це окремий плаский дисплей: у нього гарне зображення, хоча й інколи засвічує сонце. Отже, на перший погляд, салон виглядає цікаво, його явно не сплутати з іншими автомобіля. Хоча загалом інтер’єр Hyundai Tucson вже не так вражає, як його екстер’єр.

Проте що вражає всередині Hyundai Tucson – то це його увага до дрібниць. Наприклад, зона для бездротової зарядки смартфон: вона виконана у вигляді глибокої ніші з похилою поверхнею – так можна покласти одразу два смартфони. А ось ще приклад: у переднього пасажира є власний центральний дифузор (це на додачу до двох стандартних бокових), що м’яко розсіює холодне або тепле повітря. Мало? Тоді «плюси» підкажуть задні пасажири: окрема зона «клімату», протисонцеві шторки на вікнах, регулювання кута нахилу спинки, підігрів сидінь…

Спереду – приємний дизайн панелі, окремий примітний дисплей приладів, зручні сидіння з підігрівом та вентиляцією, центральний дефлектор для м’якого обдування. Місця позаду й так немало, проте якщо забракне – то можна посунути переднього пасажира. А ще позаду є свій «клімат», шторки, підігріви. Та й багажник (598 л) непоганий: великий отвір для завантаження та 2-рівнева підлога, електропривод кришки та додаткова розетка. Проте окрім загального дизайну та «дрібниць для зручності», новий Hyundai Tucson дуже цікавий своїм оснащенням.

Техніка: звичне «залізо», незвична електроніка

На перший погляд, кросовер Hyundai Tucson є просто сучасним автомобілем свого класу: несучий кузов, незалежні підвіски, поперечне встановлення 4-циліндрових двигунів. Базовим варіантом є 2-літровий бензиновий мотор (156 к.с. та 192 Нм), тестовий автомобіль був представлений з 1,6-літровим турбодизелем (136 к.с. та 320 Нм). Бензинова версія може запропонувати передній або повний привод та 6-ступеневу «механіку» або «автомат» з аналогічною кількістю передач. Турбодизель також пропонується з переднім або повним приводом, проте завжди – з преселективною 7-ступеневою роботизованою трансмісією DCT.

Хоча варто зазначити, що все ж цікаве «залізо» в гамі моделі Hyundai Tucson присутнє. Це гібрид, що побудовані на основі бензинового двигуна 1.6 T-GDI та електромотору, плюс класичний 6-ступеневий «автомат». Такий гібрид пропонує передній або повний привод, потужність 230 к.с. та прискорення до «сотні» за 8-8,3 секунди – він є найбільш динамічним в гамі моделі Hyundai Tucson. Одночасно з цим, він є найбільш економічним (ну, хоча б на папері): нормативне споживання палива по місту заявлено на рівні 4,8 л на 100 км – навіть краще, ніж у дизельного варіанту! За нагоди – буде привід розповісти окремо про гібрид.

Тест-драйв автомобіля Hyundai Tucson diesel: ідеал для тих, хто не поспішає

Максим Соловйов, засновник компанії Drivovo: «В парку Drivovo є одразу дві версії нового Hyundai Tucson – ось такий дизель та більш потужний гібрид. Комусь потрібен сучасний та зручний автомобіль з економним двигуном – тоді гарним варіантом є Hyundai Tucson diesel. Інші клієнти прагнуть отримати максимум динаміки та швидкості – тоді вони обирають Hyundai Tucson hybrid. Виходить, що й наша компанія Drivovo, й сам автомобіль Hyundai Tucson готові максимально повно відповідати на запити клієнтів».

Але ось що незвичне в конструкції та технологіях Hyundai Tucson – то це рівень його оснащення різноманітними системами. Фронтальні та бокові подушки безпеки, надувні шторки? Все це є, а ще додамо центральну подушку між передніми сидіннями – на випадок бокового удару, щоб водій та пасажир не вдарились головами один об іншого. Асистент запобігання зіткненню? Присутній, а ще додамо передбачення для запобігання зіткненню при лівому повороті коли треба перетнути зустрічну смугу. Плюс контроль «сліпих зон» бокових дзеркал та попередження про перехресний рух позаду. Плюс круговий огляд та відеомоніторинг «сліпих зон» на дисплеї панелі приладів. Плюс підігрів керма, «смарт»-відкриття кришки багажника, асистент руху по шосе, та дистанційне керування для паркування (хай навіть лише у гібрида).

Затискайте пальці: два 10,25-дюймових дисплеї з непоганою графікою, безліч систем допомоги подію, круговий огляд з контролем перехресного трафіку, підігрів всіх сидінь та керма, вентиляція передніх сидінь. Так-так, все це доступно лише у максимальних версіях автомобіля. Але ж зауважте: все це доступно! Однак про гроші потім. А зараз – поїхали!

За кермом: коли головне – це комфорт, а не динаміка

Хоча з динамікою все теж непогано. Головне забути про 1,6-літровий об’єм та буботіти самому собі про 320 Нм крутного моменту. Адже турбодизель й справді досить жваво прискорює цей автомобіль. Причому схоже, що йому дуже допомагає «робот-автомат»: всі прискорення наче нагадують одну суцільну лінію – без виступів й припливів потужності, але й без провалів від перемикань передач. Дуже рівне та прогнозоване прискорення. Просто не дуже інтенсивне. Коли починаєш заміряти динаміку Hyundai Tucson, то навіть знаходиш привід для радості: до «сотні» швидше заявлених 11,6 секунди! Але поглянув на результат загалом – а це 11,5 секунд.

Причому цифри отримані на автомобілі лише з водієм. А що буде, якщо додати пасажирів та багаж? Ми ж говоримо про сімейний кросовер. На диво, але трасову «сотню» (або навіть «сотню плюс») автомобіль тримає непогано, дозволяє нормально виходити на обгони. Проте не захоплюйтесь і не перевищуйте дозволені в Україні швидкості: ось цей «плюс» відносно «сотні» ну дуже невеликий. Дизельний Hyundai Tucson дозволяє комфортно підтримувати швидкість на рівні 120-130 км/год, хоча заявлений максимум складає 180 км/год.

Проте і справді – дуже комфортно! Навіть на 19-дюймових колесах з 50-м профілем шин, кросовер Hyundai Tucson «везе» м’яко по будь-яким нерівностям: чи то великі ями, чи то дрібні стики на дорозі. При цьому він майже не дає розгойдується на хвилях та небагато нахиляється у поворотах. Додайте до цього легке кермо (чіткість керування непогана, просто гостроти чи відчуття дороги мало), й отримаєте кросовер для релаксу на дорозі.

А ще – дуже економно! В мене по місту автомобіль постійно споживав близько 6,5 л на 100 км шляху. Мінімум був близько 6 літрів, а максимум сягав 7-7,5 літрів. На трасі за швидкості 100-110 км/год автомобіль стабільно вкладався в 4,9-5 літрів. Додавання або віднімання 10-20 км/год у трасових швидкостях означало аналогічне додавання або віднімання 0,5 л палива.

Не поспішайте, а насолоджуйтесь комфортом та економією палива – і ви знайдете спільну мову з Hyundai Tucson diesel. Зміна режимів руху більше впливає на зовнішній вигляд приладів, а ніж на реально поведінку автомобіля. Хоча турбодизель та DCT-«автомат» й справді стараються: прискорення до «сотні» навіть швидше паспортних даних.

Вартість: новий Hyundai Tucson – все ще вигідний варіант?

Тестовий кросовер Hyundai Tucson був представлений з 1,6-літровим турбодизелем, повним приводом 4WD, у комплектації Top Plus: це один з максимумів для моделі Tucson загалом. Вартість цього варіанту – майже 1,6 млн грн або $40 тис., що відверто «о-о-ох, немало!» для такого автомобіля.

Але ж велика перевага Hyundai Tucson полягає у тому, що є безліч інших версій – під смак і гаманець різних покупців: загалом 15 варіантів на перетині різноманітних двигунів, трансмісій, комплектацій. Старт дається з відмітки 1-1,05 млн грн ($25-26 тис.) за бензинові 2-літрові автомобілі з переднім приводом та у комплектації Express. Проте вже за 1,2-1,4 млн грн ($30-35 тис.) відкривається багато цікавих варіантів: бензиновий 2-літровий мотор, економічний 1,6-літровий турбодизель, потужний гібрид, версії з переднім або повним приводом, покращені комплектації Dynamic чи Elegance. То ж у ціновому діапазоні $25-40 тис. точно є з чого обирати.

Підсумки тест-драйву Hyundai Tucson diesel

Класний автомобіль. Адже він пропонує всі переваги попередників – практичність та зручність, широку гаму версій (а отже й цін), комфорт під час руху, економний двигун. Водночас він додає багато цікавих пунктів, що «вражають» – з точки зору технологічного оснащення та з точки зору дрібниць для комфорту. Сподіваюсь, по цьому тексту я пояснив пафосний початок.

А щодо динаміка та драйву… По-перше, в Україні вже продаються гібридні версії Hyundai Tucson – й це геть інша розмова про динаміку! По-друге, сподіваюсь на появу в Україні версії Hyundai Tucson N Line – й це може бути цікавий варіант з точки зору драйву. Тому розмову про новий Hyundai Tucson ще не завершено. І, відверто зізнаюсь, я буду радий наступній зустрічі з цим автомобілем.

Тест-драйв автомобіля Hyundai Tucson diesel: ідеал для тих, хто не поспішає

Автомобіль надано – компанією Drivovo: автомобілі за підпискою